χρυσοχοιδης
Χρυσοχοΐδης για Εξάρχεια: Η απαγόρευση εκδηλώσεων ισχύει μόνο για την παράνομη κατάληψη του «Εξωστρεφή»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μίλησε στο Action24 για τις πρόσφατες συζητήσεις για τις εκδηλώσεις στα Εξάρχεια, μετά τα επεισόδια που συγκλόνισαν την περιοχή. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να απαγορευτεί καμία εκδήλωση, εκτός από αυτές που σχετίζονται με την παράνομη κατάληψη του «Εξωστρεφή», του αναψυκτηρίου του Δήμου Αθηναίων, το οποίο έχει καταληφθεί εδώ και έναν χρόνο.

«Δεν σκοπεύω να απαγορεύσω καμία συγκέντρωση», δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι το μόνο πρόβλημα αφορά τις εκδηλώσεις που γίνονται για την επέτειο της κατάληψης του Εξωστρεφή. Ο χώρος, ανήκοντας στον δήμο, έχει καταληφθεί από άτομα που, κατά τον Χρυσοχοΐδη, μετατρέπουν το σημείο σε χώρο παράνομων εκδηλώσεων, όπως πάρτι με αλκοόλ και άλλα είδη παράνομης δραστηριότητας. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», πρόσθεσε.

Ο υπουργός εξήγησε ότι η απαγόρευση αφορά μόνο την κατάληψη του Εξωστρεφή, ενώ οι υπόλοιπες εκδηλώσεις στην περιοχή των Εξαρχείων, όπως συναυλίες και συγκεντρώσεις, είναι ελεύθερες και νόμιμες, αρκεί να πραγματοποιούνται με τον σωστό τρόπο και χωρίς παρανομίες.

Στη συνέχεια, ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία που δείχνουν τη σημαντική μείωση της εγκληματικότητας στα Εξάρχεια από το 2019, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι κλοπές μειώθηκαν κατά 74%, οι ληστείες κατά 90%, και οι επιθέσεις κατά αστυνομικών μειώθηκαν κατά 86%, ενώ οι υποθέσεις ναρκωτικών έπεσαν από 90 σε μόλις 3.

«Τα Εξάρχεια είναι σήμερα μια κανονική γειτονιά», δήλωσε ο υπουργός, αναφέροντας ότι η περιοχή «σφύζει από κόσμο» με νέες επιχειρήσεις και δραστηριότητες. Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναλάβει την προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, σημειώνοντας ότι η αστυνομία οφείλει να διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή των συγκεντρώσεων.

Αναφορικά με τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά, σημειώνοντας ότι πλέον οι καταλήψεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με μόνο μία πρόσφατη περίπτωση στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός υπογράμμισε τη συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές για την αποτροπή καταλήψεων και την αξιοποίηση των κτιρίων.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατέληξε, επαναλαμβάνοντας ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ασφάλεια και τη νομιμότητα, επιτρέποντας ταυτόχρονα την ελεύθερη έκφραση και τις δημόσιες συγκεντρώσεις, εφόσον αυτές είναι ειρηνικές και νόμιμες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Καφές και ξίδι: Τι κάνουν σε πολλά σπίτια για τις άσχημες μυρωδιές

Πανελλαδικές 2026: Tο πρόγραμμα εξετάσεων και η ημερομηνίες

Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

plintirio_piaton
Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας
Υπάρχει ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού που μπορεί να τους χαρίσει ξανά καθαρή, φωτεινή όψη και να τα κάνει να μοιάζουν σχεδόν...
Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας
σταφιλησ
Υπόμνημα - Ανοιχτή επιστολή διευθυντή προς την Υπουργό Παιδειας για τη σχολική βία
Παρέμβαση για τη σχολική βία και τον ρόλο του Διευθυντή στα ΕΠΑΛ: Επιστολή Σταφύλη προς την υπουργό Παιδείας
Υπόμνημα - Ανοιχτή επιστολή διευθυντή προς την Υπουργό Παιδειας για τη σχολική βία
μαθηματικά
Μαθηματικά στις εξετάσεις: Όλοι διδάσκονται το ίδιο, αλλά όχι όλοι αξιολογούνται το ίδιο
Προβληματισμοί γύρω από την ενιαία εξέταση και την ανάγκη διαφοροποιημένης αξιολόγησης ανά επιστημονική κατεύθυνση
Μαθηματικά στις εξετάσεις: Όλοι διδάσκονται το ίδιο, αλλά όχι όλοι αξιολογούνται το ίδιο