Thumbnail
ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποδεσμεύσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 195 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Αίγυπτο, που είχε αποφασίσει πέρυσι να παγώσει εξαιτίας ανησυχιών για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αναγνωρίζοντας τα μέτρα που ελήφθησαν από την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, σε αντίδραση στις συγκριμένες ανησυχίες των ΗΠΑ, και στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της εταιρικής σχέσης, η (αμερικανική) κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει στην Αίγυπτο να αξιοποιήσει τα 195 εκατομμύρια δολάρια» που απέμεναν από τον προϋπολογισμό Οκτωβρίου 2016-Σεπτεμβρίου 2017, δήλωσε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο μια αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν αποφασισμένες να ενισχύσουν τη στρατηγική (τους) σχέση με την Αίγυπτο», συμπλήρωσε η ίδια, επισημαίνοντας ιδίως τους «κοινούς στόχους μας ως προς την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Η χορήγηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο είχε ανασταλεί εν μέρει το 2013 από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, εξαιτίας της αιματηρής καταστολής των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, πριν αποκατασταθεί τον Μάρτιο του 2015. Ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκ. δολάρια τον χρόνο.

Τον Αύγουστο του 2017, η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου Τραμπ ανακοίνωσε πάντως πως επικύρωσε το πάγωμα ενός ποσού 195 εκατ. δολαρίων, λέγοντας πως θα ανέμενε να υπάρξει «πρόοδος» στην Αίγυπτο ως προς «τη δημοκρατία», μετά την υιοθέτηση από το Κάιρο ενός αμφιλεγόμενου νόμου για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το Κάιρο είχε αντιδράσει έντονα στην απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον. Ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα εξέταζε την αποκατάσταση της χορηγούμενης στρατιωτικής βοήθειας στο σύνολό της.

Η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα που πήρε η Αίγυπτος. Είπε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα που μας ανησυχούν» και «συνεχίζουμε να λέμε καθαρά ότι χρειάζεται πρόοδος», αναφερόμενη στον νόμο για τις ΜΚΟ.

Το ποσό που προβλεπόταν στον αμερικανικό προϋπολογισμό του 2016 θα επιτρέψει στο Κάιρο να αγοράσει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν συχνά κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Αλλά και το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διεθνές επίπεδο, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Απρίλιο, αναφέρθηκε σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων στην Αίγυπτο στο πεδίο αυτό: βασανιστήρια, περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης, μέτρα ελέγχου των ΜΚΟ, δίκες πολιτών σε στρατοδικεία...

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη
H Σοφία Ζαχαράκη ζητά γνωμοδότηση για την προσμέτρηση της άδειας μητρότητας στην εξέλιξη των μελών ΔΕΠ
Σε κρίση ο χρόνος μονιμοποίησης των μελών Δ.Ε.Π. μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
H Σοφία Ζαχαράκη ζητά γνωμοδότηση για την προσμέτρηση της άδειας μητρότητας στην εξέλιξη των μελών ΔΕΠ
τάξη
Τα σχολεία της πόλης απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις - Γονείς διεκδικούν ανακαινίσεις, συντήρηση και υποδομές ασφάλειας
Οι γονείς απαιτούν επαρκή χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας για ασφαλή και σύγχρονα σχολεία
Τα σχολεία της πόλης απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις - Γονείς διεκδικούν ανακαινίσεις, συντήρηση και υποδομές ασφάλειας
απα
Απόφαση-σταθμός: Πώς μια εταιρεία πλήρωσε για τηλεφωνική παρενόχληση με 50.000 ευρώ
Ανεπιθύμητες κλήσεις και 50.000 ευρώ αποζημίωση: Η δικαστική ήττα των εταιρειών εμπορικής προώθησης
Απόφαση-σταθμός: Πώς μια εταιρεία πλήρωσε για τηλεφωνική παρενόχληση με 50.000 ευρώ