Επιστολή προς το Υπ. Παιδείας: Να αποκατασταθεί η αλήθεια σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Επιστολή του φιλόλογου Γρηγόρη Εμμ. Βοσκάκη

Αξιότιμη Υπουργέ Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία N. Κεραμέως,

 

τούτες τις ώρες της ανησυχίας, της απομόνωσης και της υπομονής το μυαλό όλων μας είναι στους οικείους –συγγενείς και φίλους- και σε όσους δίνουν τη μάχη με τον «αόρατο εχθρό». Πρώτοι στον αγώνα αυτό τάσσονται οι υγιειονομικοί και πολύ σωστά η κυβέρνηση τονίζει ότι πρέπει να τους στηρίξουμε με τις πράξεις μας. Η ίδια εξήγγειλε χιλιάδες προσλήψεις για τον τομέα της Υγείας και γενικά ποικιλότροπη ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως η συγκυρία αλλά και οι ανάγκες του συστήματος το απαιτούν … και το απαιτούσαν και πριν την πανδημία! Γιατί το Κράτος Πρόνοιας, που υπηρετούμε -εσείς σαν υπουργός και εγώ ως εκπαιδευτικός- έχει θεμελιωθεί με αγώνες αίματος και πνεύματος για να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας, δικαιοσύνη, μέριμνα για τους αδύναμους και εκπαίδευση σε όλους τους πολίτες και κατοίκους της χώρας. Ωστόσο, όλα αυτά αποδομήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στα χρόνια που πέρασαν και δεν αναφέρομαι μόνο στην περίφημη κρίση, που στην άποψή μου είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία της αποσάρθωσής τους. Έτσι σήμερα ψάχνουμε για κλίνες εντατικής, αναπνευστήρες, μάσκες και γάντια, όπως χθες ψάχναμε για ράμματα και γάζες στα χειρουργεία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι έλληνες γιατροί, που εργάζονται στα νοσοκομεία του εξωτερικού, δεν βρέθηκαν εκεί γιατί δεν ήθελαν να υπηρετήσουν τους συμπατριώτες τους αλλά γιατί δεν γίνονταν προσλήψεις! Και γιατί, αν προσλαμβάνονταν στις κρατικές υποδομές υγείας, ο μισθός τους θα ήταν δυσανάλογα μικρός όχι μόνο σε σχέση με τους κόπους και τα έξοδα για την απόκτηση του πτυχίου τους ούτε με το κόστος του επιπέδου ζωής, που με θυσίες είχαν προσπαθήσει να αποκτήσουν… ήταν (και παραμένει) μικρός σε απόλυτη κλίμακα με βάση τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας τους. Βέβαια, σήμερα κάποιοι από αυτούς βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και δίνουν την «πολεμική ανταπόκριση» για τις περιοχές, που ζουν ανά την Ευρώπη και τον κόσμο με το κεφάλι ψηλά, και ας τους «απέδιωξε» το κράτος, που αισθάνονται πατρίδα.

Ας είναι! Ακολουθώντας το παράδειγμά τους –παράδειγμα υπερηφάνειας και σεβασμού στο καθήκον- δεν θα μεμψιμοιρήσω. Εξάλλου σκοπός της επιστολής μου δεν είναι να εγκωμιάσω κανέναν (όσο και αν το αξίζει). Σκοπός μου είναι να κάνω μια παράκληση. Μην φανταστείτε για διορισμούς εκπαιδευτικών και αύξησης των δαπανών για τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Γι’ αυτά ξέρω την απάντηση! Εξάλλου θα σας απασχολήσουν οι συνδικαλιστές μας και –ελπίζω- οι γονείς των μαθητών μας από Σεπτέμβρη πάλι. Θέλω μόνο να παρακαλέσω για κάτι που δεν θα στοιχίσει ούτε ένα ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά που είμαι σίγουρος ότι θα έχει τεράστια αξία, όχι αγοραία αλλά συμβολική και θεσμική και γι’ αυτό ουσιαστική.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, να συντάξετε μια ανακοίνωση, η οποία να αποκαθιστά την αλήθεια. Μια δήλωση που θα επεξηγεί τα σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αναφορικά με την τηλεκπαίδευση. Που θα αναφέρει την πραγματικότητα και μόνο, δηλαδή: 1) ότι δεν έγινε ούτε μία ώρα γενικευμένης εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών στις πλατφόρμες, που έχουν πληρώσει εδώ και χρόνια οι έλληνες φορολογούμενοι, για την ηλεκτρονική υποβοήθηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγες μέρες και σίγουρα όχι πριν την ανακοίνωση χρήσης της, 2) ότι το μεγαλύτερο μέρος των ενημερωτικών οδηγιών (κείμενα και βιντεομαθήματα), που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο προς βοήθεια των εκπαιδευτικών, έχουν εκπονηθεί αφιλοκερδώς από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και όχι από κρατικούς φορείς, 3) ότι πράγματι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο «κρασάρει», και δεν μπορεί να υποδεχθεί τους αιτούντες συμμετοχής, και ότι τελικά δεν μπορεί να προσφέρει αξιόπιστες λύσεις στον μαθητή και τον εκπαιδευτικό. Και αν θέλετε προσθέστε και ένα σχόλιο, που ελπίζω να έχετε πάντα στο μυαλό σας, ότι δηλαδή η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει κατ’ ελάχιστο την εκπαιδευτική διαδικασία στη σχολική τάξη. Και επειδή γνωρίζω ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος κι ενδεχομένως δεν μπορείτε να συγχρονιστείτε με τις ανάγκες των τηλεοπτικών δελτίων, σας προτρέπω η δήλωση αυτή να γίνει γραπτή. Και εγώ μετά θα παρακαλέσω τα αφεντικά των δημοσιογράφων να δημοσιοποιηθεί στους πολίτες από όλους εκείνους τους «αστέρες», που βιάστηκαν να κατακρίνουν τους εκπαιδευτικούς για τεμπελιά ή ολιγωρία.

Και αυτό, αλίμονο, χωρίς καμία διάθεση εκδίκησης. Αλλά όπως θα έχετε καταλάβει ήδη από την επαφή σας με τους εκπαιδευτικούς, εμείς οι δάσκαλοι έχουμε πάντα την επιθυμία (εν προκειμένω την επαγγελματική διαστροφή) να διδάσκουμε. Λοιπόν, θα είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να μάθουν οι δημοσιογράφοι αυτοί (διαβάζω και ακούω τα ονόματα των κκ Βερύκιου, Τέλογλου και Χασαπόπουλου αλλά είμαι σίγουρος και για άλλους!) ότι το σωστό σχόλιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλείας τους και ότι απαιτεί νου και προσοχή και ότι πρέπει να στηρίζεται στην έρευνα και όχι στην … κοιλιά τους. Γιατί αλλιώς θα καταχωριστούν στο υπογάστριο του κοινού τους και, αν μη τι άλλο, τα αφεντικά τους θα ζημιωθούν!

Τέλος, θα ήθελα να σας μεταφέρω την ειλικρινή μου συμπαράσταση για την αντίπραξη που επιχειρεί ο πολύς κος Αδωνίς Γεωργιάδης στο υπουργείο σας. Γιατί πληροφορούμαι ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσφέρει μαθήματα τηλεκπαίδευσης για τα αρχαία ελληνικά μόνο με πέντε ευρώ! Αν θέλετε την ταπεινή συμβουλή μου, προτείνω ευθεία αντιπαράθεση. Εκείνος πουλάει εκδούλευση στο …έθνος με 5 ευρώ; Βάλτε και εσείς, κατά τις ώρες μετάδοσης των «μαθημάτων» του, μια παράσταση τσίρκου στην Εκπαιδευτική Τηλεόραση, που τώρα (μόνο) οργανώνετε.

 

Έτσι ... για την τάξη των πραγμάτων!

 

Με τις καλύτερες ευχές μου για υγεία, πρόοδο

και γρήγορη απαλλαγή από ό,τι μας καθηλώνει !

Γρηγόρης Εμμ. Βοσκάκης

φιλόλογος και εκπαιδευτικός

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Κορονοϊός - Μύκονος: Ανευθυνότητα σε ναό - Κανένας με μάσκα στη λειτουργία
Κορονοϊός - Μύκονος: Ανευθυνότητα σε ναό - Κανένας με μάσκα στη λειτουργία
Η φωτογραφία που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του ναού, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, σοκάρει από την ανευθυνότητα των υπευθύνων.
Κορονοϊός - Μύκονος: Ανευθυνότητα σε ναό - Κανένας με μάσκα στη λειτουργία
Κορονοϊός: Έρχεται καθολικό lockdown σύμφωνα με αποκλειστικό του MEGA. Πώς θα επιβληθεί
Κορονοϊός: Έρχεται καθολικό lockdown σύμφωνα με αποκλειστικό του MEGA. Πώς θα επιβληθεί
Aποκλειστικές πληροφορίες του MEGA στο σημερινό δελτίο ειδήσεων αναφέρουν πως η χώρα μας οδεύει ολοταχώς σε ένα ολικό lockdown .
Κορονοϊός: Έρχεται καθολικό lockdown σύμφωνα με αποκλειστικό του MEGA. Πώς θα επιβληθεί
Πρόταση για τοποθέτηση Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων
Πρόταση για τοποθέτηση Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων
Ενημέρωση των αιρετών ΠΥΣΠΕ Α΄Αθήνας Νατάσας Δίπλα και Αρετής Διαμαντοπούλου για τις τοποθετήσεις Υποδιευθυντών - Τι θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της...
Πρόταση για τοποθέτηση Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων