Για προβοκάτσια από τους αντικαθεστωτικούς και βομβαρδισμό της Δαμασκού από τις ΗΠΑ προειδοποιεί ο αρχηγός του Ρωσικού Επιτελείου
Ρωσία

Επανέρχεται η Μόσχα στα περί προβοκάτσιας των αντικυβερνητικών με χημικά όπλα, κάνοντας παράλληλα λόγο και για βομβαρδισμό της Δαμασκού από τις ΗΠΑ ως αντίποινα.

Ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκεράσιμοφ δήλωσε την Τρίτη ότι οι αντικυβερνητικοί ετοιμάζουν προβοκάτσια με δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, για να δικαιολογήσουν τα μαζικά πλήγματα που θα καταφέρουν στη συνέχεια οι ΗΠΑ σε συνοικίες της Δαμασκού όπου ζουν μέλη της κυβέρνησης και ελέγχονται από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Ο Γκεράσιμοφ, αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη προβοκάτσια, είπε ότι σε μερικές περιοχές της Ανατολικής Γκούτα έχουν μεταφερθεί από άλλες περιοχές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι οι οποίοι θα εμφανιστούν ως θύματα της χημικής επίθεσης. Στις περιοχές αυτές βρίσκονται ήδη ακτιβιστές της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» και τηλεοπτικά συνεργεία με δορυφορικά συστήματα μετάδοσης. Ο ίδιος αφού ανέφερε ότι σε περιοχές του Αφρίν που απελευθερώθηκαν βρέθηκε εργαστήριο παραγωγής χημικών όπλων, είπε ότι μετά την προβοκάτσια που ετοιμάζουν οι αντικυβερνητικοί, οι ΗΠΑ προτίθενται να κατηγορήσουν τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα για χρήση χημικών όπλων. Ως αντίποινα η Ουάσιγκτον σχεδιάζει, όπως είπε ο Γκεράσιμοφ, να βομβαρδίσει συνοικίες της Δαμασκού όπου διαμένουν αξιωματούχοι της συριακής κυβέρνησης.

Ο ίδιος ωστόσο κατέστησε σαφές ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είναι έτοιμο να δώσει τη δική του απάντηση σε περίπτωση που οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν συνοικίες της Δαμασκού όπου ζουν αξιωματούχοι της συριακής κυβέρνησης. Σύμφωνα πάντως με τον αρχηγό του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, «οι δραστηριότητες για την περαιτέρω εξομάλυνση της κατάστασης γύρω από τη Δαμασκό συνεχίζονται».

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Νίκι Χάλει είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η Ουάσιγκτον «είναι έτοιμη να δράσει εάν πρέπει» και εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν καταφέρει να σταματήσει τη δράση του συριακού στρατού στην Ανατολική Γκούτα.

best of network

σχετικά άρθρα