ειδική αγωγή σεμινάριο
Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις για τις Ιατρικές Σχολές
Πανελλήνιες 2021: Γενική άνοδο δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων - Τι αναμένουμε για τις Ιατρικές Σχολές

Με αγωνία αναμένουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων την ανακοίνωση των βαθμολογικών τους επιδόσεων που θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 μετά τις 13.00 μ.μ. το μεσημέρι.

Υπενθυμίζουμε ότι για να μπορέσουν να λάβουν οι μαθητές τους βαθμούς τους στο κινητό τους τηλέφωνο με sms, θα πρέπει να μέχρι και την Τρίτη 6 Ιουλίου να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (δείτε εδώ οδηγίες για τους υποψηφίους).

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr από το ΥΠΑΙΘ ο προγραμματισμός είναι να ολοκληρωθούν και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων στο διάστημα 14 -16 Ιουλίου έτσι ώστε να ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας αμέσως και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση όλων των βαθμολογιών και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής οι μαθητές θα κληθούν να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο για την εισαγωγή τους σε μία από 77.415 κενές θέσεις που διατίθενται στα ΑΕΙ. Φέτος, παράλληλα οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν και ένα δεύτερο μηχανογραφικό που θα τους επιτρέπει την είσοδο τους στα Δημόσια ΙΕΚ.

Κατακόρυφη η αύξηση στις Ιατρικές Σχολές

Οι Ιατρικές Σχολές βρίσκονται παραδοσιακά στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων και συγκεντρώνουν τους «πρώτους των πρώτων», δηλαδή τους υποψήφιους του 3ου επιστημονικού πεδίου με τις καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις.

Αν και όλες οι Ιατρικές Σχολές (πλην της Ιατρικής Ιωαννίνων) έχουν ορίσει ως συντελεστή για την ΕΒΕ το 1,20, δηλαδή τον μεγαλύτερο δυνατό συντελεστή, το άγχος των υποψηφίων για αυτές τις Σχολές δεν θα να είναι το πώς θα διαμορφωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Και αυτό γιατί οι θέσεις των Τμημάτων αυτών θα καλυφθούν όπως προ είπαμε από υποψήφιους με τις υψηλότερες βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων 2021

Φέτος λοιπόν, αναμένεται να υπάρξει κατακόρυφη αύξηση στις βάσεις εισαγωγής των Ιατρικών Σχολών, ιδιαίτερα σε σύγκριση με πέρσι. Υπενθυμίζουμε ότι στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2020 οι βάσεις εισαγωγής κατακρημνίστηκαν στις Ιατρικές και υψηλόβαθμες Σχολές

Η πτώση στις Ιατρικές σχολές ήταν μεγάλη και κινήθηκε ως εξής : Ιατρική ΑΠΘ -510 μόρια. Αλεξανδρούπολης -723. Αθήνας -474, Λάρισα -649, Ιωαννίνων -640, Ηρακλείου -669, Πάτρα -573

Έτσι όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, οι ιατρικές σχολές ανεβαίνουν φέτος και πάλι πάνω από τα 19.000 μόρια όπως τα περισσότερα από τα περασμένα χρόνια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι βάσεις στις Ιατρικές Σχολές πέρσι ήταν οι εξής:

  • Ιατρικής (Αθήνα) - ΕΚΠΑ: 18.250
  • Ιατρικής (Αλεξ/πολη) - ΔΠΘ: 17.400
  • Ιατρικής (Ηράκλειο) - Πανεπιστήμιο Κρήτης: 17.525
  • Ιατρικής (Θεσσαλονίκη) - ΑΠΘ: 18.075
  • Ιατρικής (Ιωάννινα) - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 17.625
  • Ιατρικής (Λάρισα) - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: 17.600 
  • Ιατρικής (Πάτρα) - Πανεπιστήμιο Πατρών: 17.825
  • Ιατρικό (Θεσσαλονίκη) - Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων: 17.650

Δείτε Εδώ όλες τις βάσεις του 2020

Γενική άνοδο στις βάσεις εισαγωγής

Όπως έχει ξανά ειπωθεί για τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής θα παίξει μεγάλο ρόλο η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αλλά και οι επιδόσεις και προτιμήσεις των υποψηφίων οι οποίες θα γίνουν γνωστές την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων αλλά και οι εκτιμήσεις των βαθμολογητών είναι ότι φέτος σε πολλά μαθήματα έχουμε ελαφρά καλύτερες επιδόσεις κυρίως στην κλίμακα των βαθμολογιών 0-9,9 σε σχέση με πέρσι. 

Η Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής θα φέρει σίγουρα άνοδο στις σχολές χαμηλής ζήτησης που επειδή όμως θα είναι «τεχνητή», λόγω της εφαρμογής της ΕΒΕ, θα είναι και χαμηλή η αύξηση των μορίων.

Από την άλλη στις περιζήτητες σχολές, όπως είναι οι Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές, δεν αποκλείεται να δούμε απότομη άνοδο και ίσως και «εκτόξευση» των βάσεων. 

Επιπλέον, από τα έως τώρα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, προβλέπεται να υπάρξει σταθερότητα στις Σχολές «μεσαίας» ζήτησης. Για την εισαγωγή των μαθητών σε μία τέτοια σχολή «μεσαίας» ζήτησης, μεγάλο ρόλο θα παίξει η σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Πώς υπολογίζεται η ΕΒΕ 

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ορίζεται ως ο μέσος όρος των επιδόσεων των όλων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%. Συνεπώς η επιλογή του συντελεστή 1,2 σε κάθε Τμήμα συνεπάγεται ότι, αυτό φέτος θα έχει υψηλές βάσεις και σίγουρα υψηλότερες από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020. (Δείτε εδώ τις121 Σχολές με την υψηλότερη ΕΒΕ)

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως για την διευκόλυνση των μαθητών, το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει ώστε να μην μπορούν να δουν κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους τις Σχολές στις οποίες δεν «πιάνουν» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Επομένως οι υποψήφιοι δεν θα χρειαστεί να μπουν στη διαδικασία να υπολογίσουν καμία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Υπολογισμός μορίων εδώ με το νέο εργαλείο του alfavita.gr

Αποκλειστικά στο alfavita.gr όλοι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021 θα μπορούν να μετρήσουν τα μόρια τους με το νέο εργαλείο υπολογισμού μορίων - Δείτε εδώ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ: Αιτήσεις, ΎΛΗ και εξ αποστάσεως προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΕΟΠΥΥ: Η Αποζημίωση για γυαλιά οράσεως γίνεται ηλεκτρονικά και τα χρήματα σας επιστρέφονται στον λογαριασμό σας
Πλέον δεν χρειάζεται να περιμένετε σε ουρές για να καταθέσετε δικαιολογητικά για αποζημίωση για γυαλιά οράσεως και οπτικά. Η διαδικασία γίνεται...
ΕΟΠΥΥ: Η Αποζημίωση για γυαλιά οράσεως γίνεται ηλεκτρονικά και τα χρήματα σας επιστρέφονται στον λογαριασμό σας