ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Ανακοινώθηκαν χτες τα αποτελέσματα των πανελλήνιων εξετάσεων 2021 - Πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής και τι ρόλο θα παίξει η ΕΒΕ

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας οι βαθμολογικές επιδόσεις όλων των υποψηφίων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των πανελλαδικών εξετάσεων 2021.

Έτσι από χτες το μεσημέρι, όπου οι υποψήφιοι έλαβαν με sms στο κινητό τους τηλέφωνο τη βαθμολογία τους και υπολόγισαν τα μόρια τους, έχουν μία πρώτη εικόνα για τις Σχολές που «πιάνουν» και θα μπορούν να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στις πανελλήνιες εξετάσεις συμμετείχαν συνολικά 92.090 υποψήφιοι (πέρσι ο αριθμός ήταν 94.928) εκ των οποίων οι 75.435 από τα Γενικά Λύκεια και οι 16.655 από τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Τώρα λοιπόν οι 75.435 υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων αναμένουν και την ανακοίνωση των βαθμών των ειδικών μαθημάτων για να ακολουθήσει αμέσως μετά από το υπουργείο Παιδείας η ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Πανεπιστημιακό Τμήμα.

Μάλιστα, να σημειώσουμε πως ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας, είναι να ολοκληρωθούν και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων στο διάστημα 14 -16 Ιουλίου, δηλαδή μέσα την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται μέχρι και τη Δευτέρα, 12 Ιουλίουμε την εξέταση των ειδικών μαθημάτων στα Γενικά Λύκεια όλης της χώρας. 

Μετά την ανακοίνωση όλων των βαθμολογιών καθώς και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, οι μαθητές θα κληθούν να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίου που φέτος για πρώτη φορά θα τους δίνει τη δυνατότητα να δηλώσουν και τα Δημόσια ΙΕΚ.

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής δείχνουν άνοδο σε όλα τα πεδία και μάλιστα σε ορισμένα Τμήματα θα υπάρξει αύξηση πάνω από το 50% των περσινών μορίων. Την άνοδο των βάσεων θα συν διαμορφώσει η επίδοση των υποψήφιων σε συνάρτηση με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Η εφαρμογή της ΕΒΕ θα φέρει σίγουρα μία «τεχνητή» αύξηση στις χαμηλής ζήτησης σχολές. Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι υπήρχαν αρκετά Τμήματα με λιγότερο από 3.000 μόρια. Μάλιστα η «χαμηλότερη» σχολή συγκέντρωσε πέρσι μόλις 625 μόρια.

Αυτά τα φαινόμενα θα εξαλειφθούν φέτος, αφού η ΕΒΕ δεν θα αφήσει ίσως «τίποτα να πέσει» κάτω από τα 8.000 μόρια. Όμως, η ΕΒΕ τελικά δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τις υψηλόβαθμες Σχολές και τους «καλούς μαθητές» χωρίς βέβαια να αποκλείονται και τα απρόοπτα.

Από την άλλη, αύξηση αναμένεται όμως και στις περιζήτητες Σχολές και σε αυτό θα συμβάλουν οι καλές επιδόσεις των υποψηφίων που απορρέει από το γεγονός ότι φέτος τα θέματα χαρακτηρίστηκαν σε γενικές γραμμές «ευκολότερα από τα περσινά».

Να πούμε ακόμα ότι, από τα έως τώρα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, προβλέπεται να υπάρξει σταθερότητα στις Σχολές «μεσαίας» ζήτησης. Για την εισαγωγή των μαθητών σε μία τέτοια σχολή «μεσαίας» ζήτησης, μεγάλο ρόλο θα παίξει η σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Από την μεριά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, μιλώντας στην εφημερίδα Political, δήλωσε πως στην περίπτωση των κοινών Σχολών αναμένεται αύξηση, ενώ σε αυτές που πέρυσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια θα υπάρξει άνοδος, ακόμη και διπλασιασμός των μορίων εισαγωγής. Ωστόσο, η άνοδος θα είναι τεχνητή για να μείνουν πολλές θέσεις κενές.

Επιπλέον, ο κ. Βαφειαδάκης είπε πως ανά Επιστημονικό Πεδίο οι απόψεις συγκλίνουν ότι συνολικά θα καταγραφεί ανοδική πορεία και συγκεκριμένα ότι στο πρώτο Πεδίο θα δούμε άνοδο στις σχολές-ρετιρέ της τάξης των 200-300 μορίων.

Από τη Δευτέρα «ξεκαθαρίζει» το τοπίο

Το τοπίο για τις βάσεις εισαγωγής θα γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρο τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν από το υπουργείο τα στατιστικά με τις επιδόσεις των υποψήφιων.

Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο μόνο με βάση τις εκτιμήσεις για τις βάσεις αλλά και σύμφωνα με τις πραγματικές τους επιθυμίες.

Υπολογισμός μορίων εδώ με το νέο εργαλείο του alfavita.gr

Αποκλειστικά στο alfavita.gr όλοι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021 θα μπορούν να μετρήσουν τα μόρια τους με το νέο εργαλείο υπολογισμού μορίων - Δείτε εδώ

Πώς υπολογίζεται η ΕΒΕ 

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ορίζεται ως ο μέσος όρος των επιδόσεων των όλων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%. Συνεπώς η επιλογή του συντελεστή 1,2 σε κάθε Τμήμα συνεπάγεται ότι, αυτό φέτος θα έχει υψηλές βάσεις και σίγουρα υψηλότερες από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020. (Δείτε εδώ τις121 Σχολές με την υψηλότερη ΕΒΕ)

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Eurogroup: «Φρένο» στα οριζόντια μέτρα στήριξης - Να στοχεύουν τους ευάλωτους
Να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών στην ενέργεια με μέτρα προσωρινά και στοχευμένα στους πιο ευάλωτους, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών στο...
Eurogroup: «Φρένο» στα οριζόντια μέτρα στήριξης - Να στοχεύουν τους ευάλωτους
Καταγγελία για το ορφανοτροφείο της Καλλιθέας: «Έχουμε να δούμε την κόρη μας 4 χρόνια»
Καταγγελίες κατά ορφανοτροφείου στην Καλλιθέα για παράνομες υιοθεσίες - Γονείς έχουν να δουν την κόρη τους τέσσερα χρόνια
Καταγγελία για το ορφανοτροφείο της Καλλιθέας: «Έχουμε να δούμε την κόρη μας 4 χρόνια»