Thumbnail
Γράφημα της σελίδας Human Odyssey

H αρχή της ιστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού συμπίπτει με την εγκατάλειψη της νομαδικής ζωής και την μόνιμη εγκατάσταση σε οικισμούς. Καθοριστική για την εξέλιξη αυτή ήταν η στροφή από το κυνήγι και τη συλλογή τροφών (ρίζες, καρποί δέντρων κ.α) προς την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Για αυτό τον λόγο, η γονιμότητα της Γης απέκτησε ένα κομβικό νόημα στο αξιακό σύστημα των πρωτόγονων κοινωνιών που συνέχισε, ασφαλώς, να επιβιώνει στα χρόνια που περνούσαν και να αποκτά κεντρική σημασία και στις θρησκείες που αναπτύχθηκαν.

Θεότητες και πνεύματα συνδεδεμένα με την Γη λατρεύονταν από τους ανθρώπους, που προσέφευγαν στις ικεσίες για να γλιτώσουν από τους λιμούς σε περίπτωση κακής σοδειάς. Τελετές, γιορτές, θυσίες γίνονταν σε τακτά διαστήματα για να ικανοποιούνται και να εξευμενίζονται οι Θεοί που συνδέονταν με τη γονιμότητα. 

Στις ανομβρίες και στις χρονιές που ακολούθησαν τις κακές σοδειές, ορισμένοι πολιτισμοί κατέφευγαν στο ανώτατο είδος θυσίας· άνθρωποι θυσιάζονταν ζωντανοί για να ικανοποιηθούν θεότητες όπως ο Teutates (Κέλτες), ο Chac (Μάγια), ο Viracocha (Ίνκας) κ.α.

Στο γράφημα απεικονίζονται διάφορες θεϊκές μορφές που συνδέονται με την γεωργία και την γονιμότητα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως διάφοροι άγιοι και όσιοι της Ορθοδοξίας θεωρούνται προστάτες της Γης, όπως ο Άγιος Βαρνάβας, ο Άγιος Διονύσιος, ο Άγιος Δημήτριος, ο Προφήτης Ηλίας, ο Άγιος Τρύφων.

(η φωτογραφία εξωφύλλου είναι από γιορτή της Πρωτομαγιάς στο Ενδιμβούργο - το έθιμο προέρχεται από τις παγανιστικές τελετές του Μπάλτεϊν, με την ελπίδα για ένα καλοκαίρι με καλές σοδειές)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Voucher ΔΥΠΑ: Ανοίγει ξανά αύριο η επιλογή - Που έχει θέσεις

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκλογές για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Ποια ονόματα προηγούνται και εκλέγονται στη νέα Κεντρική Επιτροπή
Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με έγκριση θέσεων και αλλαγών – Σε εξέλιξη η ανάδειξη των 271 μελών της ΚΕ με 506 υποψηφίους
ΠΑΣΟΚ: Ποια ονόματα προηγούνται και εκλέγονται στη νέα Κεντρική Επιτροπή
πετραλιάς
Μέλη ΔΕΠ: Δεν αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία ο χρόνος μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών
Καμία διαφοροποίηση μεταξύ ερευνητών και μελών ΔΕΠ, ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς
Μέλη ΔΕΠ: Δεν αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία ο χρόνος μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών