PANELLINIES
«Το υπουργείο Παιδείας έχει την απόλυτη ευθύνη για τη «σφαγή» των θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις», τονίζει η ΚΝΕ

Για τη «σφαγή» των θεμάτων στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2024, τοποθετείται μέσω ανακοίνωσής της η ΚΝΕ, τονίζοντας πως το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έχει «την απόλυτη ευθύνη».

Παράλληλα, προσθέτει πως «τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ιδιαίτερα στη Φυσική, αλλά και στην Ιστορία, έχουν προκαλέσει δικαίως οργή στους μαθητές και τις οικογένειές τους, συνολικά στην εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι σε συνέχεια των θεμάτων της Βιολογίας και των Μαθηματικών, θέματα με ασάφειες και προβλήματα ως προς τις αποδεκτές απαντήσεις».

Υπενθυμίζεται πως η Ενωση Ελλήνων Φυσικών «άδειασε» την ΚΕΕ για τα θέματα που επέπλεξε χτες στη Φυσική των πανελλαδικών εξετάσεων 2024!

Η ΕΕΦ έκανε  λόγο για θέματα «υπερπαραγωγή» που τρομοκρατούν τους μαθητές, ενώ τα μέλη της δηλώνουν ότι αισθάνθηκαν έκπληξη και απογοήτευση.

Αρκετά παράπονα έχουν προκαλέσει τα θέματα της Ιστορίας των ΓΕΛ, για τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2024, που θεωρούνται τα πιο απαιτητικά των τελευταίων ετών!

Σύμφωνα με τον ΟΕΦΕ τα θέματα ήταν  απαιτητικά, για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές, εξέταζαν μεγάλο εύρος της ύλης και αναμένεται να δυσκολέψουν ακόμη και τους καλά προετοιμασμένους υποψηφίους.

Επιπροσθέτως, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων επέλεξε στις φετινές εξετάσεις των Μαθηματικών - ΕΠΑΛ το θέμα Γ3 στο οποίο διαπιστώθηκε πρόβλημα από τη Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Στη Βιολογία επίσης υπήρξαν αντιδράσεις. Διαφωνία για την επίλυση του θέματος Δ1 της Βιολογίας που προτείνει η ΚΕΕ στις Πανελλαδικές 2024, εξέφρασαν με επιστολή τους 17 καθηγητές Βιολογίας

Οπως ανέφεραν,  στο συγκεκριμένο ερώτημα υπάρχουν δύο επιστημονικά ορθές απαντήσεις, από τις οποίες όμως η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων κάνει αποδεκτή μόνο τη μία. 

Αναλυτικά

Τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ιδιαίτερα στη Φυσική, αλλά και στην Ιστορία, έχουν προκαλέσει δικαίως οργή στους μαθητές και τις οικογένειές τους, συνολικά στην εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι σε συνέχεια των θεμάτων της Βιολογίας και των Μαθηματικών, θέματα με ασάφειες και προβλήματα ως προς τις αποδεκτές απαντήσεις. 

Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, σε συνθήκες καύσωνα, οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν στα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων ετών, σε θέματα που, όπως εκτιμούν επιστημονικές ενώσεις και εκπαιδευτικοί, ήθελαν πάνω από 4 ώρες για να απαντηθούν από έναν καλά προετοιμασμένο μαθητή. 

Καταγγέλλουμε το υπουργείο Παιδείας για την επιλογή τέτοιων θεμάτων, που μάλλον μόνο τυχαία δεν είναι. Άλλωστε, πώς θα βρεθεί η “περιζήτητη” πελατεία για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αν όχι από τα χιλιάδες παιδιά που, εν μέσω Τράπεζας Θεμάτων, Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αλλά και “πετσοκόμματος” στα θέματα των εξετάσεων, μένουν εκτός των Δημοσίων; Πώς θα προχωρήσουν τα νέα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για “πανελλαδικού τύπου” εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου μέσω του Εθνικού Απολυτηρίου; Ήδη, τους έχει ανοίξει η όρεξη, αλλά θα τους κοπεί γρήγορα από τους αγώνες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και όλου του λαού, όπως και σε τόσα άλλα...

Ενημερώνουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και το υπ. Παιδείας πως “τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας”. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των πανελλαδικών εξετάσεων, κρατούν το μέλλον στα χέρια τους. Με τον συλλογικό τους αγώνα και την ατομική τους προσπάθεια θα κατακτήσουν το μέλλον και τη ζωή που τους αξίζει. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εργαζόμενοι
Ρεκόρ αποχωρήσεων προς σύνταξη το 2026: Γιατί οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά την αγορά εργασίας
Αβεβαιότητα για τα όρια ηλικίας και νέες ρυθμίσεις απασχόλησης ενισχύουν το κύμα συνταξιοδοτήσεων
Ρεκόρ αποχωρήσεων προς σύνταξη το 2026: Γιατί οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά την αγορά εργασίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ο τελευταίος μήνας στα σχολεία: Ανάμεσα στην κόπωση, την πίεση και την ανάγκη για νόημα
Μια καθημερινότητα που θυμίζει περισσότερο αγώνα δρόμου παρά παιδαγωγική διαδικασία.
Ο τελευταίος μήνας στα σχολεία: Ανάμεσα στην κόπωση, την πίεση και την ανάγκη για νόημα
ΜΑΚΡΟΝ.jpg
Μακρόν προς μαθητές: «Κάντε αποτοξίνωση από το διαδίκτυο» με έμπνευση από… ελληνική λέξη
Η πρόταση για «μία μέρα χωρίς ίντερνετ» και το μήνυμα για τα όρια της ψηφιακής ζωής
Μακρόν προς μαθητές: «Κάντε αποτοξίνωση από το διαδίκτυο» με έμπνευση από… ελληνική λέξη
Σκάκι στα σχολεία
Το σκάκι των «από κάτω» που νικά και οι επιλογές της εκπαίδευσης
Μια είδηση των τελευταίων ημερών από τη Νέα Υόρκη δύσκολα θα έπρεπε να περάσει απαρατήρητη, όχι για το αποτέλεσμα, αλλά για όσα αποκαλύπτει.
Το σκάκι των «από κάτω» που νικά και οι επιλογές της εκπαίδευσης