ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ
Πανελλαδικές 2023: Λύνοντας το Μηχανογραφικό...γρίφο!

Όπως είναι ήδη γνωστό, την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 και μετά τη μια το μεσημέρι, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών εξετάσεων. Συγκεκριμένα οι τελικές βαθμολογίες θα αποσταλούν στις σχολικές μονάδες έως το πρωί της Πέμπτης 29ης Ιουνίου 2023 και οι βαθμοί θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr/, ενώ θα σταλούν και με SMS στα κινητά των υποψηφίων. 

Παράλληλα, οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) ή και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο ( Π.Μ.Δ ) μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Στις ίδιες ημερομηνίες μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι που δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή Π.Μ.Δ. 

Και μετά έρχεται…το μηχανογραφικό!

Καθώς ο Ιούλιος που έρχεται είναι ο μήνας του Μηχανογραφικού παρουσιάζουμε σήμερα ορισμένες αθέατες πλευρές των σχολών που καλούνται να επιλέξουν οι υποψήφιοι  καθώς «πολλές φορές ο τίτλος μιας σχολής αφενός δεν προβάλλει οπωσδήποτε τα μυστικά της, αφετέρου δεν φανερώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα που δίνει στους αποφοίτους της, ενώ κάποιες φορές σχολές με το ίδιο όνομα μπορεί να οδηγούν σε διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα».

Για να δούμε αρχικά ορισμένες σχολές με ένα κοινό σημείο: Τα διπλά επαγγελματικά δικαιώματα!

Το 2ο Επιστημονικό Πεδίο, αποτελεί το πεδίο με τις περισσότερες επιλογές για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Περιλαμβάνει σχολές θετικών επιστημών, μηχανικών και τεχνολογικών επιστημών. Στο πεδίο αυτό υπάρχουν σχολές με διπλά επαγγελματικά δικαιώματα. Για παράδειγμα οι απόφοιτοι του τμήματος «Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Αιγαίου (Χίος)» μπορούν να σταδιοδρομήσουν ως Μηχανικοί Διοίκησης και Οικονομικοί Σύμβουλοι σε εργοστάσια, επιχειρήσεις, οργανισμούς, τράπεζες, εταιρείες επενδύσεων κ.ά.. Επιπλέον αν επιλέξουν την κατεύθυνση «Χρηματοοικονομική Μηχανική» εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) ως Οικονομολόγοι.

Ακόμη τα Τμήματα Στατιστικής (Στατιστικής Αθήνα (ΟΠΑ), Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πειραιά, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά), Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Αιγαίου (Σάμος). Οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων μπορούν να απασχοληθούν ως στατιστικοί και αναλυτές δεδομένων σε κέντρα έρευνας και εφαρμογών, ή ως αναλογιστές, αναλυτές και εκτιμητές κινδύνου σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις και ασφαλιστικούς οργανισμούς και ακόμη ως ποσοτικοί αναλυτές επενδύσεων, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και στελέχη διοίκησης κινδύνου σε τράπεζες. Μπορούν όμως και να εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) και έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν και ως Οικονομολόγοι.

Παράλληλα πχ τα τμήματα Πληροφορικής ΟΠΑ -  Πληροφορικής Πειραιά όπως και τα Τμημάτα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη (Επιστήμη και Τεχνολογία Υπολογιστών και Πληροφοριακά Συστήματα) δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης διπλών επαγγελματικών δικαιωμάτων (και στην Πληροφορική και στα Οικονομικά), καθώς οι απόφοιτοι τους εγγράφονται και στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) και έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν ως Οικονομολόγοι.

Οι απόφοιτοι του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Παν. Αθήνας αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνου, ωστόσο ανάλογα τον αριθμό των οικονομικών μαθημάτων, μπορούν να εγγραφούν και στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ως οικονομολόγοι.

Και τράβα … κορδέλα…

• Οι απόφοιτοι του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας, Πολιτισμού και Παρευξείνιων  χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης δεν αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του φιλολόγου.

• Οι απόφοιτοι του τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν, αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχιούχου είτε αισθητικής και κοσμητολογίας είτε ακτινολογίας - ακτινοθεραπείας είτε ιατρικών εργαστηρίων είτε οδοντικής τεχνολογίας είτε οπτικής και οπτομετρίας. Αντίθετα από το τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος οι απόφοιτοι αποκτούν τα επαγγελματικά  δικαιώματα  του πτυχιούχου ιατρικών εργαστηρίων.

• Οι απόφοιτοι του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του βιολόγου, ενώ από το τμήμα Βιοτεχνολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας του γεωπόνου.

• Από τα τμήματα  Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά και Πανεπιστημίου Μακεδονίας οι απόφοιτοι αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγου, καθώς και από το τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου εάν έχουν παρακολουθήσει μαθήματα οικονομικής κατεύθυνσης.

• Το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Παν. Μακεδονίας  εντάσσει τους αποφοίτους του στην κατηγορία ΠΕ 71 Δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αν επιλέξουν την κατεύθυνση Εκπαίδευση Ατόμων με ειδικές ανάγκες. Αντίθετα το τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Παν. Πελοποννήσου δεν έχει αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.

• Από τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας οι απόφοιτοι αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα κοινωνικού λειτουργού, ενώ από τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής του κοινωνιολόγου.

• Τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και Παν. Δυτικής Αττικής, με έδρα την Αθήνα δεν έχουν προς το παρόν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Το ίδιο συμβαίνει με το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Παν. Πατρών και το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Παν. Πελοποννήσου, με έδρα την Πάτρα.

Και τα απρόοπτα

Το τμήμα Φυσικής Λαμίας είναι τμήμα Φυσικής; Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι δεν είμαστε σίγουροι. Να περιμένουμε να βγουν οι πρώτοι απόφοιτοι να τους δούμε και να αποφασίσουμε.

Το 2020 με μία υπουργική απόφαση τα νέα τμήματα (αυτά που ιδρύθηκαν το 2018 και 2019) διαχωρίστηκαν από τα παλαιότερα και έχασαν την αντιστοιχία τους με τα παλαιότερα. Αυτό έχει συνέπειες: Για παράδειγμα δεν πραγματοποιούνται μετεγγραφές μεταξύ των νέων και των παλαιών συνονόματων τμημάτων˙ Φυσικής Λαμίας και Φυσικής Ιωαννίνων, για παράδειγμα. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δημιουργείται αμφιβολία για τους αποφοίτους των νέων τμημάτων: θα είναι Φυσικοί οι απόφοιτοι του τμήματος της Λαμίας; Θα είναι ψυχολόγοι οι απόφοιτοι του τμήματος της Φλώρινας; Θα είναι Χημικοί οι απόφοιτοι του τμήματος της Καβάλας; Θα έχουν, δηλαδή, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των παλαιότερων συνονόματων τμημάτων;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δημοτικά Σχολεία: Αλλάζει το ωράριο αποχώρησης των μαθητών

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα