Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αποτυχίας της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό, σενάριο για το οποίο εμφανίζεται έτοιμη η γερμανική κυβέρνηση.
Όπως δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων θεωρείται αναγκαίο να εξασφαλιστεί η πλήρης συνεργασία της Ελλάδας πάνω στο θέμα, ακόμη και αν χρειαστεί να της ασκηθεί οικονομική πίεση.
Εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το περιοδικό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποτυχίας της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας, καθώς οι επιπτώσεις των τρεχουσών εξελίξεων στην Τουρκία είναι «απολύτως ασαφείς». «Δεν αποκλείεται εκ νέου ανάγκη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνεται συγκεκριμένα στο έγγραφο.
Από την πλευρά του το Βερολίνο αρνείται επίσημα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια σχετική αφορμή.
Ήδη όμως, όπως αναφέρει το "Der Spiegel", διαπιστώνονται προβλήματα στην επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία .
Σε περίπτωση αποτυχίας λοιπόν της συμφωνίας, καθίσταται αναγκαίο τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, «να προστατευτούν αξιόπιστα» από την FRONTEX.
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς
Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google
Alfavita Newsroom