Thumbnail
Στενεύει ο κλοιός γύρω από την Αθήνα

Σφίγγει ο κλοιός των πιέσεων γύρω από την Ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου που κάνουν λόγο, μέχρι και  για ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός το επόμενο διάστημα.

«Στην Αθήνα, το ανείπωτο διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει αναπόφευκτο» αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.

Μετρήσεις της αγοράς δείχνουν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί κάτω από το βάρος του χρέους της, θέτοντας σε κίνδυνο τις αποπληρωμές των περίπου 500 δις €  τα οποία οφείλει στους ευρωπαίους φορολογούμενους σε κεφάλαια διάσωσης, τράπεζες και ομολογιούχους.

«Άμεση συμφωνία για να αποφευχθεί η χρεοκοπία» αναφέρει η DW, παραπέμποντας στα λεγόμενα του οικονομικού αναλυτή της Commerzbank  Κριστόφ Βάιλ.

Προκειμένου να αποτραπεί η -με βάση τα σημερινά δεδομένα- διαφαινόμενη χρεοκοπία, θα πρέπει να επιτευχθεί μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην ευρωζώνη εντός των προσεχών ημερών. Μέχρι τότε η ΕΚΤ εξακολουθεί να διατηρεί «όρθιες» τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA, ο οποίος διασφαλίζει κεφάλαια μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Αφότου η ΕΚΤ έκλεισε τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, παύοντας στις αρχές Φεβρουαρίου να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για νέα δάνεια, το όριο παροχής ρευστότητας μέσω του ELA αυξάνεται σε βασανιστικά μικρές δόσεις σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Η τελευταία αύξηση, την προηγούμενη εβδομάδα, διαμόρφωσε το νέο πλαφόν στα 71 δις ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με δηλώσεις του αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters, η λίστα των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Ελλάδα την Παρασκευή δεν επαρκεί ώστε να υπάρξει μια συμφωνάι καθώς «οι ελληνικές ιδέες δεν είναι αρκετά συγκεκριμένες ώστε να εγκριθούν από τους δανειστές».

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 200 ευρώ


 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ηλεκτρικά πατίνια
Τροχαίο με ηλεκτρικό πατίνι στον Ασπρόπυργο: «Να τα σπάσουν όλα τα πατίνια» ξεσπά η γιαγιά του μαθητή
Ασπρόπυργος - Ξεσπά η γιαγιά του 12χρονου: «Να τα σπάσουν όλα τα πατίνια, να μη τα δίνουν σε παιδιά»
Τροχαίο με ηλεκτρικό πατίνι στον Ασπρόπυργο: «Να τα σπάσουν όλα τα πατίνια» ξεσπά η γιαγιά του μαθητή
syntaxioyhoi_lefta1.jpg
Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν χαράτσι 20% για συντάξεις – Αίτημα για επιστροφή στο 6,67%
Σφοδρές αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τα ποσοστά εξαγοράς πλασματικών χρόνων στο Δημόσιο
Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν χαράτσι 20% για συντάξεις – Αίτημα για επιστροφή στο 6,67%
Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι
ΟΠΕΚΕΠΕ: Καθοριστικός παράγοντας για την ψήφο των Ελλήνων – Κοβέσι σταθερά στην κορυφή της εμπιστοσύνης
Κοβέσι απολαμβάνει υψηλής εμπιστοσύνης – Σκανδαλολογία και εκλογικές προθέσεις στο προσκήνιο
ΟΠΕΚΕΠΕ: Καθοριστικός παράγοντας για την ψήφο των Ελλήνων – Κοβέσι σταθερά στην κορυφή της εμπιστοσύνης