Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
tourkiki-lira
Η οικονομική αστάθεια προκαλεί ξέσπασμα οργής από πολίτες σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη - Φωνές για παραίτηση της κυβέρνησης - «Οικονομικό πόλεμο» βλέπει ο Ερντογάν - Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η καταπόντιση της τουρκικής λίρας, η οποία από την αρχή του χρόνου έχει υποτιμηθεί κατά 73% έναντι του δολαρίου και του ευρώ, έχει μειώσει δραματικά την αγοραστική δύναμη των πολιτών της χώρας.

Πολίτες έσπευσαν να προμηθευτούν καφέ και ζάχαρη καθώς αναμένεται να ανέβει η τιμή τους, ενώ μεγάλη συζήτηση γίνεται και για το ψωμί για το οποίο επίσης προβλέπονται ανατιμήσεις.

Για την αγορά ενός κινητού, ο Τούρκος καταναλωτής πρέπει να δαπανήσει 2,5 μισθούς του, ενώ χαρακτηριστικό της αστάθειας που επικρατεί στη γείτονα χώρα είναι ότι οι τιμές των αυτοκινήτων που αλλάζουν σχεδόν ανά ώρα.

Μισθοί Κίνας

Ο βασικός μισθός των εργαζόμενων έχει πέσει κάτω από τα 200 ευρώ, είναι δηλαδή λιγότερος ακόμα και από χώρες όπως η Κίνα.

Χαρακτηριστική είναι η σύγκριση που έγινε στο δελτίο ειδήσεων του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου FOX TV.

«Ο βασικός μισθός στην Κίνα είναι στα 340 δολάρια. Την Κίνα την γνωρίζαμε ως  η χώρα που οι άνθρωποι εργάζονται για ένα πιάτο ρύζι. Σήμερα είναι στα 340 δολάρια. Η Αλβανία στα 275 δολάριο ο βασικός μισθός. Η χώρα μας η Τουρκία, ο βασικός μισθός στα 209 δολάρια!», εξήγησε ο κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, Τούρκοι πολίτες καίνε συμβολικά ψεύτικα δολάρια, δηλώνοντας πως έχουν φτάσει στα όριά τους, ενώ στην περιοχή Κουρτουλούς γυναίκες εξέφρασαν την οργή τους για την κατάσταση που βιώνουν ζητώντας παραίτηση της κυβέρνησης.

«Κάποιοι λένε ότι θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς στην κάλπη το 2023. Ρωτάμε: Τι θα τρώμε μέχρι το 2023; Δεν έχουμε την υπομονή ούτε τη δύναμη να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια. Στεκόμαστε ενάντια στη φτώχεια!» αναφέρουν Τούρκοι, που βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.

 

Έκτακτη συνάντηση Ερντογάν με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας

Η «βουτιά» της τουρκικής λίρας προέκυψε μετά από δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων των επιτοκίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για επιθετικές ενέργειες κατά της χώρας του και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας», παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.

Πάντως, σήμερα, πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Δεν έγιναν δηλώσεις μετά το πέρας των συζητήσεων.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Σε αυτό το πλαίσιο και με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2023, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ακύρωσε τις επισκέψεις του στις επαρχίες Γκαζιάντεπ και Σανλιούρφα, συγκαλώντας έκτακτη συνεδρίαση του κόμματός του για αύριο.

Παράλληλα, η Μεράλ Ασκενέρ πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο του κόμματός της σήμερα το απόγευμα.

Αλλά και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην στενός σύμμαχος του Ερντογάν, έγραψε στο twitter: «Δεν πρόκειται, πλέον, για άγνοια, αλλά για προδοσία», σχολιάζοντας τις οικονομικές εξελίξεις. Ο Νταβούτογλου, μάλιστα, είχε και συνάντηση με τον Κιλιντσάρογλου, με τους δύο πολιτικούς να πραγματοποιούν κοινή εμφάνιση και δηλώσεις, ζητώντας άμεσα εκλογές.

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Ερντογάν: «Θα μειώνετε την αξία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου κάθε μέρα και μετά θα λέτε ότι αυτό συμβαίνει γιατί αψηφούμε τις ξένες δυνάμεις.Αυτό που ζούμε δεν είναι οικονομική κρίση. Ολοι μιλάνε για επίθεση από το εξωτερικό. Αυτή η εικόνα είναι αποτέλεσμα της λάθος πολιτικής της κυβέρνησης. [...] Η αξία της λίρας είναι η τιμή μας. Με τις σημερινές εξελίξεις, υπάρχει χάσμα μεταξύ των πολιτών που κερδοσκοπικά αγόρασαν δολάρια και των εκατομμυρίων που έχουν τουρκικές λίρες στις τσέπες τους. Υπάρχει ανισότητα εισοδήματος μεταξύ αυτών που ζουν με δολάρια  και αυτών που ζουν με τουρκικές λίρες. Ο προϋπολογισμός δεν είναι πλέον έγκυρος. [...] Κάθε δήλωση πλήττει την τουρκική οικονομία σαν πύραυλος. Είναι μεγάλη η αποσύνθεση, ειδικά στην Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TÜİK) και την Κεντρική Τράπεζα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για θεσμική ανανέωση. Δεν λέω "πρόωρες εκλογές", λέω άμεσα εκλογές. Αφού αγωνιστήκαμε στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας δίπλα-δίπλα, κάτω από τις πλέον δύσκολες συνθήκες, μπορούμε να το ξανακάνουμε».

Από την πλευρά του ο Κιλιντσάρογλου υπογράμμισε: «Στις 11 Αυγούστου 2018 δήλωσα ότι έρχεται οικονομική κρίση. Τίποτα δεν έγινε. Μετά, στις 18 Μαίου του 2020 έκανα μια πρόταση 16 σημείων πως να βγούμε από την ύφεση. Και τώρα, με αυτή την εικόνα, ζήτησα την ίδρυση ενός ταμείου για τον χειμώνα και λήψη προληπτικών μέτρων. Οι αγορές έχουν πάρει φωτιά. Σταμάτησαν να λειτουργούν, όλοι- από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο- έχουν ένα τεράστιο ερωτηματικό στο μυαλό τους. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει... Μπορεί η Δημοκρατία της Τουρκίας να μεταβιβαστεί σε ένα άτομο; Τέτοια παράδοση δεν υπήρξε ποτέ. Ο θεσμός που είναι υπεύθυνος για την σταθερότητα των τιμών δεν μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Η εξουσία του έχει μεταβιβαστεί. Ποιος την πήρε; Ο Ερντογάν την πήρε με διάταγμα... Δεν έχω ξαναδεί τέτοια εικόνα. Είμαστε σε τέτοιο σημείο που οι τιμές συναλλάγματος κινούνται πιο γρήγορα και από έναν μετρητή ρεύματος. Με αυτά τα μυαλά δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της χώρας. Δεν έχουν την ικανότητα. Και ο λογαριασμός θα πάει στους πολίτες.... Αυτή η χώρα είναι η δική μας χώρα. Δεν έχουμε πού αλλού να πάμε. Επομένως πρέπει να ενωθούμε. Πρέπει να βγάλουμε την Τουρκία από αυτή τη σκοτεινή τρύπα. Εκλογές. Γιατί δεν εμπιστεύεστε τους πολίτες; Γιατί πάτε να ξεφύγετε; Η Τουρκία περνάει μια από τις πιο βαθιές κρίσεις. Και αυτοί ρίχνουν το φταίξιμο στις ξένες δυνάμεις. Είναι η Τουρκία τόσο αδύναμη; Θα ήθελα να απευθυνθώ στον Μπαχτσελί [τον ακροδεξιό ηγέτη του MHP  και εταίρο του Ερντογάν], που έχει τελείως αποκοπεί από τον λαό: εάν έχεις έστω μια σταγόνα αγάπης για την χώρα σου, άνοιξε τον δρόμο για εκλογές».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός και πρόστιμο 100 ευρώ για όποιον δεν τον κάνει

«Βόμβα» για Μετάλλαξη Όμικρον από τον επικεφαλής της Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια

Νέες προσλήψεις στο Υπουργείο Πολιτισμού - Πότε γίνονται οι αιτήσεις

ΑΣΕΠ: Βγαίνει η μεγάλη προκήρυξη για 1.477 προσλήψεις σε δήμους - Ποιες προκηρύξεις άνοιξαν αυτές τις μέρες

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες 2022: Ξεκινούν από 1 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων
Αναλυτικά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων δηλώσεων για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2022 - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι
Πανελλήνιες 2022: Ξεκινούν από 1 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων
Αξιολόγηση: Κι έρχεται η στιγμή να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις
"Στις μεγάλες ιστορικές στιγμές, όταν οι άνθρωποι καλούνται να πάρουν τη δύσκολη απόφαση αν θα σταθούν ή όχι από την σωστή πλευρά της ιστορίας, η...
Αξιολόγηση: Κι έρχεται η στιγμή να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις