Thumbnail
Πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους των γαλλικών πόλεων για να διαδηλώσουν κατά της αντεργατικής μεταρρύθμισης που θέλει να προωθήσει ο Εμανουέλ Μακρόν.   

Η οργή εργαζομένων και συνδικάτων ξεχειλίζει και για τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας από την Αθήνα.

Σε μια κουβέντα του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χαρακτηριστικά «δεν θα υποχωρήσω απέναντι σε τεμπέληδες, κυνικούς και σκληροπυρηνικούς» αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση για τα εργασιακά.

Η δήλωση αυτή μπορεί να μην «έπαιξε» πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά προκάλεσε σάλο στη Γαλλία και έφερε οργισμένες αντιδράσεις από συνδικάτα και πολιτικούς.

Το «Ελιζέ» προσπάθησε στη συνέχεια να τα μπαλώσει λέγοντας ότι ο χαρακτηρισμός «τεμπέληδες» στόχευε εκείνους που δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να προωθήσουν σκληρές μεταρρυθμίσεις.

«Οι τεμπέληδες στο δρόμο»

Σήμερα, λοιπόν, πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων κατέβηκαν στους δρόμους με κεντρικό σύνθημα τους χαρακτηρισμούς που τους απέδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτή ήταν και η προτροπή του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος έκανε κάλεσμα λέγοντας «χαζοί, κυνικοί και τεμπέληδες, όλοι στον δρόμο στις 12 και 23 Σεπτεμβρίου».

Εκ μέρους του μεγάλου συνδικάτου CGT, ο επικεφαλής Φιλίπ Μαρτινέ χαρακτήρισε τα σχόλια του Μακρόν «σκανδαλώδη» και υπογράμμισε «Ποιους εννοεί ο πρόεδρος όταν λέει ότι δεν θα υποχωρήσει στους τεμπέληδες; Αναφέρεται στα εκατομμύρια των ανέργων ή εκείνων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση;». 

Το συνδικάτο CGT, αναφορικά με τις μεγάλες σημερινές διαδηλώσεις, ανέφερε ότι πρόκειται για «πολύ ισχυρή κοινωνική κινητοποίηση».

«Είναι η πρεμιέρα και προαναγγέλλεται επιτυχής», δήλωσε ο  Φιλίπ Μαρτινέ κατά την έναρξη της διαδήλωσης στο Παρίσι. Ο συνδικαλιστής ηγέτης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση μαζί με τις οργανώσεις Solidaires, FSU και Unef, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την πολύ ισχυρή κινητοποίηση που έχουμε ήδη στην επαρχία. Το μεσημέρι ήταν περισσότεροι από 100.000». Πριν από λίγο η CGT ανακοίνωσε πως στην πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν 60.000 διαδηλωτές.

Η πορεία στο Παρίσι ξεκίνησε από την πλατεία της Βαστίλλης και κατευθύνθηκε προς την Πλας ντ' Ιταλί, υπό τους ήχους μιας μπάντας αποτελούμενης από πλανόδιους μουσικούς, μερικοί από τους οποίους ήταν μεταμφιεσμένοι σε κλόουν και οι οποίοι ήρθαν στη διαδήλωση για να υπερασπιστούν το επάγγελμά τους.

«Εμπρός οι τεμπέληδες!» διάβαζε κανείς σε πανό ή ακόμη «Μακρόν, την έβαψες, οι τεμπέληδες είναι στους δρόμους».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το συνδικαλιστικό μέτωπο δεν είναι ενωμένο, καθώς το συνδικάτο FO δεν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

Στο περιθώριο της μεγάλης πορείας στη γαλλική πρωτεύουσα, ομάδες νεαρών συγκρούστηκαν με την αστυνομία με τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν διάφορα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και αντλίων νερού.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κώστας Γενιδούνιας
ΟΛΜΕ: «Απαράδεκτη η απόλυση του Κώστα Γενιδούνια – Εργοδοτική τρομοκρατία της HELLENIC TRAIN»
«Οι απειλές του πρωθυπουργού ακόμα και για απολύσεις εκπαιδευτικών εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο στοχοποίησης και τρομοκράτησης»
ΟΛΜΕ: «Απαράδεκτη η απόλυση του Κώστα Γενιδούνια – Εργοδοτική τρομοκρατία της HELLENIC TRAIN»
foto_education_pencils_blue.jpg
Πειραματικά Σχολεία 2025: Βγήκαν τα αποτελέσματα της κλήρωσης – Δείτε εάν περάσατε
Ολοκληρώθηκε η Δημόσια Κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία – Αναρτήθηκαν τα Αποτελέσματα
Πειραματικά Σχολεία 2025: Βγήκαν τα αποτελέσματα της κλήρωσης – Δείτε εάν περάσατε
ΥΠΑΙΘΑ
Υπάλληλοι ΚΕΔΑΣΥ-ΣΑΕΚ: «Να γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στις ΣΑΕΚ να συμμετάσχουν σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ»
Ενημέρωση για τη συνάντηση με τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου της Υπουργού Παιδείας, κ. Κώστα Γιαννικόπουλο
Υπάλληλοι ΚΕΔΑΣΥ-ΣΑΕΚ: «Να γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στις ΣΑΕΚ να συμμετάσχουν σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ»