Υποκλοπές: Tα απόρρητα e-mails του συστήματος Predator
Οι μυστικές πωλήσεις σε κυβερνήσεις, τα νέα στοιχεία στην υπόθεση Ανδρουλάκη, οι «έξι υπογραφές» στο έγγραφο της ΕΥΠ και η παραίτηση με νόημα

«Η εταιρεία Intellexa δεν πουλά τον κωδικό του προγράμματος αλλά ενοικιάζει το λογισμικό περιορίζοντας τον αριθμό των πιθανών στόχων (απαιτώντας έξτρα πληρωμές κάθε φορά που ο στόχος εντοπίζεται και προσεγγίζεται) για να κερδίσετε περισσότερα. Επίσης περιορίζει τη θέση των στόχων, για να αποφύγει πολιτικά σκάνδαλα όπως την υπόθεση Κασόγκι» (υπήρχαν καταγγελίες ότι ο σαουδάραβας δημοσιογράφος είχε παρακολουθηθεί με το λογισμικό παγίδευσης κινητών Pegasus πριν δολοφονηθεί άγρια στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία)!

Σε αυτή την ενημέρωση προχώρησε στις 15 Ιουλίου 2022 ένας από τους πωλητές του ύποπτου λογισμικού Predator, μέσω της εταιρείας Intellexa ΑΕ, με έδρα στην Ελλάδα. Με το συγκεκριμένο λογισμικό επιχειρήθηκε παγίδευση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη σχεδόν παράλληλα με την παρακολούθησή τους από την ΕΥΠ.

 Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», στη διαχείριση της εταιρείας έχουν συμμετοχή κυρίως Ισραηλινοί αλλά και Έλληνες ιδιώτες, μερικοί από τους οποίους φέρεται να έχουν έμμεση ή άμεση επαφή με πολιτικούς παράγοντες ή με αξιωματούχους ελληνικών υπηρεσιών.

Ασφαλιστικές δικλίδες για τις διαρροές

«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει τα δεκάδες «απόρρητα» emails που φαίνεται να συνδέονται με το επίμαχο σύστημα των υποκλοπών, η χρήση του οποίου στη χώρα μας έχει «βάλει φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό. Στα εν λόγω emails υπάρχουν ρητές αναφορές «χειριστών» του Predator για τον τρόπο λειτουργίας του ύποπτου λογισμικού και της διάθεσής του σε κυβερνήσεις και όχι μόνο. Με ειδική μάλιστα μνεία σε ασφαλιστικές δικλίδες για να μην υπάρξουν ανεπιθύμητες διαρροές.

Επίσης το Βήμα αποκαλύπτει ότι η εταιρεία με έδρα στη χώρα μας που το προωθεί έχει δημιουργήσει τις τελευταίες ημέρες και νέο παρεμφερές προϊόν παγίδευσης κινητών με τον κωδικό «Nova/Helios» (δηλαδή με τη χρήση και ελληνικής λέξης). Κι όλα αυτά ενώ υπήρχαν ήδη από την περασμένη άνοιξη αποκαλύψεις για την ύποπτη χρήση του Predator στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη. Κάτι που δεν φαίνεται να πτοεί τους εν Ελλάδι διαχειριστές του λογισμικού.

ypoklopes-1-1.jpg
ypoklopes-2.jpg
ypoklopes-3.jpg
ypoklopes-4.jpg

Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Την ίδια ώρα νέες πληροφορίες φαίνεται να προκύπτουν για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ το φθινόπωρο του 2021. Σύμφωνα με αναφορές προς «Το Βήμα» δικαστικών λειτουργών που γνωρίζουν τα δεδομένα της διακίνησης του σχετικού εγγράφου με το αίτημα παρακολούθησης του προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ αυτό είχε, ούτε λίγο ούτε πολύ, έξι υπογραφές στελεχών της ΕΥΠ!

Με ορισμένες πηγές να επιμένουν ότι πράγματι η παρακολούθησή του προέκυψε από αίτημα χωρών όπως η Ουκρανία και η Αρμενία λόγω των επαφών που υποστηρίζεται ότι είχε ο κ. Ανδρουλάκης με αξιωματούχους από την Κίνα οι οποίοι είχαν φιλορωσικές θέσεις. Με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ να αρνείται κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με νεότερες αναφορές και πληροφορίες, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο το αίτημα για την «παγίδευση» του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη να είχε διατυπωθεί αρκετούς μήνες νωρίτερα.

Πολιτικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι «εάν ισχύει κάτι τέτοιο με προγενέστερο αίτημα, μπορεί να ενεργοποιήθηκε η παρακολούθηση εν όψει των εσωκομματικών εκλογών στο ΠαΣοΚ που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου 2021». Σε μία υπόθεση που προκαλεί διαρκώς νέα ερωτήματα που θα επιχειρηθούν να απαντηθούν από τις δικαστικές έρευνες αλλά κυρίως από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Θα κάνουμε πρόβα να δεις»

Σε ένα από τα επίμαχα λοιπόν e-mails που έστειλε στις 16 Ιουλίου 2022 ένας εκ των διαπραγματευτών-πωλητών του επίμαχου Predator, αναφέρεται διεξοδικά στον τρόπο που λειτουργεί (δηλαδή με το πάτημα ενός link-παγίδα που στέλνεται στο κινητό του υποψήφιου θύματος). Επιπλέον αναλύει ποιος είναι ο ρόλος της εταιρείας Intellexa ΑΕ, η οποία έχει έδρα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και στο Χαλάνδρι.

Όπως αναφέρει για να πείσει έναν υποψήφιο αγοραστή ιδιώτη «θα σου στείλω τον αριθμό μου, να μου στείλεις ένα link. Θα το πατήσω και θα καταγράψει όλες τις συνομιλίες και θα στις στείλω εδώ (δηλαδή στο email) ως απόδειξη».

Για να συμπληρώσει ακολούθως «δεν πουλώ το Pegasus (παρεμφερές λογισμικό) από την ισραηλινή εταιρεία NSO (Q CYBER TECHNOLOGY) αλλά πουλώ το λογισμικό Nova/Helios που είναι το νεότερο (πλέον εκσυγχρονισμένο) Predator, ένα λογισμικό κατασκοπείας από την εταιρεία Cytrox, μίας εταιρείας που αγοράστηκε από την Intellexa. Η Intellexa είναι ένας ανταγωνιστής σε αυτή την αγορά της NSO. Σας έχω αποστείλει-επισυνάψει, αν το έχετε διαβάσει, την πρόταση αγοράς που υποβάλαμε σε μία κυβέρνηση (δεν μνημονεύεται στο email περί ποιας πρόκειται) όπου επίσης γράφεται πώς λειτουργεί το λογισμικό».

Με τον αναφερόμενο πωλητή του εξελιγμένου Predator να σημειώνει ακολούθως στο ηλεκτρονικό μήνυμά του (ορισμένα από αυτά διέρρευσαν στο επονομαζόμενο «σκοτεινό Διαδίκτυο» – Darkweb) ότι δεν του αποστέλλει σχετικά παραστατικά. Κι αυτό, όπως λέει, γιατί δεν θέλει να διακινδυνεύσει σχετικές αποκαλύψεις και να εξασφαλίσει τη «μυστικότητα» στη διάθεση του προϊόντος. Προσθέτοντας ότι «είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε σχετική επίδειξη του προϊόντος σε όποιον θέλει να το αγοράσει…».

Η εμπορική πρόταση και τα 10 εκατ. ευρώ

Συμπληρώνεται ενδεικτικά ότι στις 15 Ιουλίου 2022 πιθανόν ο ίδιος εκπρόσωπος-πωλητής του ύποπτου λογισμικού που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας περιγράφει και επισημαίνει επιδεικτικά σε άλλο email: «Δεν πουλώ ένα απλό πρόγραμμα για Android αλλά έναν ηλεκτρονικό «Δούρειο Ιππο» που εγκαθίσταται με ένα απλό κλικ από το θύμα. Ανακαλύφθηκε για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και έχει πολυάριθμα επιτεύγματα με παρακάμψεις κωδικών και δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε συσκευή κινητού. Αν η τιμή σάς φαίνεται λίγο διογκωμένη και υπερβολική (υπάρχουν αναφορές για κοστολόγηση από 10 έως 50 εκατομμύρια ευρώ), σας προτείνω να διαβάσετε την εμπορική πρόταση που έχουμε στείλει σε μια κυβέρνηση (όπου και πάλι δεν μνημονεύεται ποια είναι) όπου η χρήση ήταν περιορισμένη στη χώρα, σε έναν ορισμένο αριθμό χρηστών και η τιμή είναι 10.000.000 ευρώ».

Παραίτηση Έλληνα συμβούλου

Παραθέτοντας ακολούθως το κόστος άλλων λογισμικών και αναφερόμενος στη συνθετότητά και τα προτερήματα του εν λόγω συστήματος όσον αφορά την άμεση παγίδευση του παρακολουθούμενου. Αναλύοντας παράλληλα στους πελάτης του σε αυτή τη μυστική ενημέρωση τι έχει συμβεί με την πώληση παρόμοιων συστημάτων κατασκοπείας μέσω κινητών σε χώρες όπως η Ισπανία.

Συμπληρώνεται ακόμη, όπως αναδεικνύεται από το ρεπορτάζ, ότι λίγο μετά την ανάδειξη της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη από το Predator αλλά και ελέγχους που πραγματοποίησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στα γραφεία της Intellexa ΑΕ στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, υπήρξε παραίτηση Έλληνα συμβούλου της εταιρείας.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο λόγος ήταν ότι ζήτησε ενημέρωση για τον κύκλο των εμπορικών δραστηριοτήτων της εταιρείας, τα προϊόντα και το πελατολόγιό της. Χωρίς κάτι τέτοιο να συμβεί…

Στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο τα τηλέφωνα των βουλευτών

Όσον αφορά τα υπόλοιπα δεδομένα της υπόθεσης των υποκλοπών, αν επαληθευθεί ο συγκεκριμένος ισχυρισμός περί «έξι υπογραφών στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη» μπορεί να αναδειχθεί ότι τυπικά υπήρχε νομιμοφάνεια και «συμφωνία» εντός της ΕΥΠ για τις τηλεφωνικές υποκλοπές στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, με τη συγκατάθεση προϊσταμένων των διευθύνσεων και των επιμέρους τμημάτων της ΕΥΠ.

Με σημείωση ωστόσο ότι ο επιχειρησιακός υποδιοικητής της ΕΥΠ δεν φαίνεται να γνώριζε ή να υπέγραψε σχετικό αίτημα.

Ανοιχτό μένει, επίσης, το ερώτημα εάν ανάμεσα σε αυτές τις υπογραφές ήταν κι εκείνη αποσπασμένης αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., προϊσταμένης υπηρεσίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος της ΕΥΠ, που αποχώρησε εσπευσμένα τα τελευταία 24ωρα από τις μυστικές υπηρεσίες και μετατέθηκε σε υπηρεσία της Ασφάλειας Αττικής.

Με υπηρεσιακούς παράγοντες με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα» να αποσυνδέουν τη μετακίνησή της με την «υπόθεση Ανδρουλάκη».

Πηγή: Εφημερίδα «Το Βήμα»/Βασίλης Λαμπρόπουλος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκάλα γράφει στον πίνακα
Διορισμοί και συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών 2010 - 2024: 38.000 διορισμοί έναντι 55.000 συνταξιοδοτήσεων
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι έχουν χαθεί χιλιάδες οργανικές θέσεις στα σχολεία με τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, με την...
Διορισμοί και συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών 2010 - 2024: 38.000 διορισμοί έναντι 55.000 συνταξιοδοτήσεων
texniti noimosini
Βάσεις εισαγωγής: Πως θα κινηθούν σύμφωνα με τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης
Πτώση που αγγίζει τα 500 μόρια θα υπάρξει σε δημοφιλή σχολή, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024, οι οποίες αναμένονται να...
Βάσεις εισαγωγής: Πως θα κινηθούν σύμφωνα με τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης