Thumbnail
Η Μαλτέζικη Προεδρία κατέληξε σε άτυπη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το «WiFi4EU», ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ για την προώθηση της δωρεάν πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε δημαρχεία, νοσοκομεία, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους. 

Οι χρήστες θα μπορούν να συνδέονται δωρεάν στο Ίντερνετ με ασφαλή τρόπο και σε υψηλές ταχύτητες μέσω μιας εύκολα αναγνωρίσιμης και πολύγλωσσης ειδικής διαδικτυακής πύλης. Ο δήμος και κάθε άλλος δημόσιος φορέας που θα προσφέρει τη σύνδεση θα μπορεί να χρησιμοποιεί την πύλη για να παρέχει εύκολη πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες του.

Όπως δήλωσε ο κ. Emmanuel Mallia, Υπουργός Ανταγωνισμού και Οικονομίας στον Ψηφιακό και τον Ναυτιλιακό Τομέα και στον Τομέα των Υπηρεσιών της Μάλτας.

“Το «WiFi4EU» θα προσφέρει γρήγορο Ίντερνετ σε πολλούς πολίτες που ίσως δεν έχουν διαφορετικά τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν συνδέσεις υψηλής ποιότητας. Το πρόγραμμα θα ενθαρρύνει τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών και θα μειώσει το ψηφιακό χάσμα, μεταξύ άλλων σε μέρη με περιορισμένη διαδικτυακή πρόσβαση”

Με τη σημερινή συμφωνία προσδιορίστηκε η μορφή του προγράμματος, αλλά ο προϋπολογισμός του θα οριστικοποιηθεί μετά την εν εξελίξει ενδιάμεση επανεξέταση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ.

Βάσει του προγράμματος, δήμοι, βιβλιοθήκες, νοσοκομεία και άλλοι δημόσιοι φορείς θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης για την εγκατάσταση τοπικών σημείων ασύρματης πρόσβασης μέσω απλών διοικητικών διαδικασιών. Ο δημόσιος φορέας θα είναι υπεύθυνος ο ίδιος για τη διατήρηση της σύνδεσης για τουλάχιστον 3 χρόνια. Για την κάλυψη των επιλέξιμων δαπανών, η οποία μπορεί να φτάσει έως και το 100%, θα χρησιμοποιηθούν απλά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως κουπόνια.

Η χρηματοδότηση θα κατανέμεται με γεωγραφικά ισορροπημένο τρόπο σε όλες τις χώρες της ΕΕ και, κατ’ αρχήν, με βάση τη σειρά εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Θα μπορεί, έως έναν βαθμό, να δίνεται προτεραιότητα σε αιτούντες από χώρες με χαμηλά ποσοστά συμμετοχής.

Για να αποφευχθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού και η αποθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων λόγω της χρηματοδοτικής στήριξης, θα είναι επιλέξιμα μόνον έργα που δεν επικαλύπτονται με υφιστάμενες ιδιωτικές και δημόσιες διαδικτυακές συνδέσεις.

Ο στόχος τώρα είναι να συμφωνηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος και να ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες εγκαίρως, ώστε το πρόγραμμα να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2017.

Η Προεδρία θα υποβάλει το αποτέλεσμα των σημερινών συζητήσεων προς έγκριση από τα κράτη μέλη κατά τις προσεχείς εβδομάδες, ώστε το έργο να μπορέσει να ξεκινήσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλία
Βιβλίο δεμένο με ανθρώπινο δέρμα εκτελεσμένου δολοφόνου ανακαλύφθηκε σε μουσείο του Ηνωμένου Βασιλείου
Βιβλία δεμένα με ανθρώπινο δέρμα δολοφόνου εκτίθενται σε μουσείο της Αγγλίας. Δες την ιστορία πίσω από την ανθρωποδερμική βιβλιοδεσία και τη διαβόητη...
Βιβλίο δεμένο με ανθρώπινο δέρμα εκτελεσμένου δολοφόνου ανακαλύφθηκε σε μουσείο του Ηνωμένου Βασιλείου
κοπέλα
Γιατί περπατάμε όταν μιλάμε στο τηλέφωνο – Τι λέει η επιστήμη
Γιατί περπατάμε όταν μιλάμε στο τηλέφωνο; Δες τι λέει η επιστήμη για τη σχέση μεταξύ κίνησης, σκέψης και άγχους – και πώς αυτό σε βοηθά να μιλάς...
Γιατί περπατάμε όταν μιλάμε στο τηλέφωνο – Τι λέει η επιστήμη
Καρδιαγγειακά νοσήματα σε γυναίκες
Σύνδρομο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου: Τα «αθώα» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Ταχυπαλμίες, δύσπνοια και ναυτία ίσως προειδοποιούν για το σπάνιο αλλά θανατηφόρο σύνδρομο SADS. Δείτε ποια συμπτώματα να προσέξετε.
Σύνδρομο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου: Τα «αθώα» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε