Thumbnail
Σκληραίνει τη στάση της έναντι των διαδηλωτών ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι θα κατέβουν στο δρόμο οι στρατιώτες για την επιβολή της τάξης. Πάνω από 500 άτομα συνελήφθησαν τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ τα τουρκικά συνδικάτα απεργο

Σκληραίνει τη στάση της έναντι των διαδηλωτών ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι θα κατέβουν στο δρόμο οι στρατιώτες για την επιβολή της τάξης. Πάνω από 500 άτομα συνελήφθησαν τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ τα τουρκικά συνδικάτα απεργούν.

«Ο αστυνομικός δεν είναι πλανόδιος πωλητής, αλλά μέλος των δυνάμεων της τάξης. Οι αστυνομικοί θα κάνουν χρήση όλων των μέσων που τους επιτρέπει ο νόμος» δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Αν αυτό δεν είναι αρκετό, ακόμη και οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν στις πόλεις με την άδεια των κυβερνητών».

Μετά τη βίαιη απομάκρυνσή τους από το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, οι διαδηλωτές που ζητούν εδώ και δύο εβδομάδες την παραίτηση του Ερντογάν έχουν πλέον τη στήριξη της Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων Τουρκίας (DISK) και της Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK).

Όπως έκαναν ήδη στις 5 Ιουνίου τα δύο αριστερά συνδικάτα, στα οποία έχουν συμπαραταχθεί τρία συνδικάτα των γιατρών, των οδοντιάτρων και των μηχανικών, προγραμματίζουν νέες συγκεντρώσεις στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και πορεία στην πλατεία Ταξίμ.

Στην Άγκυρα, οι δυνάμεις καταστολής έχοντας θέσει σε ετοιμότητα αντλίες νερού προειδοποίησαν τους 1.000 εργαζόμενους-μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων να σταματήσουν να μπλοκάρουν μεγάλη λεωφόρο στο κέντρο της πρωτεύουσας, διαφορετικά θα επέμβουν.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Αντιδράσεις στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε «υπερβολικά σκληρή» την επιχείρηση καταστολής της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών. 

«Υπήρξαν φοβερές εικόνες, στις οποίες είδαμε έναν πολύ σκληρό τρόπο καταστολής, κατά τη γνώμη μου» είπε η Μέρκελ στο RTL, καλώντας εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης.

Η Μέρκελ δεν απάντησε σαφώς στην ερώτηση αν όσα διαδραματίζονται σήμερα στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσουν την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Στην Ιταλία, η υπουργός Εξωτερικών Εμα Μπονίνο «παρακολουθεί προσωπικά» το θέμα του ιταλού φωτογράφου που συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη μαζί με εκατοντάδες διαδηλωτές, αναφέρει σήμερα ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, η κατάσταση της υγείας του φωτογράφου, ο οποίος υποβάλλεται στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, δεν προκαλεί ανησυχία.

Tι λένε οι δημοσκοπήσεις

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Today's Zaman δείχνει ότι οι Τούρκοι στην πλειονότητά τους είναι αντίθετοι στην υλοποίηση του οικιστικού σχεδίου για το πάρκο Γκεζί.

Το 62,2% των ερωτηθέντων θέλει να διατηρηθεί το πάρκο ως χώρος πρασίνου, ενώ το 23,3% υποστηρίζει την ανακατασκευή.

Το 49,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο αυταρχική, ενώ το 36% θεωρεί ότι αυτή εκδημοκρατίζεται. 

Το 14,1% αρνήθηκε να απαντήσει, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη τηλεφωνικά σε δείγμα 2.818 ατόμων σε όλη τη χώρα από τις 3 έως τις 12 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ΑΚΡ του Ερντογάν θα επικρατούσε αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές με 35,3%, ενώ το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) θα λάμβανε 22,7%.

Η εφημερίδα δεν δημοσιεύει συγκριτικά στοιχεία για την εξέλιξη των προθέσεων ψήφου. Στις βουλευτικές εκλογές του 2011, το ΑΚΡ είχε επικρατήσει λαμβάνοντας ποσοστό σχεδόν 50%.

ΤΟ ΒΗΜΑ 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καθηγητές
Όταν το σχολείο τελειώνει στις 14:00… αλλά οι απαιτήσεις συνεχίζονται
Η αλήθεια είναι σκληρή: κάθε ώρα που ένας δάσκαλος ή καθηγητής περνά στην τάξη, είτε για «απασχόληση» είτε για αντικατάσταση, είναι διδακτικό έργο....
Όταν το σχολείο τελειώνει στις 14:00… αλλά οι απαιτήσεις συνεχίζονται
tameio.jpg
Συντάξεις: Πόσα κερδίζουν ανά Ταμείο οι συνταξιούχοι το 2026 και το 2027 με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς
Συντάξεις: Έως 312 ευρώ πάνω το 2026 και έως 696 ευρώ το 2027 [Αναλυτικοί πίνακες]
Συντάξεις: Πόσα κερδίζουν ανά Ταμείο οι συνταξιούχοι το 2026 και το 2027 με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς