Οι αυτόχθονες του Παναμά νίκησαν τη Nike στα δικαστήρια
Οι Γκούνα, νίκησαν την αμερικανική εταιρία στη μήνυση που είχαν υποβάλλει, καθώς τους έκλεψε το παραδοσιακό τους σήμα, «μέρος της πνευματικής κληρονομιάς της φυλής»

Η εταιρία – κολοσσός ΝΙΚΕ υποχρεώθηκε να αποσύρει από τα ράφια ολόκληρη τη νέα σειρά παπουτσιών «Air Force 1» λόγω της ήττας της στη διαμάχη με τη φυλή των Γκούνα.

Οι ιθαγενείς του Παναμά κατηγόρησαν την αμερικανική εταιρία πως έκλεψε το παραδοσιακό τους σήμα, το οποίο είναι «μέρος της πνευματικής κληρονομιάς της φυλής των Γκούνα».

Η ειδική έκδοση για το Πόρτο Ρίκο αναμενόταν να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο, αλλά η ΝΙΚΕ αναγκάστηκε να ακυρώσει την κυκλοφορία ζητώντας παράλληλα συγγνώμη από τη φυλή.

«Ζητάμε συγγνώμη για την ανακριβή αναπαράσταση του σχεδίου για το Nike Air Force 1 'Puerto Rico' 2019. Συνεπώς, το προϊόν δεν θα είναι πια διαθέσιμο», ανέφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρίας.

Το πολύχρωμο σχέδιο «Μόλα» χρησιμοποείται από τη φυλή των Γκούνα που ζει στις ακτές του Παναμά προς την Καραϊβική.

«Δεν είμαστε κατά της εμπορευματοποίησης του “Μόλα”. Απλά δεν μας άρεσε που δεν μας συμβουλεύτηκαν πρώτα», είπε ο Μπελισάριο Λόπεζ, ηγέτης της κοινότητας των Γκούνα, προσθέτοντας ότι το σχέδιο αντιπροσωπεύει «τη Μητέρα Γη, επειδή το σχέδιο βασίζεται σε οτιδήποτε είναι φύση».

Ο δικηγόρος της κοινότητας Αρέσιο Βαλιέντε πάντως τόνισε ότι εκτός από την απόσυρση του προϊόντος, η κοινότητα ζητά από τη ΝΙΚΕ αποζημίωση για παράνομη χρήση του παραδοσιακού σχεδίου.

Εικόνα: AP Photo / Arnulfo Franco

Πηγή: sputniknews.gr

best of network

σχετικά άρθρα