Thumbnail
300.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους 

Τον σφοδρότερο που έχει πλήξει την Ιαπωνία εδώ και 25 χρόνια θεωρούν οι μετεωρολόγοι τον τυφώνα Τζέμπι, ο οποίος έφτασε πάνω από τις ακτές νησιών της χώρας, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες. Ήδη 300.000 άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν σε καταφύγια. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε τουλάχιστον 50.000 σπίτια.

Ο κυκλώνας Τζέμπι, ο 21ος της τρέχουσας περιόδου στην Ασία, πλήττει τη νομαρχία Τοκουσίμα (νοτιοδυτικά), στο νησί Σικόκου, με πολύ ισχυρούς ανέμους με ριπές 220 χιλιομέτρων την ώρα.

Με ανέμους 160 ως 190 χ.α.ώ. στο κεντρικό του τμήμα, ο Τζέμπι κατατάσσεται στην κατηγορία «πολύ ισχυρός», και θεωρείται «ο πιο ισχυρός από το 1993», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος της ιαπωνικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Ο Τζέμπι μετακινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, προς βόρεια-βορειοανατολική κατεύθυνση, κι αναμένεται να πλήξει σύντομα το δυτικό τμήμα της νήσου Χονσού. Εκφράζονται φόβοι για καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και οι πολίτες που ζουν σε περιοχές οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου ως προς τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις λάσπης πρέπει να ανταποκριθούν αμέσως εάν τους δοθούν οδηγίες απομάκρυνσης από τις εστίες τους, όπως προειδοποιούν οι αρχές.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ακύρωσε μια επίσκεψη που σχεδίαζε να κάνει στο δυτικό τμήμα της χώρας και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για τη διαχείριση της κρίσης. Προέτρεψε τους πολίτες να «λάβουν μέτρα για να προστατευτούν».

Οι αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι προληπτικά δεν θα γίνουν περισσότερες από 650 πτήσεις, ενώ δεκάδες σιδηροδρομικά δρομολόγια ακυρώθηκαν. Μεγάλα εμπορικά καταστήματα, ειδικά στην Οσάκα θα μείνουν σήμερα κλειστά. Οι εταιρείες στις περιοχές που αναμένεται να δοκιμαστούν περισσότερο προέτρεψαν τους εργαζομένους τους να μείνουν σήμερα στα σπίτια τους. Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα έδωσαν την ίδια οδηγία στους μαθητές και τους γονείς.

Τυφώνες πλήττουν συχνά το ιαπωνικό αρχιπέλαγος κάθε καλοκαίρι,όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά ο Τζέμπι εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στη δυτική Ιαπωνία, η οποία ήδη επλήγη στις αρχές του Ιουλίου από πλημμύρες και κατολισθήσεις λάσπης, που άφησαν πίσω τους 220 νεκρούς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΤΑΞΗ
Όταν ένα «viral» τραγούδι 2.000 ετών ζωντανεύει σε μια σχολική τάξη
Ένα τραγούδι που γράφτηκε πριν από 2.000 χρόνια μπορεί ακόμη να μιλά στα παιδιά. Όχι γιατί διατηρήθηκε ως κείμενο, αλλά γιατί παραμένει ζωντανό ως...
Όταν ένα «viral» τραγούδι 2.000 ετών ζωντανεύει σε μια σχολική τάξη