ελευθερο σχεδιο
Εβαλαν ΕΒΕ σε ειδικό μάθημα που... δεν διδάσκεται πια στα σχολεία - Ηχηρό «όχι» στην ΕΒΕ για τις Πανελλήνιες 2024 από τους διδάσκοντες/διδάσκουσες και βαθμολογητές/βαθμολογήτριες

Ανησυχία για την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα του Γραμμικού και Ελεύθερου σχεδίου των Πανελλαδικών εξετάσεων, τα οποία δεν διδάσκονται στο δημόσιο σχολείο και απαιτούν σημαντικές δαπάνες από τις οικογένειες των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως «κόφτες» για την εισαγωγή στις σχολές, εκφράζουν οι πλέον αρμόδιοι,  τα μέλη της Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολιτικών Αρχιτεκτόνων Τοπογράφων Μηχανικών - ΠΕ81 (Ε.Ε.Π.Α.Τ.Μ.), ως διδάσκοντες/διδάσκουσες και βαθμολογητές/βαθμολογήτριες.

Οπως τονίζουν σε σχετική τους ανακοίνωση,η ΕΒΕ σε αυτά τα ειδικά μαθήματα «κόβει» πολλούς υποψηφίους, ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ, σε πλείστες περιπτώσεις, έχουν πιάσει την βάση των σχολών αυτών.

«Έχουμε δηλαδή κάθε χρόνο έναν σημαντικό αριθμό υποψηφίων που έχουν γράψει πολύ καλά στα μαθήματα, έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα μόρια, και δεν βλέπουν καν στο μηχανογραφικό τους την σχολή της επιλογής τους επειδή απλώς δεν έπιασαν την ΕΒΕ στο ένα από τα δύο σχέδια», τονίζουν και καταλήγουν:

«Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε απαραίτητο να αρθεί η αδικία εις βάρος των μαθητών και των μαθητριών μας και ζητάμε την κατάργηση της ΕΒΕ στα μαθήματα σχεδίου και την επαναφορά της βάσης του 10. Επίσης ζητάμε την επαναφορά της διδασκαλίας των σχεδίων στην γενική παιδεία και την αναγνώριση της αξίας και της αναγκαιότητας της καλλιτεχνικής παιδείας, της αισθητικής καλλιέργειας και της παιδείας σε θέματα χώρου και αρχιτεκτονικής σε όλες τις βαθμίδες»

«Αντίθεσή και έντονη ανησυχία για την εφαρμογή της ΕΒΕ»

Ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων του 2024, τα μέλη της Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολιτικών Αρχιτεκτόνων Τοπογράφων Μηχανικών - ΠΕ81 (Ε.Ε.Π.Α.Τ.Μ.), ως διδάσκοντες/διδάσκουσες και βαθμολογητές/βαθμολογήτριες του ειδικού μαθήματος Γραμμικό Σχέδιο, θα θέλαμε να διατυπώσουμε δημόσια την αντίθεσή μας και την έντονη ανησυχία μας για την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα Ειδικά Μαθήματα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα ειδικά μαθήματα Σχεδίου (Γραμμικό και Ελεύθερο) έχουν αφαιρεθεί από τα ωρολόγια προγράμματα των γενικών λυκείων (στις 16/6/2020) και διδάσκονται μόνο ως απογευματινή ενισχυτική διδασκαλία με πολύ μικρή συμμετοχή μαθητών. Επομένως, χιλιάδες υποψήφιοι/ες, κάθε χρόνο, διαθέτουν τον πολύτιμο χρόνο τους και σημαντικά χρηματικά ποσά ως δίδακτρα σε ιδιωτικά φροντιστήρια σχεδίου και ως αντίτιμο αγοράς πανάκριβου εξοπλισμού και αναλώσιμων σχεδίου, προκειμένου να συμμετέχουν σε μια εξέταση που θα τους επιτρέψει να εισαχθούν στις σχολές που έχουν το σχέδιο ως προαπαιτούμενο (όλες τις Αρχιτεκτονικές Σχολές αλλά και οι σχολές Γραφιστικής, Διακόσμησης, Γραφικών τεχνών, Συντήρησης έργων τέχνης κ.α). Μέχρι το 2021 τα μαθήματα αυτά είχαν ως Ελάχιστη Βάση εισαγωγής το 10 (στην 20βαθμη κλίμακα), μια βάση που είχε μια λογική: στοιχειώδεις γνώσεις σχεδίου, που μπορούσαν να παρασχεθούν στο δημόσιο σχολείο, ήταν προϋπόθεση για την εισαγωγή σε σχολές στις οποίες το σχέδιο ήταν μια απαραίτητη δεξιότητα. Η βάση του 10 αντικαταστάθηκε από την ΕΒΕ, έναν βαθμό, δηλαδή, που εξαρτάται από την μέση επίδοση των υποψηφίων και τον συντελεστή που ορίζουν οι ίδιες οι σχολές.

Έτσι, από το 2021, η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής: μαθήματα που δεν διδάσκονται στο δημόσιο σχολείο και που απαιτούν σημαντικές δαπάνες από τις οικογένειες των υποψηφίων, λειτουργούν ως «κόφτες» για την εισαγωγή στις σχολές που οι υποψήφιοι έχουν επιλέξει και έχουν κοπιάσει γι’ αυτές, ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ, σε πλείστες περιπτώσεις, έχουν πιάσει την βάση των σχολών αυτών. Έχουμε δηλαδή κάθε χρόνο έναν σημαντικό αριθμό υποψηφίων που έχουν γράψει πολύ καλά στα μαθήματα, έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα μόρια, και δεν βλέπουν καν στο μηχανογραφικό τους την σχολή της επιλογής τους επειδή απλώς δεν έπιασαν την ΕΒΕ στο ένα από τα δύο σχέδια.

Κατάφωρα άδικο...

Το σύστημα αυτό είναι κατάφωρα άδικο και σκληρό για τους υποψήφιους και έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από την κοινωνία και από φορείς όπως ο ΣΑΔΑΣ (εδώ, εδώ και εδώ). Επιπλέον, δεν έχει και κανένα όφελος για τις ίδιες τις σχολές, οι οποίες «χάνουν» με τον τρόπο αυτό καθόλα άξιους υποφήφιους/ες. Οι μόνοι που έχουν όφελος και συμφέρον από την αδικία αυτή είναι οι ιδιωτικές σχολές των ίδιων ειδικοτήτων οι οποίες υποδέχονται υψηλού επιπέδου σπουδαστές που μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δίδακτρα, ενώ για την εισαγωγή τους δεν απαιτείται καμία απολύτως εξέταση.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε απαραίτητο να αρθεί η αδικία εις βάρος των μαθητών και των μαθητριών μας και ζητάμε την κατάργηση της ΕΒΕ στα μαθήματα σχεδίου και την επαναφορά της βάσης του 10.

Επίσης ζητάμε την επαναφορά της διδασκαλίας των σχεδίων στην γενική παιδεία και την αναγνώριση της αξίας και της αναγκαιότητας της καλλιτεχνικής παιδείας, της αισθητικής καλλιέργειας και της παιδείας σε θέματα χώρου και αρχιτεκτονικής σε όλες τις βαθμίδες.

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Βαθμοί, Βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, εκτιμήσεις με ένα κλικ στο κινητό σου εδώ

"Ξεφουσκώνουν" οι Βάσεις εισαγωγής! Ποιες σχολές αναμένεται να πέσουν πάνω από 400 μόρια

Τι σημαίνει η φράση «οι καιροί ου μενετοί»;

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diaita_1.jpg
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες
Μετά το τέλος της δίαιτας ακολουθούμε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες