Στίβεν Χόκινγκ: Όταν ήταν 21 του έδιναν 2 χρόνια ζωής - Τους διέψευσε για 55 χρόνια [video]
Ο Στίβεν Χόκινγκ έφυγε νωρίτερα το πρωί, σε ηλικία 76 ετών

Ο Στίβεν Χόκινγκ είναι αναμφίβολα ένας από τους μεγαλύτερους, εάν όχι ο μεγαλύτερος επιστήμονας της εποχής μας. Σταχυολογώντας μερικές από τις αμέτρητες διακρίσεις του αναφέρουμε πως διετέλεσε Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, συνεργάστηκε με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας ενώ η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι  μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία συχνά  καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ.

O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής, ενώ ο Χόκινγκ ήταν επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και αποδέκτης του  προεδρικού μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκτός από την έντονη και πρωτοπόρα επιστημονική δράση, ξεχώριζε μεταξύ των συναδέλφων του για τις συχνές κοινωνικές και πολιτικές του παρεμβάσεις, που αντανακλούσαν μια ειδική αγωνία για την ανθρωπότητα στη γενική θεώρησή του για το σύμπαν.

Το δε εντυπωσιακότερο όλων, είναι πως όλα τα παραπάνω τα κατάφερε σε ένα χρονικό περιθώριο μάλλον παράταιρο· αναφερόμαστε, φυσικά, στη σπάνια πάθηση που ταλαιπωρούσε τον μεγάλο επιστήμονα (συμπτώματα Αμυοτροφικής Πλάγιας Σκλήρυνσης - ALS) και κατάφερε να «νικήσει» το σώμα του, αλλά όχι το σπουδαίο και ελεύθερο μυαλό του. 

Όταν διαγνώσθηκε με αυτή τη σπάνια πάθηση στα 21 του οι γιατροί του έδιναν περιθώριο ζωής για 2 χρόνια, ενώ το 1985, ο Χόκινγκ προσβλήθηκε από πνευμονία που απειλούσε τη ζωή του.

Όταν η σύζυγός του Τζέιν ρωτήθηκε εάν θα τερμάτιζε τη μηχανική υποστήριξη, εκείνη αρνήθηκε. Αποτέλεσμα ήταν μία τραχειοτομή, που θα απαιτούσε την εικοσιτετράωρη νοσηλευτική φροντίδα, και θα αφαιρούσε ότι είχε απομείνει από την ομιλία του. 

Ο Χόκινγκ αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα σχετικά με την ασθένειά του. Ο Λιο ΜακΚλάσκι, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και ιατρικός διευθυντής του ALS Center στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, επιχειρώντας να εξηγήσει τι συνέβη στην περίπτωσή του Χόκινγκ, είχε αναφέρει στο Scientific American: «Πρόκειται για μια απίστευτα μεταβλητή διαταραχή από πολλές απόψεις. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ζουν δύο έως τρία χρόνια μετά τη διάγνωση. Αλλά αυτό σημαίνει πως οι μισοί περίπου ζουν περισσότερο. 

best of network

σχετικά άρθρα