panelladikes
Πανελλαδικές 2022: Η επιτροπή εξετάσεων φαίνεται ότι ξέχασε ότι τα παιδιά αυτά τα δύο κρίσιμα χρόνια, Β΄ και Γ΄ Λυκείου, τα πέρασαν μακριά από τις σχολικές αίθουσες λόγω πανδημίας.

Με βαρύ κεφάλι και συννεφιασμένο πρόσωπο βγήκαν χθες από τα εξεταστικά κέντρα πολλοί υποψήφιοι ΓΕΛ των Πανελλήνιων εξετάσεων σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πελοπόννησος".

Τα δύσκολα θέματα που έπεσαν χθες στα μαθήματα προσανατολισμού, κυρίως στα Αρχαία και  τα Μαθηματικά και λιγότερο στη Βιολογία,  έριξαν το ηθικό πολλών υποψηφίων.

Μάλιστα στα θέματα των αρχαίων ακολούθησε και μία διαμάχη μεταξύ φροντιστών σχετικά με τις σωστές ή μη απαντήσεις που μπέρδεψε ακόμα περισσότερο.

Γονείς υποψηφίων που επικοινώνησαν με την εφημερίδα «Πελοπόννησος» εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους τονίζονταν ότι η επιτροπή εξετάσεων φαίνεται ότι ξέχασε ότι τα παιδιά αυτά τα δύο κρίσιμα χρόνια, Β΄ και Γ΄ Λυκείου, τα πέρασαν μακριά από τις σχολικές αίθουσες λόγω πανδημίας.

«Τα παιδιά αυτά ούτε την ευκαιρία των ενδοσχολικών γραπτών εξετάσεων δεν είχαν. Δεν έπρεπε λοιπόν τα θέματα να είναι αναλόγως προσαρμοσμένα σε αυτά που διδάχτηκαν οι υποψήφιοι;»  σχολίασε γονιός ενώ παρόμοιες αναφορές  έκαναν και άλλοι γονείς που ήρθαν αντιμέτωποι με την απογοήτευση των παιδιών της και την αντίδρασή τους να συμμετάσχουν στις εξετάσεις των επόμενων δύο μαθημάτων.

panelladikes.jpg

Σε άρθρο του στο alfavita.gr ο Πανεπιστημιακός Βασίλης Τσάφος σημειώνει οι μαθητές και οι μαθήτριες που εξετάζονται έχουν δώσει ελάχιστες εξετάσεις λόγω τηλε-εκπαίδευσης. Η εξεταστέα ύλη που ανακοινώνεται στην αρχή της χρονιάς είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Και παραμένει η ίδια ως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Έστω και εάν κάποια σχολεία κλείνουν σταδιακά λόγω κρουσμάτων. Έστω και εάν αρκετοί/ές τελειόφοιτοι/ες νοσούν και αναγκάζονται να μείνουν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η μόνη λύση που προκρίνεται από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τα σχολεία που ρητά δηλώνουν ότι στις συγκεκριμένες συνθήκες αδυνατούν να καλύψουν την εξεταστέα ύλη είναι να διδαχθούν οι ενότητες προσχηματικά με κατάργηση όλων των μη πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων. Σημασία έχει να "κλείσει" η ύλη.

Αναρωτήθηκαν άραγε ποιοι ευνοούνται από μια τέτοια επιλογή; Και κυρίως πόσο απαξιώνεται το ίδιο το δημόσιο σχολείο στη διεκπεραιωτική αυτή λειτουργία του ως ταμιευτηρίου γνώσεων και μάλιστα σε μια "fast -track" εκδοχή;

Και η επιλογή των θεμάτων έρχεται να επιβεβαιώσει τις προθέσεις: Επιλέγονται στο διδαγμένο κείμενο 2 ενότητες από τα τελευταία κείμενα. Από αυτά που σε αρκετά δημόσια σχολεία "διδάχτηκαν" με αυτή την προσχηματική και αυτο-ακυρωτική διαδικασία.

Και για το "αδίδακτο" κείμενο επιλέγεται Θουκυδίδης, και μάλιστα ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κείμενο που προϋποθέτει όχι μόνο γνώση αλλά και εξοικείωση με το ιδιαίτερο ύφος και τη διακριτή δόμηση της ιστορικής γραφής του συγκεκριμένου συγγραφέα. Προϋποθέτει δηλαδή άλλου είδους προσέγγιση, που δεν μπορεί να χωρέσει στα στενά όρια της διακεκομμένης εκπαίδευσης ή της παρωδίας της τηλε-εκπαίδευσης. Δεν θα σταθώ στις άστοχες και λανθασμένες οδηγίες που στάλθηκαν από την επιτροπή των εξετάσεων. Το έγκλημα για το δημόσιο σχολείο επιτελείται καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

panelladikes_neo.jpg

Σήμερα στα θρανία των εξετάσεων κάθονται οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, οι οποίοι διαγωνίζονται στην Ανατομία – Φυσιολογία, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας ενώ οι υποψήφιοι των ΓΕΛ επανέρχονται αύριο με τα μαθήματα: Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι μπορώ να τρώω το βράδυ για να χάσω κιλά: 5 & 1 φαγητά

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

niki-kerameos
Κεραμέως για Τράπεζα Θεμάτων: Αρρωστημένα μυαλά πίσω από την επίθεση
«Θλιβερό και αδιανότητο γεγονός ότι ο πολιτικός κόσμος να επιχείρησε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων»
Κεραμέως για Τράπεζα Θεμάτων: Αρρωστημένα μυαλά πίσω από την επίθεση
podilato
Κάρπαθος: Στην εντατική 11χρονος που τραυματίστηκε όταν έπεσε από ποδήλατο
Ο 11χρονος χρειάστκε να έγινε διακομιστεί στην Αθήνα και στο Νοσοκομείο Παίδων όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένο στην εντατική
Κάρπαθος: Στην εντατική 11χρονος που τραυματίστηκε όταν έπεσε από ποδήλατο
ηλεκτρολογοι
Απάτη στην Αττική: Το «κόλπο» με το αλουμινόχαρτο - Πώς παρίσταναν τους ηλεκτρολόγους
Παρίσταναν τους ηλεκτρολόγους και έκλεβαν ηλικιωμένους – Το «κόλπο» με το αλουμινόχαρτο
Απάτη στην Αττική: Το «κόλπο» με το αλουμινόχαρτο - Πώς παρίσταναν τους ηλεκτρολόγους