Ζάεφ: «Θετικοί στις Πρέσπες βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά δέχονται απειλές...»
Του Παναγιώτη Βελισσάρη

Αισιόδοξος για το σχηματισμό της απαιτούμενης πλειοψηφίας ώστε να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ. Τις εν λόγω δηλώσεις έκανε ο Ζάεφ εν μέσω δημοσιευμάτων που φέρουν 11 βουλευτές του VMRO να έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν την κυβερνητική πρόταση.

Μάλιστα, ο σκοπιανός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν κατανοήσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και να προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο όπως ανέφερε, αυτή η αλλαγή στάσης δεν έχει εκδηλωθεί δημοσίως λόγω των απειλών που δέχονται.

«Ο καθένας [εκ των βουλευτών] γνωρίζει την κατάσταση και είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο [πέραν της συμφωνίας]. Εάν αυτή η επιλογή εκλείψει, τότε, τι θα γίνει; Όλοι είναι τρομοκρατημένοι στο ενδεχόμενο να κλείσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας. Ακόμη και ένα μεγάλο κομμάτι της αντιπολίτευσης. (…) Ενδεχομένως οι δυσάρεστες στιγμές που βιώνουν είναι οι λόγοι που δεν εκφράζουν [σ.σ. οι βουλευτές της αντιπολίτευσης] τις απόψεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ επαναφέροντας στο προσκήνιο τις καταγγελίες περί πιέσεων που δέχονται στελέχη του VMRO από σκληροπυρηνικά στελέχη του κόμματος να μην στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές.

«Νομίζουν πως με πιέσεις, χρήματα, εξαγορά και ταπεινώσεις θα πετύχουν κάτι. Όλα αυτά θα αποτύχουν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, χωρίς ωστόσο να κάνει ονομαστική αναφορά στο VMRO. Επανέλαβε επίσης πως όλοι οι βουλευτές είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της συμφωνίας, διότι «δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο».

Υπενθυμίζεται πως ανάλογες καταγγελίες είχε διατυπώσει προ ημερών και ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο οποίος μάλιστα στην ίδια συνέντευξη στην Der Stantard διατύπωσε και μια ωμή απειλή προς την σκοπιανή αντιπολίτευση: «Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα, αλλιώς αυτή η μοναδική ευκαιρία να υλοποιηθεί η συμφωνία για το όνομα και, ως εκ τούτου, η προοπτική της ένταξης, θα μπορούσε να χαθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και για πάντα».

Νέες έρευνες σε βάρος στελεχών του VMRO

Καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στην γείτονα, οι παρασκηνιακές πιέσεις έχουν ενταθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ειδικός ανακριτής στην ΠΓΔΜ διέταξε τη διενέργεια έξι νέων ερευνών σε βάρος πρώην και νυν στελεχών του VMRO, με αποτέλεσμα ο πρώην πρωθυπουργός Νικολά Γκρούεφσκι να εξαπολύσει πυρά κατά της κυβέρνησης Ζάεφ, επαναλαμβάνοντας τα περί «πολιτικής δίωξης».

Την περασμένη Παρασκευή επικυρώθηκε η ποινή φυλάκισης δύο ετών σε βάρος του Γκρούεφσκι, ο οποίος είχε διαμηνύσει πως δεν θα αλλάξει τη στάση του, καταψηφίζοντας τις αλλαγές. Επίσης, ανάλογη ποινή φυλάκισης επικυρώθηκε και σε βάρος της πρώην υπουργού Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκουλόσκα.

Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη, ο τηλεοπτικός σταθμός της γείτονος Alsat [πρόσκειται στην μειονότητα των αλβανόφωνων] καθώς επίσης και η Σερβική Δημόσια Τηλεόραση μετέδωσαν πως υπήρξε συμφωνία των σοσιαλδημοκρατών με 11 βουλευτές του VMRO να στηρίξουν την συνταγματική αναθεώρηση, πληροφορίες που διαψεύστηκαν από τον εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: newpost.gr

best of network

σχετικά άρθρα

Συντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών: Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί αυτή η μάχη θα κερδηθεί
Συντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών: Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί αυτή η μάχη θα κερδηθεί
Για την παράσταση διαμαρτυρίας στη Γλυφάδα
Συντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών: Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί αυτή η μάχη θα κερδηθεί