Thumbnail
Μεγάλες ελλείψεις και πλαφόν στα κομμάτια που μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής!

Έλλειψη... λαχανικών αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ στη Βρετανία, βάζοντας περιορισμό στην αγορά μαρουλιών και μπρόκολων. Ο λόγος αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης είναι ότι τα προϊόντα αυτά εισάγονται από την Ισπανία, η οποία όμως πλήττεται από σφοδρή κακοκαιρία που έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες.

Για παράδειγμα η Tesco, η μεγαλύτερη βρετανική αλυσίδα τροφίμων, υποχρεώνει από αυτή την εβδομάδα τους πελάτες της να μην αγοράζουν περισσότερα από τρία μαρούλια "άισμπεργκ" ανά άτομο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ομίλου. "Αντιμετωπίζουμε προβλήματα εφοδιασμού λόγω της κακοκαιρίας στην Ισπανία", εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο εφαρμόζεται σε όλα τα υποκαταστήματα της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Morrisons – τέταρτη σε μέγεθος αλυσίδα τροφίμων στη Βρετανία– επιβάλλει στους πελάτες της να αγοράζει ο καθένας τους μόνο δύο άισμπεργκ και τρία μπρόκολα! Σύμφωνα με εκπρόσωπό της, στόχος των... "ποσοστώσεων" αυτών είναι να μην διαταραχθεί ο εφοδιασμός των τακτικών πελατών της.

Οι καταρρακτώδεις βροχές στα τέλη Δεκεμβρίου έπληξαν μεγάλο μέρος της Ισπανίας. Λίγο αργότερα ακολούθησε κύμα ψύχους που έπληξε κυρίως τις νότιες περιοχές, όπου καλλιεργούνται κηπευτικά. Οι κακές καιρικές συνθήκες επηρέασαν άμεσα την παραγωγή φρούτων και λαχανικών, μολονότι πολλά παράγονται σε θερμοκήπια.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας αυτής, εδώ και αρκετές εβδομάδες στη Βρετανία παρουσιάζονται επίσης ελλείψεις σε κολοκυθάκια, μελιτζάνες και σέλινο, αλλά ακόμη δεν έχει επιβληθεί "δελτίο" σε αυτά τα λαχανικά. Η έλλειψη μπορεί να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη και ήδη οδήγησε σε αύξηση των τιμών καθώς τα σουπερμάρκετ αναγκάστηκαν να εισάγουν λαχανικά από άλλες, πιο μακρινές χώρες, ακόμη και από τις ΗΠΑ.

Άλλα σουπερμάρκετ έχουν αναρτήσει πινακίδες ιδίως στα ράφια των ψυγείων όπου πωλούνταν συνήθως οι σαλάτες: "Λυπούμαστε, προσωρινή έλλειψη αποθεμάτων", έγραφε μία από αυτές σήμερα σε ένα υποκατάστημα της Tesco, κοντά στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.

Πολλοί πελάτες διαμαρτύρονται επίσης για τις τσουχτερές τιμές των λαχανικών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και αναρτούν φωτογραφίες από τα άδεια ράφια των σουπερμάρκετ για την "κρίση του κολοκυθιού" και την "κρίση του μαρουλιού", όπως την αποκαλούν.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας διαβεβαίωσε ότι η παραγωγή φρούτων και λαχανικών θα εξομαλυνθεί τις επόμενες εβδομάδες αλλά για τα λαχανικά που παράγονται στο ύπαιθρο θα καθυστερήσει, ιδίως μάλιστα για τα μαρούλια. 

Σημειώνεται ότι η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγός φρούτων και λαχανικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία και η Βρετανία είναι οι δύο κυριότεροι πελάτες της.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάζουν τους εκπαιδευτικούς να δουλεύουν... και στις διακοπές!

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τραμπ
Ο Τραμπ ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν
Για την ώρα, η δημόσια παρουσίαση της συμφωνίας προέρχεται κυρίως από τον ίδιο τον Τραμπ. Η αλήθεια βρίσκεται στις επόμενες ώρες/ημέρες, όταν Ισραήλ...
Ο Τραμπ ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν
ergazomenoi
Σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία εργαζομένων στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
Μέσα στον καύσωνα, χωρίς ψύξη και σκίαση, υπάλληλοι εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες με αμίαντο, σπασμένα έπιπλα και μηδενική συντήρηση
Σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία εργαζομένων στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
απθ
ΑΠΘ: Αλλαγή πρύτανη με καταγγελίες για συναλλαγές και «ξεπούλημα» της περιουσίας του Πανεπιστημίου
Καταγγελίες για «συναλλαγές» και «ανταλλάγματα» στην εκλογή πρύτανη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΑΠΘ: Αλλαγή πρύτανη με καταγγελίες για συναλλαγές και «ξεπούλημα» της περιουσίας του Πανεπιστημίου
Εκπαιδευτικός
Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των εκκαθαρισμένων πινάκων για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ΕΒΠ/ΕΕΠ για τον Ιούνιο 2025
Η ομάδα εκκαθαριστών προχώρησε στην τελική δημοσίευση των πινάκων για όλες τις βαθμίδες, δίνοντας τέλος στην αναμονή των ενδιαφερομένων
Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των εκκαθαρισμένων πινάκων για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ΕΒΠ/ΕΕΠ για τον Ιούνιο 2025