Εγγραφές πρωτοετών φοιτητών 2026: Κλείνουν στο eregister οι ηλεκτρονικές αιτήσεις

Κόσμος 0

Volkswagen: Η Κίνα γίνεται εφιάλτης – Στον αέρα έως 100.000 θέσεις εργασίας

volkswagen
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο γερμανικός κολοσσός περνά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της ιστορίας του, με λιγότερα μοντέλα, εργοστάσια και προσωπικό

Σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της εισέρχεται η Volkswagen, καθώς η αλλαγή των ισορροπιών στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου αναγκάζει τον γερμανικό όμιλο σε δραστικές περικοπές.

Το εποπτικό συμβούλιο ενέκρινε το νέο «Future Plan», το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα για έως και 50.000 επιπλέον περικοπές θέσεων εργασίας παγκοσμίως. Σε συνδυασμό με τις περίπου 50.000 θέσεις στη Γερμανία που έχουν ήδη συμφωνηθεί να μειωθούν έως το 2030, η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να αγγίξει συνολικά τις 100.000 θέσεις.

Η διοίκηση του ομίλου θεωρεί ότι η Volkswagen έχει πλέον γίνει υπερβολικά μεγάλη και ακριβή. Το σχέδιο προβλέπει σημαντική μείωση της γκάμας των περίπου 150 μοντέλων, με στόχο να περιοριστούν περίπου στα 75, ενώ παράλληλα θα απλοποιηθούν οι γραμμές παραγωγής και θα μειωθεί το κόστος.

Η Κίνα από πελάτης έγινε ανταγωνιστής

Καθοριστικό ρόλο στην κρίση διαδραματίζει η Κίνα. Οι εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εξελιχθεί σημαντικά στην ηλεκτροκίνηση, στις μπαταρίες και στο λογισμικό, ενώ διαθέτουν σημαντικό πλεονέκτημα κόστους.

Η πίεση πλέον δεν περιορίζεται στην κινεζική αγορά. Τα κινεζικά ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα κερδίζουν έδαφος και στην Ευρώπη, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό για τους παραδοσιακούς κατασκευαστές.

Τέσσερα γερμανικά εργοστάσια στο σχέδιο

Ιδιαίτερα συμβολική είναι η απόφαση για το βιομηχανικό αποτύπωμα της Volkswagen στη Γερμανία. Το σχέδιο προβλέπει τον σταδιακό τερματισμό της παραγωγής αυτοκινήτων σε τέσσερις μονάδες, στο Έμντεν, το Τσβίκαου, το Ανόβερο και το Νέκαρζουλμ, με ορίζοντα από το 2031 έως το 2034.

Παράλληλα, η εταιρεία εξετάζει νέες χρήσεις για εγκαταστάσεις που δεν θα μπορούν πλέον να αξιοποιηθούν επαρκώς στην αυτοκινητοβιομηχανία, ακόμη και μέσω συνεργασιών με τον αμυντικό κλάδο.

Η κρίση της Volkswagen, ωστόσο, δεν αφορά μόνο την ίδια την εταιρεία. Αντικατοπτρίζει τη βαθύτερη πίεση που δέχεται το γερμανικό βιομηχανικό μοντέλο, καθώς η ακριβότερη ενέργεια, η κινεζική ανταγωνιστικότητα και το τεράστιο κόστος της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Ντιν νταν! Πότε χτυπάει το πρώτο κουδούνι – Η ώρα του Αγιασμού στα σχολεία

Πανελλαδικές 2027: Αλλάζει ο χάρτης των Επιστημονικών Πεδίων – Οι σχολές που προστίθενται και οι νέες επιλογές

 

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος