panelladikes_02
Κίνδυνος για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων στην Π.Ε. Θεσπρωτίας λόγω αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών δαπανών από την αιρετή περιφέρεια

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών ΥΠ.Π.Ε.Θ. (ΣΥΠΥΥΠ) με επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας θίγει το θέμα σχετικά με την άμεση ανάγκη επιστροφής στο ΥΠΑΙΘΑ, όλων των πιστώσεων για τις κτιριολογικές και λειτουργικές δαπάνες των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Επιπλέον «κρούει τον κίνδυνο» για τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας στην διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων λόγω οικονομικής αδυναμίας.

«Εν όψει της επικείμενης προετοιμασίας για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών για το έτος 2025, να πράξετε από κοινού, τα δέοντα για την επιστροφή στο ΥΠΑΙΘΑ όλων των πιστώσεων που αφορούν στις κτιριολογικές και λειτουργικές δαπάνες των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά:

Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Γενικοί Γραμματείς,

Σύμφωνα με τα επισυναπτόμενα έγγραφα, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας επικαλείται οικονομική αδυναμία κάλυψης όλων των λειτουργικών δαπανών που αφορούν τις δύο Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αρμοδιότητάς της, γεγονός που πιθανότατα να επιφέρει προβλήματα ως προς την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Αποτελεί επίσης ερωτηματικό, ο τρόπος κάλυψης των απαιτούμενων δαπανών για την προμήθεια νέου εξοπλισμού, αναλωσίμων και ανταλλακτικών, που είναι απαραίτητα για την συντήρηση και λειτουργία των ηλεκτροτεχνικών μέσων και κατ΄ επέκταση για την εύρυθμη λειτουργία των ανωτέρω Διευθύνσεων εκπαίδευσης.

Όπως γνωρίζετε, η ευθύνη στέγασης και πληρωμής των λειτουργικών δαπανών των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (μεταξύ των οποίων και οι δαπάνες για τις Πανελλαδικές εξετάσεις) ανήκει στις πρώην νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις - νυν Περιφερειακές Ενότητες (ΠΔ.161/2000 Άρθρο 1, υπ’αριθμ.241/2022 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ) και όχι στο ΥΠΑΙΘΑ. Ένεκα αυτής της παραδοξότητας και λόγω των ανυπέρβλητων προβλημάτων που επέφερε η πλημμελής εκπλήρωση των σχετικών συμβατικών υποχρεώσεων των αιρετών Περιφερειών, με προεξέχουσα την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, ο ΣΥΠΥΥΠ πραγματοποίησε, το έτος 2016, σειρά επαφών με την τότε Περιφερειάρχη Αττικής.

 Τελικώς, η Περιφέρεια Αττικής με το υπ.’αριθ. 20816/30-1-2017 έγγραφό της (επισυνάπτεται), ζήτησε την επιστροφή της αρμοδιότητας και των εν λόγω πιστώσεων στο Υπουργείο Παιδείας, υποβάλλοντας μάλιστα σχετική πρόταση νομοθετικής ρύθμισης συνοδευόμενη από αιτιολογική έκθεση. Δυστυχώς, παρά τις υποσχέσεις, της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, περί στήριξης της πρότασης αυτής, εφόσον πρώτα γινόταν αποδεκτή από το σύνολο των αιρετών Περιφερειών (κάτι που πράγματι συνέβη με το υπ.’αριθ.385/05-04-2017 έγγραφο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος - ΕΝΠΕ, επισυνάπτεται), ο τότε υπουργός Παιδείας, για ακατανόητους λόγους, αρνήθηκε να υλοποιήσει την υπόσχεσή του. Το ίδιο ακριβώς συνέβη, δυστυχώς, και με τους μετέπειτα Υπουργούς Παιδείας.

Με την υιοθέτηση της παραπάνω πρότασης για νομοθετική ρύθμιση, θα δινόταν τέλος στο παράδοξο, οι Διοικητικοί Υπάλληλοι να ανήκουν οργανικά, διοικητικά και πειθαρχικά στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες των υπηρεσιών τους, όπως και η κάλυψη δαπανών στέγασης, να ανήκει στις αιρετές Περιφέρειες. Θα επιλύονταν οριστικά το πρόβλημα της καθαριότητας, το κτιριολογικό και η προμήθεια αναλωσίμων στις υπηρεσίες μας. Απόδειξη, ότι ουδέποτε υπήρχαν τέτοια προβλήματα, όσο η αρμοδιότητα διαχείρισης των εν λόγω πιστώσεων ανήκε στις υπηρεσίες μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας καλούμε:

1) Να συμβάλλετε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, ώστε να δοθεί άμεσα λύση, στο μείζον πρόβλημα κάλυψης του συνόλου των λειτουργικών δαπανών στις δύο Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την εύρυθμη λειτουργία τους.

2) Εν όψει της επικείμενης προετοιμασίας για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών για το έτος 2025, να πράξετε από κοινού, τα δέοντα για την επιστροφή στο ΥΠΑΙΘΑ όλων των πιστώσεων που αφορούν στις κτιριολογικές και λειτουργικές δαπάνες των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο ΣΥΠΥΥΠ θα επιμείνει μέχρι την οριστική θεραπεία των ανωτέρω στρεβλώσεων, που αφορούν στα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε αρκετές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είτε λόγω της αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών δαπανών από τις αιρετές περιφέρειες, είτε λόγω της αδυναμίας των τελευταίων να διαχειριστούν επιτυχώς τα κτιριολογικά ζητήματα, με πρόσφατο παράδειγμα εκείνο της ΔΠΕ Άρτας.

Ας μπει επιτέλους, τέλος στην παραδοξότητα αυτή, υπό τη δική σας ηγεσία!

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Βαθμοί, Βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, εκτιμήσεις με ένα κλικ στο κινητό σου εδώ

"Ξεφουσκώνουν" οι Βάσεις εισαγωγής! Ποιες σχολές αναμένεται να πέσουν πάνω από 400 μόρια

Τι σημαίνει η φράση «οι καιροί ου μενετοί»;

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diaita_1.jpg
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες
Μετά το τέλος της δίαιτας ακολουθούμε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες