ανασκαφή Τουρκία
arkeolojihaber/Twitter
Μία ιδιαίτερη ανακάλυψη έγινε σε ανασκαφή στην Τουρκία

Ανασκαφές στην Τουρκία έφεραν στο φως μία παλέτα μακιγιάζ η οποία τοποθετείται χρονολογικά 2.000 χρόνια πίσω.  

Η ανασκαφή, στην οποία βρέθηκε η παλέτα μακιγιάζ, πραγματοποιήθηκε στην αρχαία πόλη Αϊζανοί στη δυτική Τουρκία και έφερε στο φως τα απομεινάρια ενός καταστήματος καλλυντικών και κοσμημάτων στην αγορά της πόλης.

Η ανακάλυψη

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το κατάστημα στην περιοχή της αγοράς ανατολικά του ναού του Δία. Το είδος του καταστήματος αναγνωρίστηκε από τα πολλά μπουκάλια αρωμάτων, τα διακοσμημένα αξεσουάρ με χάντρες (καρφίτσες μαλλιών, κολιέ) και τα σετ μακιγιάζ που περιείχαν ακόμα έντονα χρώματα από σκιές ματιών και ρουζ, σχεδόν όλα σε αποχρώσεις του κόκκινου και του ροζ.

«Γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι έβαζαν τις σκιές ματιών και τα ρουζ τους σε όστρακα στρειδιών και βρήκαμε πολλά όστρακα στρειδιών στα καταστήματα όπου κάναμε ανασκαφές», δήλωσε ο καθηγητής Gökhan Coşkun, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ντουμλουπινάρ. Ο καθηγητής είπε ακόμα ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν προϊόντα μακιγιάζ 10 διαφορετικών χρωμάτων και διάφορα είδη αξεσουάρ μαλλιών και κοσμήματα.

Οι Αϊζανοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στη δυτική Ανατολία κοντά στην Κιουτάχεια, και αποτέλεσε σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κέντρο στη ρωμαϊκή εποχή. Οι Αϊζανοί κατοικήθηκαν για πρώτη φορά στην εποχή του χαλκού πριν από περίπου 3.000 χρόνια, ενώ αναδείχθηκαν σε περιφερειακή πρωτεύουσα στο μεταγενέστερο Βασίλειο της Φρυγίας (περίπου 1200-700 π.Χ.). Ήταν μέρος του Βασιλείου της Περγάμου που κληροδοτήθηκε στη Ρώμη από τον τελευταίο βασιλιά των Ατταλιδών, τον Άτταλο Γ', το 133 π.Χ. Έφτασε στο απόγειο της ακμής της την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ..

 
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 30-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

kasselakis
Κασσελάκης κατά αποχωρησάντων: «Έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια – Θα τους τιμωρήσει η κοινωνία»
«Η αλήθεια είναι με το μέρος μας, η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους», είπε ο Σ. Κασσελάκης
Κασσελάκης κατά αποχωρησάντων: «Έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια – Θα τους τιμωρήσει η κοινωνία»