φιορδ
Η θέα τους είναι μαγευτική και αξίζει κάποιος να τα επισκεφτεί

Τα φιόρδ, δημιουργήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια μετά το λιώσιμο τον πάγων και τα συναντάει κανείς σε δύο μέρη στον κόσμο, στη Χιλή και τη Νορβηγία.

Τα φιόρδ δημιουργήθηκαν από τη διάβρωση που προκάλεσαν οι παγετώνες όσο κινούνταν πάνω από τη στεριά. Έπειτα όταν έλιωσαν, η θάλασσα γέμισε τις περιοχές με νερό γεγονός που συνέχισε τη διάβρωση.

Το αποτέλεσμα είναι κάτω από ψηλά βουνά να δημιουργούνται πολύπλοκοι κόλποι που εισχωρούν μες στη στεριά. Το μήκος μερικών φιόρδ ξεπερνά τα 200 χλμ. και το βάθος τους τα 1.000 μέτρα αναλόγως με τα βουνά που τα περικλείουν.

To Sognefjord που σημαίνει «Ο βασιλιάς των Φιορδ», είναι το μεγαλύτερο και φαρδύτερο Φιορδ της Νορβηγίας. Έχει μάκρος πάνω από 200 χιλιόμετρα και φτάνει σε βάθος μέχρι τα 1308 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

φιορδ

To Nærøyfjord που ενώνεται με το μεγαλύτερο από όλα Sognefjord μπήκε στη λίστα της UNESCO. Είχε καταχωρηθεί επίσης από το National Geographic ως η νούμερο ένα φυσική κληρονομιά μαζί με το Geirangerfjord.

Για να μπορέσει κάποιος να πάει σε αυτά τα υπέροχα τοπία θέλει κάποια διαδικασία. Η Νορβηγία είναι μία χώρα ορεινή με πολλά σημεία της να μην έχουν καλό οδικό δίκτυο (ίσως λόγω ότι είναι αραιοκατοικημένη). Η πρόσβαση στα Φιόρδ γίνεται μέσα από τις κεντρικούς άξονες που συνδέουν τις πόλεις στο νότιο και δυτικό τμήμα της χώρας.

Διοργανώνονται εκδρομές είτε περιμετρικά από τα Φιορδ είτε με πλοία και κρουαζιερόπλοια. Η θέα που προσφέρουν είναι ασύγκριτη και συνιστά εμπειρία ζωής. Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί πως σε αυτά καταλήγουν ρυάκια, ποτάμια και καταρράκτες προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα στον παρατηρητή.

φιορδ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ιθάκη
Η «Ιθάκη» στα Ιωάννινα: Πέτρος Κόκκαλης και Γιώργος Μπουλμπασάκος στο επίκεντρο
Στο πάνελ της παρουσίασης το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου πρόσωπα-κλειδιά που αποτυπώνουν τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα για τη νέα πολιτική του πορεία.
Η «Ιθάκη» στα Ιωάννινα: Πέτρος Κόκκαλης και Γιώργος Μπουλμπασάκος στο επίκεντρο
ASEP
ΑΣΕΠ: Στο Τυπογραφείο η 2K/2026 με 1.696 μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ (κατανομή)
Οι 1.696 θέσεις που προκήρυξε σήμερα το ΑΣΕΠ κατανέμονται σε νοσοκομεία όλης της χώρας - Αναλυτικά ειδικότητες και κατανομή
ΑΣΕΠ: Στο Τυπογραφείο η 2K/2026 με 1.696 μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ (κατανομή)