Μια εμπειρία που θα θυμάται για πάντα έζησε ο Μελ Ισμαήλ, πυροσβέστης και έμπειρος σέρφερ από τη Δυτική Αυστραλία, όταν δέχθηκε επίθεση από καρχαρία την ώρα που έκανε σερφ. Ο 32χρονος, σύμφωνα με τη μαρτυρία του στο ABC Australia, έχασε το δεξί του πόδι, ωστόσο κατάφερε να επιβιώσει χάρη στην αποφασιστικότητά του και στη βοήθεια φίλων και περαστικών.
Η επίθεση σημειώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, στην παραλία Glenfield Beach, κοντά στο Γκέραλντον. Για πρώτη φορά, ο ίδιος περιέγραψε δημόσια τις δραματικές στιγμές που έζησε μέσα στο νερό, όταν αντιλήφθηκε ότι ένα μεγάλο θαλάσσιο αρπακτικό τον είχε αρπάξει και τον τραβούσε κάτω από την επιφάνεια.
«Νόμιζα ότι με χτύπησε δελφίνι»
Ο Ισμαήλ έκανε σερφ και είχε σταματήσει για λίγο ώστε να ξεκουραστεί, όταν ένιωσε ξαφνικά κάτι να τον χτυπά και να τον παρασύρει κάτω από το νερό.
«Αρχικά νόμιζα ότι με χτύπησε ένα δελφίνι. Και ξαφνικά, μπαμ. Κάτι με άρπαξε και με τράβηξε κάτω από το νερό. Και ήξερα ότι ήταν καρχαρίας», περιέγραψε στη συνέντευξή του.
Λίγο αργότερα, βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με το ζώο και αντίκρισε το μεγάλο, μαύρο μάτι του.
«Μου έκλεισε το μάτι – τουλάχιστον έτσι πιστεύω προσωπικά – και μετά μου έκοψε το πόδι», είπε, περιγράφοντας τη στιγμή που προσπαθούσε να αμυνθεί και να ξεφύγει από τα σαγόνια του καρχαρία.
Όπως ανέφερε, προσπάθησε ακόμη και να βάλει τα δάχτυλά του στο μάτι του ζώου, καθώς εκείνο τον τραβούσε μέσα στο νερό. Το είδος του καρχαρία που του επιτέθηκε δεν έχει προσδιοριστεί από τις αρμόδιες αρχές.
Η προσπάθεια να φτάσει στην ακτή
Όταν ο καρχαρίας απομακρύνθηκε, ο σέρφερ αντιλήφθηκε ότι είχε τραυματιστεί σοβαρά. Παρά τον πόνο και την αδυναμία του, σκέφτηκε ότι το ζώο θα μπορούσε να επιστρέψει και ότι έπρεπε να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Απελευθέρωσε τη σανίδα του από το λουρί που ήταν δεμένο στο πόδι του και προσπάθησε να κινηθεί προς την ακτή. Ένα κύμα τον βοήθησε να πλησιάσει περίπου 20 μέτρα πιο κοντά στην παραλία, όπου συνάντησε έναν φίλο του που έσπευσε να τον βοηθήσει.
Η πρώτη ερώτηση του φίλου του ήταν αν ο καρχαρίας βρισκόταν ακόμη κοντά. Η απάντηση του Ισμαήλ αποτύπωσε την αγωνία της στιγμής: «Δεν ξέρω. Έχω άλλα προβλήματα για να ασχοληθώ».
Με τη βοήθεια του φίλου του κατάφερε τελικά να βγει στην ακτή. Εκεί, ένας περαστικός τού εφάρμοσε αυτοσχέδιο τουρνικέ, προκειμένου να περιορίσει την αιμορραγία, ενώ άλλος ειδοποίησε το ασθενοφόρο.
Δύο έφηβοι συνέβαλαν επίσης στη μεταφορά του, βοηθώντας να επιβιβαστεί στο όχημα του φίλου του, το οποίο κινήθηκε κατά μήκος της παραλίας ώστε να φτάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο ασθενοφόρο.
«Ο κόσμος προσπάθησε να με κρατήσει θετικό»
Ο Ισμαήλ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους ανθρώπους που έσπευσαν να τον βοηθήσουν εκείνες τις κρίσιμες στιγμές. Όπως είπε, η παρουσία τους και η προσπάθειά τους να τον εμψυχώσουν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική του κατάσταση.
«Μαζί μου ήταν πολύς κόσμος που προσπαθούσε να με κάνει να γελάσω και να παραμείνω θετικός, γεγονός που με κράτησε ζωντανό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι γιατροί κατάφεραν τελικά να σώσουν τη ζωή του, παρά τη σοβαρότητα των τραυμάτων του και τον ακρωτηριασμό του δεξιού ποδιού του.
Σήμερα, ο σέρφερ βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης και, παρά τη δύσκολη δοκιμασία που πέρασε, δεν έχει εγκαταλείψει την επιθυμία του να επιστρέψει στη θάλασσα.
Πέντε θανατηφόρες επιθέσεις καρχαριών στην Αυστραλία μέσα στο 2026
Το περιστατικό σημειώνεται σε μια χρονιά κατά την οποία έχουν καταγραφεί πέντε θανατηφόρες επιθέσεις καρχαριών στην Αυστραλία, με θύματα κολυμβητές και δύτες.
Στις 18 Σεπτεμβρίου, ο 63χρονος κολυμβητής Γκρεγκ Ο’Νιλ έχασε τη ζωή του έπειτα από επίθεση μεγάλου λευκού καρχαρία στα ανοιχτά της παραλίας Σορέντο, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια του Γκέραλντον.
Νωρίτερα, τον Μάιο και τον Ιούνιο, τρεις δύτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις καρχαριών στα αυστραλιανά ύδατα μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων εβδομάδων. Τον Ιανουάριο, ένα 12χρονο αγόρι πέθανε στο νοσοκομείο λίγες ημέρες αφότου δέχθηκε επίθεση από καρχαρία ταύρο στο λιμάνι του Σίδνεϊ.
Σύμφωνα με την Αυστραλιανή Βάση Δεδομένων για Περιστατικά με Καρχαρίες, από το 2000 καταγράφονται στη χώρα κατά μέσο όρο δύο έως τρεις θανατηφόρες επιθέσεις ετησίως.
Η περιπέτεια του Μελ Ισμαήλ αναδεικνύει πόσο κρίσιμη μπορεί να αποδειχθεί η άμεση αντίδραση σε μια τέτοια επίθεση. Παρά τον σοβαρό ακρωτηριασμό του, ο ίδιος κοιτάζει πλέον μπροστά, με στόχο να επιστρέψει κάποια στιγμή στο άθλημα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του.