ειδικη αγωγή
Τι άφησε πίσω της η ισχυρότερη έκρηξη ηφαιστείου του 21ου αιώνα

Μία από τις πιο ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις στον πλανήτη εκτόξευσε τόσο τεράστια ποσότητα υδρατμών ψηλά στην ατμόσφαιρα που είναι πιθανό να θερμάνει προσωρινά την επιφάνεια της Γης, σύμφωνα με ανιχνεύσεις από δορυφόρο της NASA.

Όταν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Hunga Tonga-Hunga Ha'apai εξερράγη στις 15 Ιανουαρίου, 40 μίλια (65 χιλιόμετρα) βόρεια της πρωτεύουσας της Τόνγκα, δημιούργησε ένα τσουνάμι καθώς και μια ηχητική έκρηξη που έκανε τον γύρο του κόσμου- δύο φορές.

Η έκρηξη έστειλε ένα ψηλό νέφος υδρατμών στη στρατόσφαιρα, η οποία βρίσκεται μεταξύ 8 και 33 μιλίων (12 και 53 χιλιόμετρα) πάνω από την επιφάνεια της Γης. Ήταν αρκετό νερό για να γεμίσει 58.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, σύμφωνα με μετρήσεις από το  εργαλείο Microwave Limb Sounder του δορυφόρο Aura της NASΑ.

Μια νέα μελέτη σχετικά με τα ευρήματα των υδρατμών δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στο Geophysical Research Letters. «Δεν έχουμε δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Luis Millán, επιστήμονας της ατμόσφαιρας στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στη Νότια Καλιφόρνια, «Έπρεπε να επιθεωρήσουμε προσεκτικά όλες τις μετρήσεις για να βεβαιωθούμε ότι ήταν αξιόπιστες» πρόσθεσε. 

Ευτυχώς, η επίδραση της θέρμανσης των υδρατμών αναμένεται να είναι μικρή και προσωρινή και θα εξαφανιστεί καθώς μειώνεται ο επιπλέον ατμός. Οι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι θα είναι αρκετό για να επιδεινωθούν οι υπάρχουσες συνθήκες λόγω της κλιματικής κρίσης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κύριος λόγος για την ποσότητα των ανυψωμένων υδρατμών οφειλόταν στο βάθος της καλντέρας του ηφαιστείου: 490 πόδια (150 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Αν ήταν πολύ βαθιά, το βάθος του ωκεανού θα είχε βάλει σε σίγαση την έκρηξη και αν ήταν πολύ ρηχή, η ποσότητα του θαλασσινού νερού που θερμαίνεται από το μάγμα που εκρήγνυται δεν θα ταίριαζε με αυτό που έφτασε στη στρατόσφαιρα, είπαν οι ερευνητές.

Πηγή: CNN

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τραγική η κατάσταση στην Κέρκυρα για τους Εκπαιδευτικούς με την εξεύρεση κατοικίας

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση Αγγλικών χωρίς Speaking - Έκθεση σε 1 ημέρα: Υπάρχει και σαρώνει το ενδιαφέρον

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΥΠΑΙΘ: Στα καθήκοντα των εκπαιδευτικών η ενδοσχολική επιμόρφωση και ο ηλεκτρονικός φάκελος
Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα επιμορφωτικά σεμινάρια της παρ. 1 του άρθρου 95 είναι προαιρετική και συνεκτιμάται κατά την ατομική αξιολόγησή τους.
ΥΠΑΙΘ: Στα καθήκοντα των εκπαιδευτικών η ενδοσχολική επιμόρφωση και ο ηλεκτρονικός φάκελος
Η αναγνώριση της συνάφειας μεταπτυχιακών και από πότε ισχύουν οι μισθολογικές αλλαγές
Η κατάταξη στα ΜΚ της προηγούμενης περίπτωσης πραγματοποιείται μόνο όταν το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών είναι συναφές με το...
Η αναγνώριση της συνάφειας μεταπτυχιακών και από πότε ισχύουν οι μισθολογικές αλλαγές
Τραγικό! 5χρονο παιδί μόλις ξύπνησε άρχισε να βγάζει αφρούς από το στόμα και πέθανε σε 2 ώρες
Το παιδί όταν έφθασε στο νοσοκομείο είχε μυδρίαση στους οφθαλμούς και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του...
Τραγικό! 5χρονο παιδί μόλις ξύπνησε άρχισε να βγάζει αφρούς από το στόμα και πέθανε σε 2 ώρες