Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους των γαλλικών πόλεων για να διαδηλώσουν κατά της αντεργατικής μεταρρύθμισης που θέλει να προωθήσει ο Εμανουέλ Μακρόν.   

Η οργή εργαζομένων και συνδικάτων ξεχειλίζει και για τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας από την Αθήνα.

Σε μια κουβέντα του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χαρακτηριστικά «δεν θα υποχωρήσω απέναντι σε τεμπέληδες, κυνικούς και σκληροπυρηνικούς» αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση για τα εργασιακά.

Η δήλωση αυτή μπορεί να μην «έπαιξε» πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά προκάλεσε σάλο στη Γαλλία και έφερε οργισμένες αντιδράσεις από συνδικάτα και πολιτικούς.

Το «Ελιζέ» προσπάθησε στη συνέχεια να τα μπαλώσει λέγοντας ότι ο χαρακτηρισμός «τεμπέληδες» στόχευε εκείνους που δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να προωθήσουν σκληρές μεταρρυθμίσεις.

«Οι τεμπέληδες στο δρόμο»

Σήμερα, λοιπόν, πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων κατέβηκαν στους δρόμους με κεντρικό σύνθημα τους χαρακτηρισμούς που τους απέδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτή ήταν και η προτροπή του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος έκανε κάλεσμα λέγοντας «χαζοί, κυνικοί και τεμπέληδες, όλοι στον δρόμο στις 12 και 23 Σεπτεμβρίου».

Εκ μέρους του μεγάλου συνδικάτου CGT, ο επικεφαλής Φιλίπ Μαρτινέ χαρακτήρισε τα σχόλια του Μακρόν «σκανδαλώδη» και υπογράμμισε «Ποιους εννοεί ο πρόεδρος όταν λέει ότι δεν θα υποχωρήσει στους τεμπέληδες; Αναφέρεται στα εκατομμύρια των ανέργων ή εκείνων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση;». 

Το συνδικάτο CGT, αναφορικά με τις μεγάλες σημερινές διαδηλώσεις, ανέφερε ότι πρόκειται για «πολύ ισχυρή κοινωνική κινητοποίηση».

«Είναι η πρεμιέρα και προαναγγέλλεται επιτυχής», δήλωσε ο  Φιλίπ Μαρτινέ κατά την έναρξη της διαδήλωσης στο Παρίσι. Ο συνδικαλιστής ηγέτης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση μαζί με τις οργανώσεις Solidaires, FSU και Unef, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την πολύ ισχυρή κινητοποίηση που έχουμε ήδη στην επαρχία. Το μεσημέρι ήταν περισσότεροι από 100.000». Πριν από λίγο η CGT ανακοίνωσε πως στην πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν 60.000 διαδηλωτές.

Η πορεία στο Παρίσι ξεκίνησε από την πλατεία της Βαστίλλης και κατευθύνθηκε προς την Πλας ντ' Ιταλί, υπό τους ήχους μιας μπάντας αποτελούμενης από πλανόδιους μουσικούς, μερικοί από τους οποίους ήταν μεταμφιεσμένοι σε κλόουν και οι οποίοι ήρθαν στη διαδήλωση για να υπερασπιστούν το επάγγελμά τους.

«Εμπρός οι τεμπέληδες!» διάβαζε κανείς σε πανό ή ακόμη «Μακρόν, την έβαψες, οι τεμπέληδες είναι στους δρόμους».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το συνδικαλιστικό μέτωπο δεν είναι ενωμένο, καθώς το συνδικάτο FO δεν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

Στο περιθώριο της μεγάλης πορείας στη γαλλική πρωτεύουσα, ομάδες νεαρών συγκρούστηκαν με την αστυνομία με τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν διάφορα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και αντλίων νερού.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας
Απόφαση-σταθμός Διοικητικού Εφετείου: Μονιμοποίηση 11 νεοδιόριστων του 2021 χωρίς αξιολόγηση
Αναδρομική μονιμοποίηση εκπαιδευτικών με δικαστική απόφαση – Η λίστα με τα σχολεία και τις ειδικότητες
Απόφαση-σταθμός Διοικητικού Εφετείου: Μονιμοποίηση 11 νεοδιόριστων του 2021 χωρίς αξιολόγηση
Chat GPT
Πανελλήνιες 2026: Πώς “είδε” το θέμα της Έκθεσης το ChatGPT;
Πανελλήνιες 2026: Φιλικό προς τους μαθητές το θέμα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ή «παγίδα» για όσους δεν διάβασαν σωστά την εκφώνηση;
Πανελλήνιες 2026: Πώς “είδε” το θέμα της Έκθεσης το ChatGPT;
δασκα
Ο εκπαιδευτικός ως «υπεύθυνος για όλα» – Όταν το σχολείο φορτώνει έναν άνθρωπο με τις αποτυχίες ενός ολόκληρου συστήματος
Γιατί όταν ζητάς από έναν άνθρωπο να σηκώσει τα πάντα, στο τέλος δεν στηρίζεις το σχολείο. Το συνθλίβεις. Και όταν συνθλίβεις τον εκπαιδευτικό, αργά...
Ο εκπαιδευτικός ως «υπεύθυνος για όλα» – Όταν το σχολείο φορτώνει έναν άνθρωπο με τις αποτυχίες ενός ολόκληρου συστήματος