«Χρυσά» μεροκάματα στα αζήτητα: Το επάγγελμα με μισθό 5.000 ευρώ που δεν επιλέγει κανείς

Πανελλήνιες 0

Για τη διόρθωση στο Μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, της Ζωής Μπέλλα

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πανελλαδικές 2014

Για τη διόρθωση

στο Μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας

(Σχ. έτος 2013-2014)

Δύο εισηγήσεις σχετικά με θέματα που περιλαμβάνονται φέτος στο πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας:

(α΄) Στην άσκηση Β2α΄, όπου ζητούνται δυο τρόποι ανάπτυξης της πρώτης παραγράφου του κειμένου: Εκτός από τους προτεινόμενους από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ορισμός, παράδειγμα, αιτιολόγηση), θα πρέπει να θεωρηθεί ορθός και ο τρόπος της Σύγκρισης-Αντίθεσης, καθόσον ορίζεται συγκριτικά η ανθρωπιά «του καιρού μας» και η ανθρωπιά/ανθρωπισμός του «Άλλοτε». Δεν είναι τυχαίο που πολλοί μαθητές έχουν συμπεριλάβει τον τρόπο αυτό στις απαντήσεις τους.

(β΄) Ως συνώνυμα του «αναλίσκεται» θα πρέπει να γίνουν δεκτές και λέξεις όπως, λ.χ.  «αφιερώνεται», αφού με αυτή τη σημασία χρησιμοποιείται στο κείμενο (ας μην ξεχνούμε ότι πάντα η εξέταση είναι κειμενοκεντρική).

Εισηγήσεις του είδους τούτου ελπίζει κανείς να αντιμετωπιστούν ως ευπρόσδεκτες συμβολές στην αντικειμενικότερη βαθμολόγηση μαθημάτων τόσο ευαίσθητων όσο αυτό της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Ζωή Κ. Μπέλλα

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πόσοι θα προσληφθούν ανά κλάδο και ειδικότητα στην Α΄ φάση

Έρχεται σταδιακή επιστροφή 13ου μισθού και 13ης σύνταξης; Τα σχέδια της κυβέρνησης

Ήξερες ότι το «χαλί» δεν είναι ελληνική λέξη; Πώς λέγεται στα ελληνικά

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

πανελλήνιες