Thumbnail
Επιστολή στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου

Το ζωτικό για την παροικία της Αιγύπτου ζήτημα της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων, και της ανάγκης παράτασης της απόσπασης στους υπάρχοντες καθηγητές που υπηρετούν σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια, έθεσε και ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός - μετά τα γραπτά και προφορικά αιτήματα των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας - με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου, που σύμφωνα με τον αιγυπτιακό νόμο είναι και ο επίσημος διευθυντής του αμιγώς Ελληνικού Γυμνασίου – Λυκείου της Αμπετείου Σχολής Καΐρου, επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων στη Χώρα του Νείλου, από το γεγονός ότι ελάχιστοι ήταν οι καθηγητές που εξέφρασαν φέτος το ενδιαφέρον τους για να έρθουν από τη νέα σχολική χρονιά να υπηρετήσουν τα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου.

Στην επιστολή του προς τον κ. Γαβρόγλου, ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός τονίζει τη σημασία της λειτουργίας της Αμπετείου Σχολής, που καλύπτει τις ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ελληνικής παροικίας στο Κάιρο. Και ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να συναινέσουν στις προτάσεις της Συντονίστριας Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής, Μαριέττας Κουμαριανού, για άμεση αποστολή νέων εκπαιδευτικών που να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων, παρακαλώντας επίσης όπως δοθεί η «έγκριση για παράταση των όσων εκπαιδευτικών τυγχάνουν αποσπασμένοι με οργανική θέση στην Ελλάδα, προκειμένου αυτοί τουλάχιστον να συνεχίσουν το εκπαιδευτικό τους έργο έως ότου ενδεχομένως στο εγγύς, ελπίζουμε, μέλλον ευρεθούν και αποσταλούν επιπροσθέτως εκπαιδευτικοί».

Και ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, ως ο επικεφαλής της ιστορικής Αμπετείου Σχολής Καΐρου, καταλήγει στην επιστολή προς τον κ. Γαβρόγλου, την οποία κοινοποιεί και στην υφυπουργό Παιδείας κα Μερόπη Τζούφη: «Σημειώνουμε ιδιαίτερα την ανάγκη, η απόφασή σας αυτή περί συνέχισης της απόσπασης των ήδη απεσπασμένων εκπαιδευτικών να εκδοθεί, ει δυνατόν, άμεσα πριν την 30ή Αυγούστου, προκειμένου να γνωρίζουν αν πρέπει να παρουσιαστούν την 1η Σεπτεμβρίου στις οργανικές τους θέσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συναυλία
Μεγάλη αντιπολεμική συναυλία αλληλεγγύης για τη Γάζα την Κυριακή 26 Απριλίου στα Προπύλαια
«Στη Γάζα χτυπάει του κόσμου η καρδιά»: Ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα από τη March To Gaza Greece
Μεγάλη αντιπολεμική συναυλία αλληλεγγύης για τη Γάζα την Κυριακή 26 Απριλίου στα Προπύλαια
aspaite
Εκπαιδευτικοί Μηχανικοί ΑΣΠΑΙΤΕ: Στο περιθώριο των αναθέσεων παρά την επιστημονική τους επάρκεια
«Βιομηχανία λαθών» στους Οδηγούς των ΣΑΕΚ καταγγέλλει η Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών
Εκπαιδευτικοί Μηχανικοί ΑΣΠΑΙΤΕ: Στο περιθώριο των αναθέσεων παρά την επιστημονική τους επάρκεια
χρήματα
Μπαράζ πληρωμών από τον Ιούνιο: Πώς θα μοιραστούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ του πλεονάσματος
Σε 3,3 εκατομμύρια πολίτες το «μέρισμα» του υπερπλεονάσματος: Αναλυτικός οδηγός για τα νέα μέτρα
Μπαράζ πληρωμών από τον Ιούνιο: Πώς θα μοιραστούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ του πλεονάσματος