Ενεργειακός «Γολγοθάς» δίχως τέλος: Προειδοποιήσεις για υψηλές τιμές καυσίμων έως το 2027
H βενζίνη δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τη σύγκρουση πριν από το τέλος του 2027

Η αρχική καθησυχαστική ρητορική της αμερικανικής κυβέρνησης περί μιας «παροδικής» ανατάραξης στην αγορά των καυσίμων φαίνεται να δίνει τη θέση της σε μια σκληρή πραγματικότητα. Παρά τις προσδοκίες για βραχυπρόθεσμη οδύνη στα πρατήρια, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το ενεργειακό κόστος θα αποτελέσει ένα μακροπρόθεσμο βαρίδι για την παγκόσμια οικονομία, με επιπτώσεις που αναμένεται να διαρκέσουν για αρκετά χρόνια.

Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Κρις Ράιτ, παραδέχθηκε δημόσια ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή, τονίζοντας πως «στους πολέμους δεν υπάρχουν εγγυήσεις» για το πότε θα σημειωθεί πτώση στις τιμές της βενζίνης. Αν και η κυβέρνηση είχε αρχικά κάνει λόγο για μια περιορισμένη χρονικά διαταραχή, οι επίσημες προβλέψεις της υπηρεσίας πληροφοριών του ίδιου του υπουργείου είναι δυσοίωνες. Σύμφωνα με αυτές, η βενζίνη δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τη σύγκρουση πριν από το τέλος του 2027.

Ο κ. Ράιτ υπεραμύνθηκε της τρέχουσας στρατιωτικής στρατηγικής, υποστηρίζοντας ότι χωρίς την επιχείρηση αποδυνάμωσης του ιρανικού καθεστώτος, η κατάσταση θα ήταν «δραματικά χειρότερη». Μάλιστα, προχώρησε σε μια δήλωση που αναμένεται να συζητηθεί, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν οι τιμές αγγίξουν το ιστορικό υψηλό των 5 δολαρίων ανά γαλόνι, αυτή η θυσία γίνεται για έναν σκοπό που θα «αλλάξει για πάντα τη γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο».

Στο ερώτημα αν οι καταναλωτές πρέπει να προετοιμάζονται για το ακραίο σενάριο του πετρελαίου στα 200 δολάρια το βαρέλι, ο υπουργός Ενέργειας συνέστησε ψυχραιμία, απορρίπτοντας τις απειλές της Τεχεράνης ως αναξιόπιστες. Ωστόσο, δεν απέφυγε να αναγνωρίσει ότι οι αυξητικές τάσεις θα παραμείνουν όσο η πολεμική σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την πλευρά της, η οικονομική ανάλυση κινείται σε παρόμοιο μήκος κύματος. Η Νταϊάν Σουόνκ, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG, επισημαίνει ότι η επανεκκίνηση της παραγωγής είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Ακόμη και στην περίπτωση που τα στενά ανοίξουν ξανά, ένα «ασφάλιστρο κινδύνου» θα παραμείνει ενσωματωμένο στις τιμές, κρατώντας τες σε υψηλότερα επίπεδα από τα κανονικά.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις τελευταίες τοποθετήσεις αξιωματούχων και αναλυτών είναι ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων δεν αποτελούν πλέον ένα τυχαίο επεισόδιο, αλλά μια δομική πρόκληση. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η διάχυση αυτού του κόστους στην παγκόσμια και την αμερικανική οικονομία θα είναι διαρκής, δημιουργώντας πιέσεις που θα γίνονται αισθητές για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Η γεωπολιτική ανακατάταξη φαίνεται πως έρχεται με ένα βαρύ οικονομικό τίμημα, το οποίο οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώνουν στις αντλίες για τα επόμενα χρόνια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κλείσε το WiFi τώρα»: Γιατί οι ειδικοί απαγορεύουν να το έχεις ανοιχτό εκτός σπιτιού

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σοφία Χρηστίδου
"Όχι μόνο ποιος φταίει αλλά και τι άνθρωποι γινόμαστε" - Με αφορμή τον θάνατο της Σοφίας Χρηστίδου
Πίσω από κάθε λάθος υπάρχουν ζωές. Και πίσω από κάθε παιδί υπάρχει μια κοινωνία που το μεγάλωσε.
"Όχι μόνο ποιος φταίει αλλά και τι άνθρωποι γινόμαστε" - Με αφορμή τον θάνατο της Σοφίας Χρηστίδου
εργαζομενοι
Πρωταθλητές στην εργασία, ουραγοί στις αμοιβές: Η ελληνική πραγματικότητα στον ευρωπαϊκό χάρτη
Τα στατιστικά της ελληνικής πραγματικότητας - Η παγκόσμια κατάταξη και οι «πρωταθλητές» των ωρών
Πρωταθλητές στην εργασία, ουραγοί στις αμοιβές: Η ελληνική πραγματικότητα στον ευρωπαϊκό χάρτη