Thumbnail
Δεν έχουμε ακόμα ενημερωθεί ποιος χρησιμοποιεί το παράνομο λογισμικό το Predator στη χώρα μας και δεν είναι δυνατόν η ίδια η ΕΥΠ να μην γνωρίζει τίποτα περί αυτού και  ποιος το χρησιμοποιεί. Εκτός αν γίνεται ευρύτερο πάρτι στις μυστικές – κατά τα άλλα – υπηρεσίες μας

Τα τρέχοντα αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά γεγονότα και συνακόλουθα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την Ε.Υ.Π. προφανώς δεν είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης ούτε και αφορά μόνο τον αρχηγό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής.

Πρόκειται για ένα πολιτικό σκάνδαλο, που αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας μας και του κοινοβουλευτικού καθεστώτος μας. Η απόλυτη διευκρίνηση όλων των πτυχών αυτής της παρακολούθησης και η απόδοση ευθυνών – πολιτικών και νομικών - είναι ο μόνος δρόμος, που θα αποκαταστήσει τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την προστασία προσωπικών δικαιωμάτων και θεσμών.

Είναι απαράδεκτος ο χαρακτηρισμός του κ. Μητσοτάκη περί «νόμιμης παρακολούθησης». Σε μια τέτοια περίπτωση, φυσικά, δεν έπρεπε να τεθεί και τέλος στην παρακολούθηση, εκτός και αν εξέλιπε ο …εθνικός κίνδυνος με τον οποίον συνδεόταν ο Ν. Ανδρουλάκης. Και επίσης, δεν θα έπρεπε να παραιτηθούν τα δύο έμπιστα πρόσωπα του κ. Μητσοτάκη, γιατί απλά δεν έκαναν καμιά παρανομία!

Ας δούμε όμως δύο στοιχεία κυβερνητικών παραγόντων, που αποκαλύπτουν το θράσος και τη χυδαιότητά τους.

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που έγινε μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ, στις πρώτες ημέρες της αποκάλυψης του σκανδάλου, ο κος Γεραπετρίτης είπε, ψευδώς και ασυστόλως, ότι δεν παρακολουθεί η ΕΥΠ κανένα πολιτικό πρόσωπο! Μετά τις εξελίξεις δεν θα έπρεπε α) ο κ. Γεραπετρίτης να παραιτηθεί και β) ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, αφού η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη προφανώς δεν ήταν προσωπική αλλά θέση του ίδιου του πρωθυπουργού;

Ο κ. Α. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι δεν πρέπει να αποκαλυφθεί ο λόγος και το περιεχόμενο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, γιατί «η Ε.Υ.Π. είναι μυστική υπηρεσία – αλλιώς να την κάνουμε φανερή υπηρεσία». Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε όχι απλά και μόνο με αντίληψη αλαζονείας αλλά και με πρακτική αυταρχικού καθεστώτος.

Δεν έχουμε ακόμα ενημερωθεί ποιος χρησιμοποιεί το παράνομο λογισμικό το Predator στη χώρα μας και δεν είναι δυνατόν η ίδια η ΕΥΠ να μην γνωρίζει τίποτα περί αυτού και  ποιος το χρησιμοποιεί. Εκτός αν γίνεται ευρύτερο πάρτι στις μυστικές – κατά τα άλλα – υπηρεσίες μας.

Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης θέτει και μια άλλη όψη του όλου προβλήματος. «Ο πρωθυπουργός είπε ότι αν γνώριζε ότι αφορούσε την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν θα το επέτρεπε. Εγώ δεν ξέρω εάν ο πρωθυπουργός δίνει ο ίδιος τις εγκρίσεις για τις παρακολουθήσεις, τις χιλιάδες από ότι φαίνεται, που εγκρίνει η ΕΥΠ».

Ας δούμε και πως προσεγγίζουν το θέμα ξένες εφημερίδες, για να δούμε αν έχει νόημα η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να το υποβαθμίσει. Η Washington Post, η εφημερίδα που αποκάλυψε το σκάνδαλο Watergate στις ΗΠΑ, κάνει λόγο για ελληνικό  Watergate   

Και μάλιστα αποκαλύπτει και κάποια ενδιαφέρουσα πλευρά. «Το Predator αναπτύχθηκε από τη Cytrox, μια start-up από τη Βόρεια Μακεδονία που αγοράστηκε από τον πρώην αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών και επιχειρηματία του Ισραήλ, Tal Dilian το 2019. Οι ερευνητές λένε ότι είναι συγκρίσιμο με το λογισμικό Pegasus που αναπτύχθηκε από την ομάδα NSO του Ισραήλ και μπορεί να συλλέξει μηνύματα και άλλες πληροφορίες από το κινητό τηλέφωνο ενός στόχου».

Επικριτικά σχόλια για το σκάνδαλο κάνουν επίσης αρκετά διεθνή σάιτ και πρακτορεία, όπως το Reuters, το  Associated Press, το Euractiv κλπ.

Την κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν την σώζει τίποτα. Η αποκάλυψη της αλήθειας δεν εξαρτάται μόνο απ’ αυτή. (Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να καθυστερήσει την όλη υπόθεση). Υπάρχουν δυνατότητες να αποκαλυφθεί. Γι’ αυτό και είναι καλύτερο να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι βέβαιο ότι κυβέρνηση της Ν.Δ. όχι μόνο δεν μπορεί να λύσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας αλλά επιπλέον δημιουργεί η ίδια επίσης μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία της δημοκρατίας. Είναι ανίκανη και προκλητική!

Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Εκλογές ΚΥΣΔΙΠ-ΠΥΣΔΙΠ: Πότε θα γίνει η ηλεκτρονική ψηφοφορία - Προκήρυξη
Αμφότερες οι εκλογικές διαδικασίες θα διεξαχθούν ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ».
Εκλογές ΚΥΣΔΙΠ-ΠΥΣΔΙΠ: Πότε θα γίνει η ηλεκτρονική ψηφοφορία - Προκήρυξη
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο: Διαγωνισμός 120.000,00 € για προμήθεια εξοπλισμού
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια εξοπλισμού και ειδικότερα συστήματος αποθήκευσης δεδομένων - (All Flash SAN Storage ή Hybrid SSD/HDD) για...
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο: Διαγωνισμός 120.000,00 € για προμήθεια εξοπλισμού