Κωστής Χατζηδάκης
ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Το 80% των ιδιοκτητών μπαρ πλήρωναν λιγότερους φόρους από τους υπαλλήλους τους

Για τις δράσεις του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει την αντίδραση των ελεύθερων επαγγελματιών μίλησε στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Είναι μία ευρύτερη πρωτοβουλία με 11 επιμέρους δράσεις για τη φοροδιαφυγή συνολικά. Μιλάμε για την σύνδεση POS, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια, το myData που θα είναι υποχρεωτικό από του χρόνου και μέσα σε όλα αυτά μιλάμε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν νοείται ο ελεύθερος επαγγελματίας να βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό.

«Έχει διαπιστωθεί ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο από το εισόδημα που βγάζει ο μισθωτός με τον κατώτατο μισθό. Από τους 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν αποκλειστικό εισόδημα από το ελεύθερο επάγγελμα, το 54% δηλώνει μηδενικό εισόδημα».

Το 80% των ιδιοκτητών μπαρ πλήρωναν λιγότερους φόρους από τους υπαλλήλους τους

«Το τεκμήριο είναι μαχητό, δηλαδή εάν υπάρχουν ειδικές συνθήκες, μπορείς να εξαιρεθείς από το τεκμήριο. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας βγάζει λιγότερο από τον υπάλληλό του. Από εκεί και πέρα λέμε πως εάν έχεις συγκεκριμένους λόγους που μπορούμε να προσδιορίσουμε ή να τους δεχτεί η φορολογική διοίκηση μετά από έλεγχο, τότε μπορείς να εξαιρεθείς».

Ως παράδειγμα ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως το 80% των ιδιοκτητών μπαρ πλήρωναν λιγότερους φόρους από τους υπαλλήλους τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το κράτος λαμβάνει από τους ελεύθερους επαγγελματίες το ποσό που αντιστοιχεί στο 0,8% του εθνικού πλούτου, όταν στην ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι στο 2,1%. Με την πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών για την φοροδιαφυγή αναμένεται να φτάσει το 1,1%.

Ακόμη, τόνισε πως τα 3 δισ. ευρώ που θα κερδίσει το κράτος από τις δράσεις για τη φοροδιαφυγή θα δοθούν για την ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε την επιχειρηματικότητα με την παραβατικότητα. Δεν μιλάμε για νέους φόρους, αλλά για φόρους που πρέπει να δώσει κανείς με την ισχύουσα νομοθεσία και δεν καταβάλλονται», κατέληξε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα