Thumbnail
Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στη θέσπιση κανόνων και την εισαγωγή κώδικα δεοντολογίας σχετικά με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάπτυξη ανδροειδών ρομπότ, σκοπεύουν να προχωρήσουν οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη ρύθμιση νομικών και ηθικών ζητημάτων που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο για τα ρομπότ που είτε ήδη έχουν αναπτυχθεί είτε θα γίνουν διαθέσιμα μέσα σε τουλάχιστον 10 χρόνια από τώρα. Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν τη δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο θα θέτει τις βάσεις κυρίως για την τήρηση των θεμελιωδών δεοντολογικών αρχών, ενώ ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει ορισμένες επιλογές πριν από την ευρεία είσοδο των ρομπότ στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αναφέρουν επίσης ότι αρχικά θα πρέπει να θεσπιστούν κοινές ευρωπαϊκές αρχές και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο προτού κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ προχωρήσει στη θέσπιση δικών του νόμων. Σημαντικό επίσης ζήτημα αποτελεί η ασφάλεια τόσο των ίδιων των χρηστών όσο και των προσωπικών τους δεδομένων.

Ένα ακόμα ζήτημα που προκύπτει από την ανάπτυξη και εξέλιξη των ρομπότ είναι η αγορά εργασίας, αφού υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες σχετικά με την αντικατάσταση μεγάλου όγκου εργαζομένων από ανδροειδή. Όπως εκτιμάται, τα ρομπότ πιθανόν δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με αυτές που θα καταργήσει η χρήση τους, ωστόσο οι θέσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι υψηλής ειδίκευσης. Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις που αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη ώστε η ανθρωπότητα να είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε πιθανό σενάριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Market Pass 2026: Πώς θα πάρετε το επίδομα για σούπερ μάρκετ

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Erasmus στη Λισαβόνα
Erasmus+: Στη Σεβίλλη για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση εκπαιδευτικοί του 11ου ΓΕΛ Λάρισας
Στη Σεβίλλη για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση εκπαιδευτικοί του 11ου ΓΕΛ Λάρισας μέσω Erasmus+
Erasmus+: Στη Σεβίλλη για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση εκπαιδευτικοί του 11ου ΓΕΛ Λάρισας
Μετσόβιο εμπ
Ακαδημαϊκοί του ΕΜΠ: Αναβολή για την ένταξη αποφοίτων τριετών και τετραετών σπουδών στα μητρώα του ΤΕΕ
ΣΔΕΠ ΕΜΠ ζητά αναβολή για την ένταξη αποφοίτων τριετών και τετραετών σπουδών στα μητρώα του ΤΕΕ
Ακαδημαϊκοί του ΕΜΠ: Αναβολή για την ένταξη αποφοίτων τριετών και τετραετών σπουδών στα μητρώα του ΤΕΕ