αχεροντας
Ένα τοπίο με απαράμιλλη φυσική ομορφιά βασισμένο στη μυθολογία

Ο μυθικός ποταμός Αχέροντας βρίσκεται στην Ήπειρο και διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Οι πηγές του Αχέροντα είναι πολλές και ξεκινούν στα βουνά του Σουλίου σε υψόμετρο 1.600 μέτρα.

Μπορεί κανείς να βρει τις πηγές του Αχέροντα στα δύο χιλιόμετρα από το χωριό Γλυκή. Στο πέρασμα του ο ποταμός δημιουργεί τοπία απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους. Αφού κάνει μια διαδρομή ο μυθικός ποταμός συνεχίζει το ταξίδι του προς τη θάλασσα εκβάλλοντας στο Ιόνιο Πέλαγος και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αμμουδιάς.

Εκτός από τα ορμητικά και παγωμένα νερά, η διαδρομή είναι φανταστική, αντικρίζοντας το επιβλητικό φαράγγι του Αχέροντα. Η εντυπωσιακή τοξωτή γέφυρα Ντάλα στεφανώνει τον ποταμό που κυλάει τα ορμητικά νερά του στα κατάλευκα ασβεστολιθικά πετρώματα της κοίτη.

αχεροντας

Το ποτάμι του Κάτω Κόσμου

Κατά τη μυθολογία, ο Αχέροντας, ήταν το βασικό ποτάμι που οδηγούσε τις ψυχές στον Κάτω Κόσμο.

Τις Πύλες του Άδη φρουρούσε ο άγριος και τρομακτικός Κέρβερος που είχε τρία κεφάλια, χαίτη από φίδια και αγκαθωτή ουρά. Ο βαρκάρης-χάροντας παραλάμβανε τις ψυχές των νεκρών και τις μετέφερε με τη βάρκα του στον Κάτω Κόσμο.

Το όνομα "Αχέροντας" σημαίνει "χωρίς χαρά" και εκτός από ποτάμι, το όνομα αναφέρεται επίσης και σε μια λίμνη του Κάτω Κόσμου στην οποία καταλήγουν όλα τα ποτάμια του άλλου κόσμου -αν και η λίμνη μερικές φορές ονομάζεται και “Αχερουσία”.

Οι μύθοι δε σταματούν όμως εδώ, στη μυθολογία επίσης αναφέρεται ότι κατά την τιτανομαχία οι Τιτάνες έπιναν νερό από τον Αχέροντα για να ξεδιψάσουν γεγονός που προκάλεσε την οργή του Δία ο οποίος μαύρισε και πίκρανε τα νερά του. Τα νερά του ποταμού παρέμεναν πικρά λόγω ενός “στοιχειού” που ζούσε στις πηγές του και δηλητηρίαζε τα νερά.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βραδινή δίαιτα: Έξι φαγητά για να χάσετε άμεσα βάρος

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

παραλία Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: 60χρονος έκανε ποδήλατο στη και έπεσε στη θάλασσα
Ο 60χρονος φέρεται να έχασε τον έλεγχο ενώ έκανε βόλτα με το ποδήλατό του, στον ποδηλατόδρομο της Νέας Παραλίας, στο ύψος του Μεγάρου...
Θεσσαλονίκη: 60χρονος έκανε ποδήλατο στη και έπεσε στη θάλασσα