Τα μέλη της ελληνικής αποστολής που κρατήθηκαν αναίτια κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Καΐρου αφέθηκαν ελεύθερα μετά από 10 ώρες. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής και νομικής πίεσης που ασκήθηκε, της κινητοποιήσεις των ομάδων της αντιπροσωπείας που οργανώθηκαν άμεσα, αλλά και της αξιοπρεπούς και αταλάντευτης στάσης των ίδιων των κρατουμένων.

Η ανακοίνωση του March to Gaza Greece
Απελευθερώθηκαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής – Συνεχίζουμε
Τα μέλη της ελληνικής αποστολής που κρατήθηκαν αναίτια κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Καΐρου αφέθηκαν ελεύθερα μετά από 10 ώρες. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής και νομικής πίεσης που ασκήθηκε, της κινητοποιήσεις των ομάδων της αντιπροσωπείας που οργανώθηκαν άμεσα, αλλά και της αξιοπρεπούς και αταλάντευτης στάσης των ίδιων των κρατουμένων.
Αυτή είναι η πρώτη αναστολή της απόφασης για απελάσεις των συλληφθέντων, οι οποίοι φτάνουν στους 170 από το σύνολο της διεθνούς αποστολής.
Τα μέλη της αποστολής αρνήθηκαν να αποδεχθούν άνευ όρων την απέλαση και διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να συμμετέχουν σε μια ειρηνική, ανθρωπιστική αποστολή. Συζήτησαν, συντονίστηκαν και οργανώθηκαν εντός του χώρου κράτησης, στέλνοντας το μήνυμα ότι η αξιοπρέπεια και η συλλογικότητα δεν μπαίνουν σε αναστολή ούτε υπό πίεση.
Η πίεση απέδωσε. Οι φωνές αλληλεγγύης στην Ελλάδα και το εξωτερικό λειτούργησαν ενισχυτικά. Ευχαριστούμε όσες και όσους έδειξαν έμπρακτη στήριξη.
Συνεχίζουμε με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στον στόχο: να φτάσει η πορεία όσο πιο κοντά στα σύνορα της Γάζας, να απαιτήσουμε να ανοίξει η δίοδος στη Ράφα, να δοθεί τέλος στην πολιορκία ενός λαού. Η αποστολή προχωρά. Η αλληλεγγύη δεν κάμπτεται.

Τι προηγήθηκε
Είκοσι έξι μέλη της ελληνικής αποστολής του March to Gaza κρατούνται από τα ξημερώματα της Πέμπτης από τις Αιγυπτιακές αρχές.
Η κράτηση έγινε στο αεροδρόμιο του Καΐρου. Πρόκειται για 26 από τα 52 άτομα που προσγειώθηκαν στο Καΐρο λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού πέρασαν τον έλεγχο και παρέλαβαν τις αποσκευές τους, δίχως να υπάρξει εξήγηση αστυνομικές δυνάμεις τους συνέλαβαν στην έξοδο του αεροδρομίου και έκτοτε κρατούνται. Ήδη, μέλη εθνικών αποστολών, έχουν απελαθεί, δεν έχει όμως ξεκαθαρίσει ακόμα τι θα συμβεί με τους 26 Έλληνες. Tο Υπουργείο Εξωτερικών είναι ενήμερο και πραγματοποιούνται επικοινωνίες με την Αίγυπτο.
Σε σχετική ανακοίνωση η πρωτοβουλία March to Gaza Greece, αναφέρει:
Δεκάδες Έλληνες πολίτες κρατούνται στο αεροδρόμιο του Καϊρου για πάνω από 5 ώρες αναίτια, παρά το γεγονός ότι έχουν όλα τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, δεν έχουν παραβεί κανένα νόμο και ακολούθησαν κάθε νόμιμη διαδικασία για την είσοδο τους στην χώρα.
Εφόσον η κράτησή τους αυτή συνδέεται με τυχόν πρόθεση συμμετοχής Ελλήνων πολιτών στη διεθνή πρωτοβουλία “March to Gaza”, οι Αιγυπτιακές αρχές πρέπει να γνωρίζουν ότι, όπως ρητά έχει διατυπωθεί, οι συμμετέχοντες θα συμμετάσχουν στην εν λόγω εκδήλωση, μόνο εφόσον ληφθούν οι νόμιμες άδειες και σε συνεργασία με τις αρχές της Αιγύπτου. Τυχόν δε απόρριψη του αιτήματος να χορηγηθούν τέτοιες άδειες δεν συνεπάγεται την δυνατότητα των αιγυπτιακών αρχών να τους θέσουν υπό κράτηση ή να τους απελάσουν, καθώς βρίσκονται στο Κάιρο νόμιμα και έχοντες όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
Σε κάθε περίπτωση η ανθρωπιστική και ειρηνική αποστολή μας δεν συνιστά διαμαρτυρία ή στρέφεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο κατά της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, ούτε αφορά εσωτερικά της ζητήματα. Η ελληνική αποστολή του “March to Gaza” είναι μια πρωτοβουλία, που ενώνει τη φωνή της με τη διεθνή κινητοποίηση αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό, απαιτώντας την άμεση πρόσβαση του λιμοκτονούντος λαού της Γάζας σε ανθρωπιστική βοήθεια και τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας και την επί 20 μήνες συνεχιζόμενη γενοκτονία που έχει συγκλονίσει την ανθρωπότητα. Συνεπώς, δεν εγείρεται κανένα ζήτημα ασφαλείας για την Αιγυπτιακή Δημοκρατία της Αιγύπτου.
Η ελληνική αποστολή είναι μόνο ένα μέρος από τους χιλιάδες ανθρώπους που τις τελευταίες μέρες κατευθύνονται προς την Γάζα από στεριά, αέρα και θάλασσα για να σταματήσει το ειδεχθέστερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της εποχή μας. Εκφράζουμε την μεγάλη πλειοψηφία των λαών της Ευρώπης και της Μεσογείου όταν λέμε ότι η ενότητα στον αγώνα για την Παλαιστίνη μπορεί να φέρει πραγματικά αποτελέσματα.
Ζητάμε από τις Αιγυπτιακές αρχές να μην γυρίσουν την πλάτη στον παλαιστινιακό λαό και να χορηγήσουν όλες τις απαιτούμενες άδειες ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το σημαντικό γεγονός στο έδαφος της, όπως τους έχουμε ζητήσει σε πολλαπλές περιπτώσεις από την Αιγυπτιακή πρεσβεία στην Αθήνα και όπως έπραξαν συναγωνιστές μας σε πολλές άλλες διπλωματικές αποστολές της Αιγύπτου.
Ζητάμε από τις ελληνικές αρχές να συνδράμουν όσους/ες κρατούνται αναίτια. Φέρουν ευθύνη για το γεγονός ότι Έλληνες πολίτες που νόμιμα και κανονικά εισήλθαν στην Αίγυπτο κρατούνται σαν εγκληματίες χωρίς να έχουν παραβεί ούτε να σκοπεύουν να παραβούν κανένα αιγυπτιακό νόμο.
Να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η μεγάλη Πορεία προς την Γάζα με τους χιλιάδες συμμετέχοντες και τις δεκάδες εθνικές αντιπροσωπείες.
Αλληλεγγύη στο πλήρωμα του Μαντλίν που κρατείται παράνομα στα μπουντρούμια του Ισραήλ!
Στεκόμαστε ενάντια στην γενοκτονική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Λευτεριά στην Παλαιστίνη.
O Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωομάδας της Αριστεράς – μέλος της οποίας είναι η Ρίμα Χασάν που συνελήφθη από την επέμβαση στο πλοίο Μadleen – σημειώνει σε τοποθέτηση του:
“Μας ενημερώνουν ότι τις τελευταίες ώρες έχουν συλληφθεί και έχουν απελαθεί από τις αιγυπτιακές αρχές πολλοί ειρηνικοί ακτιβιστές που έχουν φτάσει στην Αίγυπτο, για να συμμετάσχουν στην παγκόσμια Πορεία για τη Γάζα.
Η ειρηνική αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό δεν είναι έγκλημα. Η προσπάθεια φίμωσης αυτής της φωνής μέσω καταστολής προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Καλούμε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα όλους τους κρατούμενους και να επιτρέψει την ασφαλή και ειρηνική έκφραση αλληλεγγύης προς τη Γάζα. Υπενθυμίζουμε ότι το Ισραήλ συνεχίζει να κρατά παράνομα την ευρωβουλεύτρια της Left, Ρίμα Χασάν και επτά ακόμη ακτιβιστές του Madleen.
Αυτή την στιγμή ο πλανήτης και η περιοχή έχουν ανάγκη από κινήσεις και δράσεις υπέρ της ειρήνης και της επικράτησης του διεθνούς δικαίου”.
ΥΓ: Η ROSA με σεβασμό στην σημερινή απεργία της ΠΟΕΣΥ δημοσιεύει κατόπιν ειδικής άδειας την είδηση λόγω των ειδικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής αποστολής του March to Gaza.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ