Ο Νίκος Παππάς για το πρόβλημα των ψευδών ειδήσεων
Ενημέρωση

«Τα fake news είναι ένα νέο όνομα για ένα παλιό πρόβλημα. Στην Ελλάδα έχουμε συχνά δει τα παραδοσιακά μίντια να παραγάγουν fake news. Το λέω αυτό για να υπογραμμίσω το γεγονός ότι τα social media, ασφαλώς φέρνουν μαζί τους πολλές απειλές, αλλά προσφέρουν και ευκαιρίες» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς μιλώντας στο φόρουμ «Global Progress (Παγκόσμια Πρόοδος) 2017» που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στο Μόντεραλ του Καναδά, συγκεντρώνοντας 200 εκπροσώπους από 20 χώρες.

O Νίκος Παππάς ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο πάνελ του φόρουμ (μια διοργάνωση που δικτυώνει προοδευτικά think tanks, πρωτοβουλίες, ινστιτούτα και κινήσεις από όλο τον κόσμο), με θέμα: «"Ανακαινίζοντας" τη Δημοκρατία για την Ψηφιακή Εποχή», από κοινού με την Αριάνα Χάφινγκτον, ιδρυτή του Huffington Post, τον Ριντ Χόφμαν, συνιδρυτή του Linkedin και τον Στιβ Χάφμαν, διευθύνοντα σύμβουλο του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Reddit, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Αντικείμενο της συζήτησης -που συντόνισε η εκτελεστική αντιπρόεδρος του Berggruen Institute, Ντόουν Νακάγουα- ήταν η επαναστατική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η πληροφορία φτάνει στους ανθρώπους, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους, μετά την έλευση των social media, της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών, καθώς και η επείγουσα ανάγκη «ανακαίνισης» της Δημοκρατίας, μετά την έλευση των fake news και την αύξηση της πόλωσης του δημοσίου διαλόγου.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη να μην ξεκινήσει ένα νέο «κυνήγι μαγισσών» με αφορμή τα fake news και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα βρεθούν σε διεθνές επίπεδο. Μια μεμονωμένη χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά από μόνη της, συμπλήρωσε και επισήμανε πως «ήδη γίνεται μεγάλη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα, με τον Μάρτιν Σουλτς, αλλά και την επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, που έχει εκφράσει τις ανησυχίες της».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε πως ακούγονται, μάλιστα, αρκετά «επαναστατικές ιδέες», όπως για παράδειγμα η επιβολή προστίμων εκατομμυρίων δολαρίων στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) που επιτρέπουν την κυκλοφορία fake news.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είπε πως «εστιάσαμε στην "ενδιάμεση ζώνη"», διευκρινίζοντας πως αν τα social media βρίσκονται από τη μια πλευρά και τα παραδοσιακά μίντια από την άλλη, στο ενδιάμεσο έχουμε τα online media. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τον ρόλο τους πολύ κρίσιμο, «διότι αυτό που το πρωί είναι μία ανάρτηση στα social media, συχνά μέχρι το μεσημέρι μετατρέπεται σε είδηση στα online media και, μέσω αυτών, το βράδυ φτάνει στα τηλεοπτικά κανάλια».

Επίσης, αναφέρθηκε στη δημιουργία online media μητρώου στη χώρα μας, σημειώνοντας πως «θέσαμε την εγγραφή σε αυτό ως προϋπόθεση για να έχει πρόσβαση το μέσο σε κρατική διαφήμιση». Για να εγγραφεί κανείς στο μητρώο, πρέπει να έχει όνομα, διεύθυνση, να πληρώνει τους φόρους του, εξήγησε και υπογράμμισε πως με αυτό τον τρόπο, γνωρίζουμε ποιος είναι πίσω από κάθε μέσο. Επιπλέον, επισήμανε πως παρέχεται στα μέλη του μητρώου ένα λογισμικό εργαλείο κατά της λογοκλοπής.

Διερωτώμενος αν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα καταπολεμήσουν πλήρως τα fake news, ανέφερε ότι δεν είναι τόσο σίγουρος και τόνισε πως θα συζητούσε την ιδέα επιπλέον πολιτικών με βασικό χαρακτηριστικό τη διαφάνεια και τη δημοκρατική ευθύνη.

Σε αυτό το σημείο, χαρακτήρισε πολύ κρίσιμο «να δώσουμε την κατάλληλη παιδεία στα παιδιά μας, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν ξεκάθαρα τις ευκαιρίες, αλλά και τις απειλές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

best of network

σχετικά άρθρα

ΥΠΠΕΘ: Προφανής η σκοπιμότητα του αιτήματος των αιρετών στη διαδικασία επιλογής ΠΔΕ
ΥΠΠΕΘ: Προφανής η σκοπιμότητα του αιτήματος των αιρετών στη διαδικασία επιλογής ΠΔΕ
Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας στην καταγγελία περί αδιαφανούς διαδικασίας - "Δυστυχώς ορισμένοι συνδικαλιστές δεν μπορούν να απαλλαγούν από τις...
ΥΠΠΕΘ: Προφανής η σκοπιμότητα του αιτήματος των αιρετών στη διαδικασία επιλογής ΠΔΕ