«Τσουνάμι Δέκα Χιλιάδων Δέντρων» στο Πακιστάν για την προστασία του περιβάλλοντος!
"Το Πακιστάν είναι η έβδομη πιο ευάλωτη χώρα στην κλιματική αλλαγή στον κόσμο και η βασικότερη αιτία είναι η αποψίλωση των δασών"!

Ο Αμπσάρ Καζμί, ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Ισλαμαμπάντ, ήρθε με τα τρία του παιδιά να φυτέψουν δέντρα σε ένα τμήμα της διάσημης λεωφόρου Parade Ground στην πόλη έπειτα από έκκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση του Πακιστάν να φυτέψουν δέντρα με σκοπό την προστασία της χώρας από τη ρύπανση και την αλλαγή του κλίματος. Ο Καζμί λέει ότι θέλει να ενημερωθούν τα παιδιά του για το πόσο σημαντική είναι η διάσωση της γης από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της χώρας Ιμράν Χαν εγκαινίασε την εκστρατεία «Τσουνάμι Δέκα Χιλιάδων Δέντρων» δεντροφυτεύοντας ένα βουνό στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Η εκστρατεία είναι μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η αλλαγή του κλίματος με τη φύτευση δέντρων σε ολόκληρη τη χώρα στη διάρκεια της πενταετούς θητείας της σημερινής κυβέρνησης.

Οπως εκτιμά ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στο Ισλαμαμπάντ, για μία ιδανική ατμόσφαιρα είναι σημαντικό το 20% της χώρας να καλύπτεται από δέντρα. Στο Πακιστάν όμως η δασική κάλυψη είναι μικρότερη από 2%. Ως πρώτο βήμα έχει προγραμματισθεί να φυτευθούν περίπου 1.5 εκατ. δέντρα σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ στο επόμενο θα δίνονται δενδρύλλια στα σχολεία για να τα φυτεύουν οι μαθητές. Με το σχέδιο αυτό κάθε παιδί θα υιοθετήσει το δέντρο που φυτεύει και θα είναι υπεύθυνο για τη φροντίδα του, δίνοντάς του έτσι μία αίσθηση ευθύνης και παρακινώντας το να φυτέψει περισσότερα, εκτιμούν οι ειδικοί.

Ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Πακιστάν Χαλίντ Μαλίκ, δήλωσε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua ότι το Πακιστάν είναι η έβδομη πιο ευάλωτη χώρα στην κλιματική αλλαγή στον κόσμο και η βασικότερη αιτία είναι η αποψίλωση των δασών.

Το φαινόμενο αυτό στη χώρα, είπε ο Μαλίκ, έχει σοβαρές επιπτώσεις στο κλίμα και κανείς μέχρι τώρα δεν νοιαζόταν να φυτέψει νέα δέντρα. Οι ειδικοί στο Πακιστάν εκτιμούν ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες που παρατηρούνται συχνά στη χώρα οφείλονται στην έλλειψη δέντρων και υποστηρίζουν ότι όταν φυτευθούν περισσότερα δέντρα, αυτά θα μετατρέψουν το περίσσιο διοξειδίο του άνθρακα σε υγιή οικοσυστήματα συντελώντας στην εμφάνιση πιο ήπιων καιρικών φαινομένων.

Τονίζουν επίσης ότι τα αποτελέσματα της δεντροφύτευσης θα γίνουν ορατά τουλάχιστον μισό αιώνα αργότερα, οπότε η φύτευση ενός δέντρου σήμερα μπορεί να σώσει τη μελλοντική γενιά από τις αλλαγές του κλίματος, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικά άρθρα

Κατέρρευσε ο πατέρας του Μακρή: "Πέθαναν και τα 2 παιδιά μου μπροστά μου"
Κατέρρευσε ο πατέρας του Μακρή: "Πέθαναν και τα 2 παιδιά μου μπροστά μου"
Δίπλα στην αδελφή του ετάφη ο Γιάννης Μακρής στην Αυστραλία. Ο πατέρας του μίλησε για την απώλεια του γιου του σε αυστραλιανή εφημερίδα, ενώ η...
Κατέρρευσε ο πατέρας του Μακρή: "Πέθαναν και τα 2 παιδιά μου μπροστά μου"
Οι Προσωρινοί Κατάλογοι Εκπαίδευσης 300 νέων Επιμορφωτών Β’ Επιπέδου ΤΠΕ
Οι Προσωρινοί Κατάλογοι Εκπαίδευσης 300 νέων Επιμορφωτών Β’ Επιπέδου ΤΠΕ
Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψηφίων Επιμορφωτών Β’ Επιπέδου Τ.Π.Ε. και καταρτίστηκαν οι Προσωρινοί Κατάλογοι
Οι Προσωρινοί Κατάλογοι Εκπαίδευσης 300 νέων Επιμορφωτών Β’ Επιπέδου ΤΠΕ