Κόκκινη παπαρούνα: Πως έγινε το σύμβολο του Α' Παγκόσμιου;
Ένας αιώνας συμπληρώνεται σήμερα από το τέλος μιας από τις πιο καταστροφικές συρράξεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος

Σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο πραγματοποιούνται επετειακές εκδηλώσεις. Σύμβολο μνήμης του «Μεγάλου Πολέμου» είναι η Κόκκινη Παπαρούνα. Πως όμως καθιερώθηκε ως τέτοιο;

Όπως αναφέρει το BBC, οι κόκκινες παπαρούνες φυτρώνουν σε συνθήκες κατεστραμμένου εδάφους σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. 

Ήδη από τους ναπολεόντιους πολέμους στις αρχές του 19ου αιώνα τεράστιες εκτάσεις έχαναν τη βλάστησή τους. Όπου υπήρχαν δε νεκροί στρατιώτες αναπτύσσονταν οι κόκκινες παπαρούνες. 

Στα τέλη του 1914, οι πλούσιες σε βλάστηση εκτάσεις της Βόρειας Γαλλίας και της Φλάνδρας μετατράπηκαν σε ερημικές σχεδόν περιοχές, όταν ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος έπληττε την Ευρώπη. Την ώρα που οι συγκρούσεις λάμβαναν χώρα στις περιοχές αυτές, διαρκώντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η παπαρούνα ήταν ένα από τα μοναδικά φυτά που αναπτύσσονταν στα πεδία των μαχών.

Καταλύτης στην καθιέρωση της παπαρούνας ως συμβόλου του Α' Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσε ο Καναδός χειρούργος John McCrae, με το ποίημά του "Στα Πεδία της Φλάνδρας". Η παπαρούνα ήρθε να συμβολίσει την τεράστια θυσία που έκαναν οι συμπολεμιστές του και γρήγορα μετατράπηκε σε ένα μόνιμο "μνημόσυνο" όσων πέθαναν στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η διαμάχη για τη Λευκή Παπαρούνα

Η Λευκή Παπαρούνα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Συνεταιριστικό Σύνδεσμο Γυναικών το 1933 ως σύμβολο ενάντια σε όλους τους πολέμους και υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης. 

Υπήρξαν αρκετοί που θεώρησαν ότι η υιοθέτηση του συμβολισμού αυτού στόχευε στην «προσβολή» της μνήμης όσων έπεσαν στον Μεγάλο Πόλεμο, αν και ποτέ δεν υπήρξε τέτοια πρόθεση από την πλευρά του Συνδέσμου. Αυτός ήταν και ο λόγος που πολλές γυναίκες έχασαν τη δουλειά τους εκείνη την περίοδο, επειδή φορούσαν στο πέτο τους λευκές παπαρούνες. 

Η επίκληση της λευκής παπαρούνας ως αντιπολεμικού συμβόλου γίνεται σήμερα από την Ένωση για την Ειρήνη. 

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Καταγγελία για παράνομες πράξεις σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής εις βάρος νεοδιόριστων ΕΕΠ και ΕΒ
Καταγγελία για παράνομες πράξεις σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής εις βάρος νεοδιόριστων ΕΕΠ και ΕΒ
Διευθύντριες και Διευθυντές από υπερβάλλοντα ζήλο πήραν την πρωτοβουλία να καλέσουν τηλεφωνικά τους νεοδιόριστους και να υπογράψουν Πράξη ανάληψης...
Καταγγελία για παράνομες πράξεις σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής εις βάρος νεοδιόριστων ΕΕΠ και ΕΒ