Η Google «καρφώνει»: Κρατικοί φορείς στην Ελλάδα προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης Predator
Mε την πλάτη στην τοίχο βρίσκεται ξανά η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την αποκάλυψη βόμβα της Google ότι κρατικές υπηρεσίες στην Ελλάδα έχουν το λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που προμηθεύτηκε το λογισμικό Predator, το οποίο καταγγέλλεται πως χρησιμοποιήθηκε για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, όπως ανέφερε επίσημα η Google σε ανάρτησή της.

«Εκτιμούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτά τα exploits [σ.σ. η εφαρμογή Predator] κατασκευάστηκαν από μία και μόνη εμπορική εταιρεία παρακολούθησης, την Cytrox, και πωλήθηκαν σε διαφορετικούς κυβερνητικούς φορείς (...). Σύμφωνα με τα ευρήματα του CitizenLab, εκτιμούμε ότι οι κυβερνητικοί φορείς που αγοράζουν αυτά τα exploits βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία», αναφέρει η Google.

Σχολιάζοντας την ανάρτηση της Google, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης που κατήγγειλε πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό του με την εφαρμογή Predator ανέφερε: «Πλέον και η Google αναφέρει επίσημα ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα και μάλιστα ως λογισμικό επιμόλυνσης και κινητών Android. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει προμηθευτεί το Predator».

Μάλιστα, σημειώνει ότι «η  αποκάλυψη της Google ουσιαστικά δείχνει ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί ως ολόκληρο πακέτο υπηρεσιών και δεν αφορά μόνο σε κινητά iPhone αλλά και Android».

Με αφορμή το έγγραφο της Google κόντρα ξέσπασε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου σημειώνει ότι «έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, ούτε έχουν αγοράσει, ούτε χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης. Κατά συνέπεια, η ελληνική κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού».

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ

«Πριν ένα μήνα είχαμε θέσει δημοσίως προς την κυβέρνηση το ερώτημα αν έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το λογισμικό παρακολούθησης «predator» με αφορμή τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς για επιχειρηματικά συμφέροντα που επωφελούνταν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε και συνεχίζει:

«Έκτοτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το αρνείται επανειλημμένα αποδίδοντας την παρακολούθηση σε ιδιώτη. Η σημερινή αποκάλυψη της Google ότι κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης predator και μάλιστα και για κινητά με λογισμικό android, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και βάζει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ αυτής της σκοτεινής ιστορίας» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

επίδομα γέννας
Επίδομα 300 ευρώ: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνεται και ποιοι το λαμβάνουν
Περίπου 420.000 νέοι δικαιούχοι εντάσσονται στο επίδομα, διευρύνοντας σημαντικά τη βάση των ωφελούμενων
Επίδομα 300 ευρώ: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνεται και ποιοι το λαμβάνουν
μαχαίρι
Νεκρός 25χρονος στον Άγιο Δημήτριο – Μαχαιρώθηκε στην καρδιά στο Πάρκο Ασυρμάτου
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για γιο υψηλόβαθμου αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Νεκρός 25χρονος στον Άγιο Δημήτριο – Μαχαιρώθηκε στην καρδιά στο Πάρκο Ασυρμάτου
εκπαιδευτικοί
Μήνυση Διευθυντή σε 4 εκπαιδευτικούς: Το σχολείο μπροστά σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι!
Δημιουργείται έτσι ένα επικίνδυνο τετελεσμένο με την εν λόγω μήνυση, όπου οι συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε προκαταρκτική διαδικασία στην ΔΔΕ Κυκλάδων...
Μήνυση Διευθυντή σε 4 εκπαιδευτικούς: Το σχολείο μπροστά σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι!