Τους απεργούς στο πρώην εργοστάσιο της Pirelli επισκέφθηκε ο Στινγ και έγραψε ένα άρθρο για την εμπειρία του στην Corriere della Sera.
Ο καλλιτέχνης, αν και «ανέστιος» αρκετά δραστήριος και ευαισθητοποιημένος με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, δέχθηκε την πρόσκληση από το συνδικάτο σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απεργούς.
@maurobiani: I lavoratori della #Bekaert, @OfficialSting, la mia maglietta.https://t.co/l6EI1gwX18 #Biani ! pic.twitter.com/94eRp3PByk
— nonsonpago (@nonsonpago1) 20 Αυγούστου 2018
Το άρθρο, όπως αποδίδεται στα ελληνικά από την εφημερίδα Documento:
«Το εργοστάσιο αγοράστηκε από την Pirelli πριν από περίπου 60 χρόνια, με σκοπό την παραγωγή συρμάτων από χάλυβα που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των ελαστικών. Το εργοστάσιο έγινε το μεγαλύτερο και πιο το σημαντικό της περιοχής και για δεκαετίες έφερε θέσεις εργασίας και ευημερία στους κατοίκους (εκτός από μεγάλα κέρδη για την εταιρεία Pirelli)».
Το 2014, συμπληρώνει ο Στινγκ στο άρθρο του, η Pirelli αναγκάστηκε να αποπληρώσει μια σειρά τραπεζικών δανείων και έπρεπε να πουλήσει μερικά από τα περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του εργοστασίου κατασκευής συρμάτων από χάλυβα (εκείνη την εποχή υπήρχαν μόνο πέντε τέτοια εργοστάσια στον κόσμο). Η πώληση έγινε στον κύριο ανταγωνιστή της εταιρείας, την βελγική πολυεθνική Bekaert. Αυτό ανησύχησε τους ανθρώπους της περιοχής, καθώς δεν μπορούσαν να δουν μέλλον σε αυτή την επιλογή. Ωστόσο, κατάφεραν να συνάψουν μια προσωρινή συμφωνία που σταμάτησε την Bekaert να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2018.
«Στις 22 Ιουνίου 2018, έξι μήνες μετά τη λήξη της συμφωνίας αυτής, η Bekaert ειδοποίησε τους εργαζομένους για την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που απολύονται είναι 318 και η μέση ηλικία είναι άνω των 50 ετών. Εκτός αυτών, 70 εργαζόμενοι που συνεργάζονται με τη βιομηχανία θα μείνουν χωρίς δουλειά. Μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη διαχείριση αυτής της δύσκολης μετάβασης. Επί του παρόντος, το εργοστάσιο είναι κλειστό, οι εργαζόμενοι και η ένωση φρουρούν τις κλειστές πύλες κάθε μέρα. Μετά από αίτημα της ένωσης, επέλεξα να συμμετάσχω στην πικετοφορία το Σάββατο 18 Αυγούστου. Η σύζυγός μου Τρούντι και εγώ έχουμε ένα σπίτι στους λόφους πάνω από την πόλη και οι δύο αισθανόμαστε πολύ κοντά στον λαό του Figline, ο οποίος ήταν πολύ ευγενικός σε εμάς όλα αυτά τα χρόνια», γράφει ο Στινγκ.
Ο ίδιος στη συνέχεια περιγράφει ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Wallsend, μια πόλη στα βορειοανατολικά της Αγγλίας. «Υπήρχαν μόνο δύο πηγές απασχόλησης στην πόλη, ένα ορυχείο άνθρακα (τώρα κλειστό) και ένα ναυπηγείο στο τέλος του δρόμου (που μεγάλωσε), πολύ γνωστό, καθώς εκεί έχουν ναυπηγηθεί μερικά από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πλοία στον κόσμο... Αλλά όταν η βρετανική ναυτική βιομηχανία μειώθηκε στη δεκαετία του ογδόντα και τη δεκαετία του 1990 το ναυπηγείο στο Wallsend έκλεισε, αφήνοντας όλη την κοινότητα χωρίς δουλειά. Αυτή ήταν η έμπνευση για την εκπομπή μου "Το τελευταίο πλοίο", που ταξίδεψε στη Βρετανία στις αρχές του τρέχοντος έτους» περιγράφει ο τραγουδοποιός.
Αυτές οι δύο ιστορίες, λέει, συνδέονται μεταξύ τους και είναι ενδεικτικές ενός παγκόσμιου ζητήματος, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως από τους οικονομολόγους και τους πολιτικούς ηγέτες.
Επισημαίνει ότι είναι προφανές πως πολλά εργοστάσια θα κλείσουν, δεδομένου ότι ορισμένα παράγουν προϊόντα που πλέον είναι παρωχημένα, όμως αυτό που σπάνια αναγνωρίζεται είναι η σημασία και η οικονομική αξία των κοινοτήτων που υποστηρίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από αυτά τα εργοστάσια. «Οι πολυεθνικές εταιρείες γνωρίζουν πώς να επωφεληθούν από τις κοινότητες που αναπτύσσονται γύρω από έναν χώρο εργασίας, δεν πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη βιωσιμότητα αυτών των κοινοτήτων;», αναρωτιέται ο Στινγκ.
Και καταλήγει το άρθρο γράφοντας: «Μπορεί να είναι νόμιμο να κλείσετε ένα ολόκληρο εργοστάσιο για οικονομικούς λόγους... αλλά είναι σωστό; Τι θα κάνουμε εμείς οι άνθρωποι που δουλεύουμε αν δεν υπάρχει πια; Η ταυτότητα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η κοινότητα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μακροοικονομικής εξίσωσης. Κατά τη γνώμη μου, η οικονομία, αποσυνδεδεμένη για λόγους ευκαιρίας από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, θα καταστεί μακροπρόθεσμα μη βιώσιμη. Ευχαριστώ τους ανθρώπους της Figline, τους εργάτες του εργοστασίου της Bekaert και τον δήμαρχο της πόλης που μοιράστηκαν μαζί μου την ιστορία τους. Δεσμεύομαι να πω αυτή την ιστορία όπου νομίζω ότι μπορεί να είναι χρήσιμη».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη