stelios-petsas-vouli
INTIME NEWS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Την περαιτέρω ενίσχυση των δήμων με πόρους και προσωπικό προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας

Περαιτέρω στήριξη των δήμων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, «γενναίες» λύσεις στο πρόβλημα υποστελέχωσης των ΟΤΑ, παρεμβάσεις το επόμενο δίμηνο στο θέμα της ανακατανομής αρμοδιοτήτων και λύσεις σε επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην Έκτακτη Συνάντηση Δημάρχων που συγκάλεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την ενεργειακή κρίση.

«Το κεντρικό κράτος θα χρειαστεί να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση και αυτό θα κάνει, αλλά λελογισμένα και με σύνεση», επισήμανε ο κ. Πέτσας και διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον Μάιο θα υπάρξει νέα ένεση ρευστότητας προς τους δήμους πέραν της έκτακτης ενίσχυσης 114 εκατ. ευρώ ως πρόσθετη ΚΑΠ και 14 εκατ. ευρώ για τις δαπάνες των σχολείων που ανακοινώθηκαν χθες.

Για το θέμα των αρμοδιοτήτων, είπε ότι έως το τέλος Μαΐου θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την ανακατανομή τους από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προς τα υπουργεία και την Αυτοδιοίκηση, ενώ το υπόλοιπο σκέλος (μεταξύ κεντρικής διοίκησης και ΟΤΑ) αναμένεται να έχει ρυθμιστεί έως το φθινόπωρο.

Προανήγγειλε διπλή παρέμβαση στο θέμα των δανείων που χορηγεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με επιμήκυνση έως και 20 έτη της διάρκειας αποπληρωμής και με ένα «πιο λελογισμένο» επιτόκιο δανεισμού.

Για την ενίσχυση των οφειλών τρίτων προς τους δήμους, οι οποίες -όπως είπε- είναι πάνω από 3 δισ. ενώ εισπράττονται κάθε χρόνιο μόλις 146 εκατ. ευρώ, ανέφερε ότι γίνεται επεξεργασία διαφόρων λύσεων με πιο πιθανή τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού τιτλοποίησης των εσόδων.

Σχετικά με το τέλος παρεπιδημούντων σημείωσε ότι επεκτείνεται η περσινή ρύθμιση σε πιο μόνιμη βάση ώστε να υπολογίζεται το τέλος επί των δηλώσεων του ΦΠΑ με βάση το τι «κόβει» το κάθε κατάστημα, ενώ προανήγγειλε ότι από το β' εξάμηνο του 2022 θα μπορέσει να είναι αυτόματης απόδοσης μέσω μιας πλατφόρμας προς τους δήμους.

Αναφορικά με το τέλος ταφής απορριμμάτων, ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί καθώς είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση και έχει συνδεθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν συνεννοήσεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα στην κατεύθυνση της κλιμακωτής και πιο ήπιας χρέωσης.

Διαβεβαίωσε για «σοβαρή και όχι διακοσμητική» αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από το 2023 και υποσχέθηκε παρεμβάσεις το β' εξάμηνο του 2022 για την κάλυψη των κενών των δήμων με υπαλλήλους σε συγκεκριμένες ειδικότητες «όχι μόνο μηχανικούς και χειριστές μηχανημάτων αλλά και το διοικητικό και οικονομικό προσωπικό».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εκτιμώντας ότι η απορρόφηση των κονδυλίων θα φτάσει τα 4,1 δισ. ευρώ χάρη στην αύξηση της υπερδέσμευσης στα 3,5 δισ. ευρώ και τις μεταφορές έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ. Έως το τέλος του μήνα -προσέθεσε- αναμένεται να εκδοθεί η πρόσκληση για την οδοποιία με έμφαση στην οδική ασφάλεια, ύψους 225 εκατ. ευρώ που μαζί με την υπερδέσμευση θα φτάσει τα 315 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 30-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

DYPA katartisi
ΔΥΠΑ: Επιδότηση ύψους 14.800 ευρώ σε νέους επιχειρηματίες- Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις
Η δράση αφορά στην ενίσχυση νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει από 01/01/2022 έως και 16/10/2023 πρώην άνεργοι, ηλικίας 30-55 ετών
ΔΥΠΑ: Επιδότηση ύψους 14.800 ευρώ σε νέους επιχειρηματίες- Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις
ακινητα
Αεροφωτογραφίες, drones και δορυφόρος για τον εντοπισμό των αυθαιρέτων - Τι προβλέπεται για την εκτός σχεδίου δόμηση
Τι δρομολογείται για τα αυθαίρετα κτίσματα
Αεροφωτογραφίες, drones και δορυφόρος για τον εντοπισμό των αυθαιρέτων - Τι προβλέπεται για την εκτός σχεδίου δόμηση
Ανακαλύψεις στους τάφους του Δερβενίου
Ανακαλύψεις στους τάφους του Δερβενίου: Τι σημαίνει το γράμμα Κ που φέρουν αντικείμενά τους - Υπέροχες εικόνες
Η αρχαιολόγος Ανναρέτα Τουλουμτζίδου αποκαλύπτει στο πλαίσιο του συμποσίου για τα 60 χρόνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Ανακαλύψεις στους τάφους του Δερβενίου: Τι σημαίνει το γράμμα Κ που φέρουν αντικείμενά τους - Υπέροχες εικόνες