αρχαιολογία
Μία ιδιαίτερη ανακάλυψη έγινε στο Περού

Μία συγκλονιστική ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στο βόρειο Περού, καθώς εντόπισαν τάφο 3.000 ετών, που πιθανότατα ανήκε σε ιερέα.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι φόρος τιμής σε έναν επίλεκτο θρησκευτικό ηγέτη στη χώρα των Άνδεων πριν από περίπου τρεις χιλιετίες.

Τι εντοπίστηκε

Με το όνομα «Ιερέας της Pacopampa», αναφερόμενος στην αρχαιολογική ζώνη των ορεινών περιοχών όπου βρέθηκε ο τάφος, ο ιερέας θάφτηκε κάτω από έξι στρώματα τέφρας αναμεμειγμένα με μαύρη γη, με διακοσμημένα κεραμικά κύπελλα και σφραγίδες που υποδεικνύουν αρχαία τελετουργική βαφή σώματος που χρησιμοποιούνταν για ανθρώπους της ελίτ, ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού του Περού σε δήλωση το Σάββατο.

Δύο σφραγίδες βρέθηκαν επίσης κατά μήκος των άνω άκρων του τάφου, μία με ανθρωπόμορφο πρόσωπο που κοιτάζει ανατολικά και μία άλλη με σχέδιο ιαγουάρου στραμμένο προς τα δυτικά.

Ο επικεφαλής του προγράμματος Yuji Seki είπε ότι το μεγάλο μέγεθος του τάφου, σχεδόν δύο μέτρα (2,2 γιάρδες) σε διάμετρο και ένα μέτρο (3,3 πόδια) βάθος, ήταν «πολύ περίεργο», όπως και η θέση του σώματος που βρίσκεται μπρούμυτα με το μισό το σώμα απλωμένο και τα πόδια σταυρωμένα.

Πώς βρέθηκε το πτώμα

Το πτώμα βρέθηκε επίσης με ένα κόκκαλο σε σχήμα tupu, μια μεγάλη καρφίτσα που χρησιμοποιούσαν οι φυλές των Άνδεων για να κρατούν μανδύες και πόντσο.

«Αν και αυτό το άτομο είναι άντρας, οι συνειρμοί είναι πολύ περίεργοι», είπε ο Seki. «Νομίζω ότι ήταν ηγέτης στην εποχή του».

Το Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Pacopampa εργάζεται στην περιοχή από το 2005, είπε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι τα στρώματα βράχου δείχνουν ότι ο ιερέας, ο οποίος θα είχε ταφεί γύρω στο 1.200 π.Χ., ήταν περίπου πέντε αιώνες παλαιότερος από τους τάφους της «Κυρίας της Pacopampa» και οι «Ιερείς του Φιδιού Τζάγκουαρ της Πακοπάμπα», που ανακαλύφθηκαν το 2009 και το 2015 αντίστοιχα.

Ωστόσο, το περσινό εύρημα του «Ιερέα των Pututos» πιστεύεται ότι είναι παλαιότερο.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα