Thumbnail

 

Φωτοβολταϊκά! «Πράσινη ανάπτυξη» σε… σεληνιακό φόντο!

Του  Δημήτρη Τσιμούρα*  

Σήμερα πλέον,  το «κομμάτι» των φωτοβολταϊκών έχει βρει την ακριβή θέση του στο παζλ της εξαθλίωσης στην οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται ο ελληνικός λαός! Πορεία  που σχεδιάστηκε αριστοτεχνικά από την άρχουσα τάξη και υλοποιείται… κατ’ άψογο τρόπο από τους υπαλλήλους της πολιτικούς, που βρέθηκαν και βρίσκονται και σήμερα στην κυβερνητική εξουσία.

Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε και δημοσιεύτηκε  σχεδόν πριν τρία χρόνια. Βέβαια, τότε, ελάχιστοι από τους επίδοξους  «επενδυτές» φωτοβολταϊκών μπορούσαν να ακούσουν μια διαφορετική άποψη πέρα από την κυρίαρχη, αυτήν  των κυβερνώντων, που τους υπόσχονταν… εγγυημένο εισόδημα και  διεξόδους μπροστά στα αδιέξοδα που οι ίδιοι τους είχαν δημιουργήσει!

Φυσικά, τότε,  κανείς από αυτούς  δεν μπορούσε, δεν ήθελε  να σκεφτεί  ότι οι κυβερνητικές… «δεσμεύσεις» προς όλους αυτούς, που θα επένδυαν τα… δανεικά από τις τράπεζες,   ήταν μηδενικής αξίας. Δεν ήθελε να σκεφτεί ότι οι υποσχέσεις των τότε κυβερνώντων περί… «φωτοβολταϊκής επενδυτικής άνοιξης» όχι μόνο ήταν άνευ αντικρίσματος αλλά και μια καλοστημένη παγίδα, πολύ πιο επικίνδυνη αυτής του χρηματιστηρίου! Μία ακόμη ιδιαίτερα ειδεχθής κατά συρροήν οικονομική δολοφονία ήταν σε εξέλιξη!

Σήμερα, λόγω της επικαιρότητας που παρουσιάζει το θέμα, λόγω του αδιεξόδου στο οποίο οδηγούνται και οι μικρομεσαίοι επενδυτές φωτοβολταϊκών,  εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης που τους επιβάλλεται και όχι μόνο, το εν λόγω κείμενο  δίνεται ξανά προς δημοσίευση από τον γράφοντα.  (2/5/13)

Φωτοβολταϊκά! «Πράσινη ανάπτυξη» σε… σεληνιακό φόντο!

 Αγροτικό προϊόν η… ηλεκτρική ενέργεια!

«Πάντα ευκολόπιστος και πάντα προδομένος» ο ελληνικός λαός!

Ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα προς τους αγρότες, αυτών που κυβερνούν τόσα χρόνια,  για την εισοδό μας στην ΕΟΚ και κατόπιν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν η… μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά των εκατόν πενήντα εκατομμυρίων κατοίκων, που θα άνοιγε γι αυτούς. Σύμφωνα δε με τους πρωταγωνιστές  της ένταξης στην ΕΕ  το αγροτικό εισόδημα θα είχε μια  εντυπωσιακή αύξηση!

Όλα  τα παραπάνω λέγονταν τη στιγμή που  έμπαιναν σε εφαρμογή  σχέδια για δραματική μείωση του αγροτικού πληθυσμού αλλά και της ίδιας της αγροτικής παραγωγής, τη στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις με τους «εταίρους» μας ενέταξαν τη χώρα μας σε χώρα που θα στηρίζει την οικονομία της στην παροχή υπηρεσιών και όχι στην παραγωγή πλούτου, άρα και αγροτικών προϊόντων.   

 Σήμερα, όλα αυτά τα σχέδια επιβεβαιώνονται με τον πιο δραματικό τρόπο. Η παραγωγή προϊόντων έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό, η ανεργία καλπάζει προς τα ύψη, ο πλούτος  που παράγεται στη χώρα μας συγκεντρώνεται  σε ελάχιστα χέρια και διακινείται ανεξέλεγκτα ανάλογα με τα συμφέροντα των κατόχων του. Επιστέγασμα   αυτής της πολιτικής το μνημόνιο, η στέρηση  των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, η φτώχεια που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς σε όλο και περισσότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας!

Ένα κομμάτι  της κοινωνίας μας, που πληρώνει αδρά αυτήν την πολιτική και σήμερα βρίσκεται σε απόγνωση, είναι οι μικροί και μεσαίοι αγρότες. Η Κυβέρνηση αντί να προστατέψει τα γεωργικά μας προϊόντα και να   στηρίξει την αγροτική παραγωγή, περιορίζοντας  τις αθρόες εισαγωγές, ώστε η χώρα μας να καλύπτει μόνη της τις  διατροφικές της  ανάγκες, προτείνει να… φυτέψουν οι αγρότες  στα χωράφια τους φωτοβολταϊκά(!), για να βγουν  απο το αδιέξοδο(;), που οδηγήθηκαν από αυτές τις πολιτικές!!! 

  Μέρος της ευθύνης για τα αδιέξοδα, στα οποία οδηγήθηκαν οι αγρότες μας, βαραίνει και  μια μεγάλη μερίδα από αυτούς. Η ΕΕ, με την συνέργεια  των ελληνικών κυβερνήσεων, τους  επιδοτούσε για να πετάξουν την παραγωγή τους στη χωματερή!!! Αυτό είχε ως άμεση συνέπεια να μειωθεί το ενδιαφέρον των αγροτών για την ποιότητα των προϊόντων τους. Ταυτόχρονα, κάναμε ως χώρα εισαγωγή προϊόντων σαν αυτά που πετούσαμε(!), τα οποία μάλιστα  διακινούνταν πανάκριβα στην αγορά. Επίσης, δίνονταν επιδοτήσεις για την εγκατάλειψη των δυναμικών καλλιεργειών, όπως ζαχαρότευτλα, βαμβάκι, καπνά και άλλες. Αντί αυτών προτείνονταν καλλιέργειες μειωμένης απόδοσης, όπως αρωματικά φυτά, λεύκες κλπ. Επίσης, έδιναν ισχυρά κίνητρα για την προώθηση του   αγροτουρισμού και φυσικά όχι τυχαία!

 Όλα αυτά είχαν ως στόχο να διαρρήξουν τους δεσμούς των αγροτών με τη γη τους, ώστε εύκολα να την εγκαταλείψουν και αυτή να συγκεντρωθεί σε ελάχιστα χέρια. Τότε, όταν και η απλή λογική έδειχνε πού οδηγούνται τα πράγματα, δυστυχώς μια μεγάλη μερίδα των αγροτών δεν έκανε τον κόπο να απαντήσει στο  γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και βολεύτηκε!

Βέβαια, η κατάσταση απογοήτευσης   και τα αδιέξοδα στα οποία έχουν βρεθεί σήμερα οι αγρότες, ενώ άλλες υποσχέσεις είχαν, δεν είναι αυτήν τη στιγμή και οι καλύτεροι σύμβουλοί τους. Και τώρα  στα πλαίσια αυτού του στόχου, των  ελληνικών κυβερνήσεων  και της ΕΕ, ζητούν από τους αγρότες  να εγκαταλείψουν την γεωργική παραγωγή και να… φυτέψουν στα χωράφια τους φωτοβολταϊκά. Να γίνουν δηλαδή αγροτοηλεκτροπαραγωγοί! Δηλαδή,  αντί να υπολογίζουν παραγωγή σιταριού, βαμβακιού, καλαμποκιού, ρυζιού, ροδάκινων, ζαχαρότευτλων κλπ, θα μετρούν… κιλοβατώρες(!), ενώ άλλοι πρώην συναδελφοί τους που  έγιναν… αγροτοξενοδόχοι  μετρούν ποσοστά κάλυψης των… κλινών!  Γιατί άραγε;

-Γιατί δίνεται η δυνατότητα και η ώθηση   να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε χωράφια υψηλής απόδοσης;

-Στις συμβάσεις, που υπογράφουν οι αγρότες με την ΔΕΗ, θα πουλούν την κιλοβατώρα σε πενταπλάσια(!) περίπου  τιμή από αυτήν που την πουλάει η ΔΕΗ στους καταναλωτές της. Ποια λογική έχει αυτό για μια επιχείρηση;   Είναι δηλαδή σαν μία τράπεζα να δίνει στα επιτόκια καταθέσεων πενταπλάσιο τόκο από ό,τι παίρνει από τα επιτόκια χορηγήσεων!

-Για ποια πράσινη ανάπτυξη μιλάμε, όταν καταστρέφουμε το πράσινο με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών  και στη θέση του δημιουργούμε σεληνιακό τοπίο;

 -Για όσους γνωρίζουν, η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Τι θα γίνει αν αυτά που εγκατασταθούν σήμερα, κριθούν ασύμφορα στο άμεσο μέλλον   και  ζητηθεί από τους αγρότες να εγκαταστήσουν  άλλα με νέο κόστος, νέα δάνεια, νέα χρέη;

-Αν η ΔΕΗ αδυνατεί στο μέλλον -φυσικά όταν πλέον θα έχουν γίνει οι επενδύσεις- να πληρώσει την τιμή που συμφώνησε με τους αγροτοηλεκτροπαραγωγούς και μάλιστα απαιτήσει να αγοράζει την κιλοβατώρα  με χαμηλότερη τιμή από όσο την   πουλά, τότε που οι πρώην γεωργοί θα είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες και θα έχουν καταστρέψει τα γόνιμα χωράφια τους, ποιος θα είναι δίπλα τους; Η  ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΔΝΤ; Ή με τις ευλογίες όλων αυτών μαζί  θα χάσουν τις περιουσίες τους;

 -Και αφού θα  είναι τόσο αποδοτική η επένδυση, γιατί δεν επενδύουν  αυτοί που έχουν   κεφάλαια και φυσικά η κερδοφόρα  ΔΕΗ;  Και βέβαια, αυτό θα έπρεπε  να γίνει σε κατάλληλες περιοχές, ώστε να μην επιβαρύνεται αισθητικά  το περιβάλλον αλλά  ούτε και η αγροτική παραγωγή.

-Και ενώ ήδη έχουν καταχρεώσει τον ελληνικό λαό μέχρι το απροχώρητο -εκτός από  την αγορά αεροπλάνων, υποβρυχίων κλπ- μήπως στις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης προς τους «εταίρους»  εντάσσεται  και η αγορά των φωτοβολταϊκών από το στοκ που αυτοί διαθέτουν;

Δηλαδή, ενώ η Κυβέρνηση  δανείζεται με επαίσχυντους όρους από τους… «εταίρους»,  χρεώνοντας ακόμη περισσότερο  τον ελληνικό λαό για δεκάδες χρόνια, δίνει τα λεφτά στις τράπεζες, για να δανείσουν τους αγρότες, ώστε να γίνουν…  ηλεκτροπαραγωγοί!

Με τα παραπάνω δεδομένα ο κίνδυνος να μην αποπληρωθούν τα χρέη των αγροτών-επενδυτών στις τράπεζες είναι κάτι παραπάνω από ορατός και αυτό θα έχει ως συνέπεια να χάσουν τα χωράφια τους ή και τις περιουσίες τους ακόμη. Οι δε άλλοτε περήφανοι αγρότες μας  θα βρεθούν να… ξεσκονίζουν τα τζάμια των φωτοβολταϊκών, τα οποία ενδεχομένως πλέον να ανήκουν στις τράπεζες!

Και μια άλλη παράμετρος, που αφορά όλους μας. Σήμερα, με μία άλλη πολιτική η χώρα μας είναι σε θέση όχι μόνο να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της και τις ανάγκες εν γένει σε αγροτικά προϊόντα, αλλά και  να κάνει εξαγωγές. Όταν στα γόνιμα χωράφια θα… φυτρώσουν φωτοβολταικά και ξενοδοχειακές μονάδες, τότε και να θέλουμε δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επαρκούς  αγροτικής παραγωγής. Έτσι η εξάρτηση θα γίνεται όλο και πιο μεγάλη.  Για παράδειγμα,  η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις εξαγωγές σιταριού προκάλεσε άμεσα τάσεις ανόδου της τιμής των αλεύρων στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι γεγονός ότι η απόγνωση δεν είναι καλός σύμβουλος. Δυστυχώς,  με την πολιτική ξεκληρίσματος των αγροτών, που εφάρμοσαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, σήμερα  οι μικροί και μεσαίοι αγρότες είναι με το πιστόλι στον κρόταφο και είναι εύκολο να υποκύψουν στις σειρήνες της Κυβέρνησης, των τραπεζών, των  εταιριών κλπ, που τους υπόσχονται… εγγυημένο εισόδημα, αν γίνουν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι όμως δεν έγινε  και με το Χρηματιστήριο; Πόσοι τότε άνθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους, ωθούμενοι από την ίδια την Κυβέρνηση να… επενδύσουν, ενώ εκ των προτέρων ήταν γνωστό, για όσους γνώριζαν τον μηχανισμό του Χρηματιστηρίου, σε ποιες τσέπες θα πήγαιναν αυτά τα χρήματα;

Χαρακτηριστικές οι τότε δηλώσεις των εκπροσώπων των κυβερνητικών κομμάτων, για την προσέλκυση «πελατών» στο Χρηματιστήριο.  «Στο ΠΑΣΟΚ οφείλεται η άνθηση του Χρηματιστηρίου», δήλωνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας. Την ίδια δήλωση έκανε τον Αύγουστο του 1999 και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου. Στις 5 Σεπτέμβρη του 1999  σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο  Πρωθυπουργός της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης είπε: "Ο τζίρος του Χρηματιστηρίου θα είναι υψηλός και θα αποδώσει αυτά τα οποία έχουμε σχεδιάσει»  Ενώ, ο Κ. Καραμανλής στα μέσα του Φλεβάρη του 2000 δήλωνε: "Η ΝΔ εγγυάται την ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου"!

Να θυμίσουμε επίσης  ότι ο κ. Ρέππας, ως  εκπρόσωπος της Κυβέρνησης,  στις ευρωεκλογές είχε «πνίξει» κυριολεκτικά τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα με τις προεκλογικές διαφημίσεις του κ. Λαλιώτη, στις οποίες εκθειαζόταν ο τζόγος της Σοφοκλέους, ενώ καλούσε τον ελληνικό λαό να μη διαμαρτύρεται ούτε για την παράδοση του Οτσαλάν, ούτε για τη συνενοχή της Ελληνικής Κυβέρνησης στο έγκλημα του Κοσσυφοπεδίου, γιατί υπήρχε λέει…  ο κίνδυνος να χαλάσει το καλό κλίμα του Χρηματιστηρίου!!!

 Όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στις 29 Φλεβάρη του 2000 όταν ρωτήθηκε για την οικονομική καταστροφή, που έχουν υποστεί εκατοντάδες χιλιάδες «επενδυτές»  λόγω της συνεχούς πτώσης του Χρηματιστηρίου, δήλωνε ανερυθρίαστα:  «είναι θέμα δικής τους ευθύνης»!!!

Έτσι, με αυτό το… «κόλπο»,  171 επιχειρηματικοί όμιλοι και τράπεζες… εισέπραξαν μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών... 4,7 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΡΑΧΜΕΣ!!! Ή περίπου 13 ΔΙΣ  ΕΥΡΩ!!!

Να θυμηθούμε  ότι και τότε οι Τράπεζες αποτέλεσαν το βασικό μοχλό δανειοδότησης για όσους η ελπίδα, η ανέχεια, η σκέψη για εύκολο πλουτισμό  ξεπέρασαν  κατά πολύ την απλή λογική, η οποία έλεγε: «Ποιος θα έχανε, μιας και ήταν αδύνατον να βγουν όλοι κερδισμένοι;»  Και παρ’ όλα αυτά  η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε διά νόμου να δίνουν οι τράπεζες αφειδώς δάνεια για να… επενδυθούν στον «ναό του τζόγου», γνωρίζοντας πολύ καλά πού αυτά θα κατέληγαν!  Έτσι, μέσω αυτού του μηχανισμού υποθηκεύτηκαν και  χάθηκαν περιουσίες και περιουσίες!

Να μην ξεχνάμε επίσης ότι «χάθηκαν» τεράστια ποσά από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, γατί η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη έκανε…πολιτική και  με τα λεφτά των συνταξιούχων και σήμερα χωρίς ίχνος ντροπής ρίχνουν  ευθύνες σε μισθωτούς και συνταξιούχους!

 Έτσι, ίσως θα έπρεπε  να υπάρξει μεγαλύτερος προβληματισμός από τους αγρότες, πριν υπερχρεωθούν στις τράπεζες, πριν υποθηκεύσουν το βιός τους, πριν τσιμεντοποιήσουν τα χωράφια τους. Αποδείχτηκε πολλές φορές  ότι τα λόγια των κυβερνώντων έχουν… μηδενική αξία! Στο κάτω-κάτω αυτοί δεν δίστασαν να κοροϊδέψουν ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό, για να του πάρουν την ψήφο και τώρα, έχοντας συνεργούς τα μεγάλα ΜΜΕ, με πρόσχημα την κρίση, αφού τον τρομοκρατούν,  του αφαιρούν κατακτήσεις πάνω από έναν αιώνα. Αυτοί λοιπόν θα έχουν πρόβλημα, αν κοροϊδέψουν ή όχι τους αγρότες;

Πρέπει  να διαμαρτυρηθούν  όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και αυτοί που ενδιαφέρονται για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,  αφού,  εκτός από την ελεύθερη  εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σε γόνιμους αγρούς και την καταστροφή του πράσινου, δίνεται η ευχέρεια να  μπορούν να εγκατασταθούν ανεξέλεγκτα σε κάθε είδους στέγη, μέχρι και σε στέγες διατηρητέων κτισμάτων! Προφανώς, η «πράσινη… ανάπτυξη» μάλλον θα σημάνει πράσινη καταστροφή για τους αγρούς και οι πόλεις, αν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, θα θυμίζουν κάτι από σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Είναι λοιπόν  ικανοί, οι έχοντες την εξουσία, να μην αφήσουν όρθιο τίποτα από αυτά, που έστω και με δυσκολία μέχρι στιγμής  έμειναν!       

 Ίσως να θυμούνται οι παλιότεροι τις λιτανείες, στα χωριά κυρίως, που έκαναν οι αγρότες, παρακαλώντας τον Θεό  να βρέξει, όταν περνούσε μεγάλη περίοδος ανομβρίας και τα σπαρτά τους κινδύνευαν να καταστραφούν. Όλες οι ηλικίες του χωριού μαζεύονταν έξω από την εκκλησία, όλοι με εικόνες ή με λάβαρα  στα χέρια, με τον ιερέα του χωριού μπροστά, να γυρίζουν γύρω από την εκκλησία και να ψάλουν,  επαναλαμβάνοντας συνεχώς εκείνο το κατανυκτικό αλλά και αγωνιώδες  «Κύριε ελέησον», ενώ συγκινητικές ήταν οι  κλεφτές ματιές όλων των συμμετεχόντων προς τα επάνω, γεμάτες ελπίδα, μήπως εισακούστηκε η παράκληση και αρχίσουν να μαζεύονται σύννεφα στον  ουρανό.

Οι καιροί όμως άλλαξαν. Τα αρδευτικά έργα, που έγιναν στη συνέχεια  στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σιγούρεψαν σε μεγάλο βαθμό την αγροτική παραγωγή. Η χώρα μας είχε θετικό αγροτικό ισοζύγιο στις  εξαγωγές-εισαγωγές. Σήμερα όμως οι αγρότες εξ αιτίας των πολιτικών της τελευταίας τριακονταετίας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις δυναμικές τους καλλιέργειες και την  παραγωγή των αγροτικών προϊόντων. Η χώρα προχώρησε  σε αθρόες εισαγωγές ανάλογων προϊόντων από χώρες της ΕΕ και όχι μόνο,  με αποτέλεσμα να αντιστραφεί κατά δραματικό τρόπο το εν λόγω θετικό ισοζύγιο! Οι αγρότες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους, πολλοί δε από αυτούς οδηγήθηκαν με αριστοτεχνικό τρόπο, ως πρόβατα στη σφαγή, στο να γίνουν επιχειρηματίες… αγροτο-ηλεκτροπαραγωγοί!

 Τώρα οι  ηλεκτροπαραγωγοί αγρότες, με άχρηστη τη γεώτρηση στο χωράφι ή το νερό που περνάει στο αρδευτικό κανάλι, με άχρηστα τα πανάκριβα, ίσως και χρεωμένα στις τράπεζες γεωργικά τους εργαλεία, με άχρηστες τις αποθήκες τους, με κίνδυνο να χάσουν και αυτά τα χωράφια που τους έμειναν για  καλλιέργεια,  θα κάνουν… λιτανείες, ώστε κυριολεκτικά και μεταφορικά να βγάλει… ήλιο!!!

Και επειδή οι υπολογισμοί για το…εγγυημένο εισόδημα, από την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, σιγουρεύουν  μόνο στα χαρτιά, θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος να μην αποπληρωθούν τα χρέη στις τράπεζες  και να χαθούν οι περιουσίες που υποθηκεύτηκαν. Με όσα βλέπουμε κάθε μέρα, δεν τους είναι καθόλου δύσκολο,   ως νέοι… σαλτιμπάγκοι, να πουν στους  συνδρομητές της ΔΕΗ:   «Πληρώνετε ακριβό το ρεύμα, επειδή οι… προνομιούχοι  αγρότες μας το πουλούν σε αστρονομική τιμή!» Οι άνθρωποι είναι επιστήμονες στον λεγόμενο… κοινωνικό αυτοματισμό. Έτσι και θα στρέψουν την υπόλοιπη κοινωνία κατά των αγροτών και με συνοπτικές διαδικασίες  θα χαμηλώσουν κατά πολύ την τιμή της κιλοβατώρας που πληρώνει σήμερα η ΔΕΗ στους ηλεκτροπαραγωγούς της…  «πράσινης ανάπτυξης»!

 Βέβαια, όπως και να το δει κανείς, όλη η φιλοσοφία τους είναι πώς θα αφαιρέσουν τις περιουσίες που έχουν στα χέρια τους ακόμα οι άνθρωποι της δουλειάς, είτε μέσω του Χρηματιστηρίου, όπως έγινε και γίνεται, είτε μέσω του τοκογλυφικού δανεισμού από τις τράπεζες,  είτε λόγω των οικονομικών  αδιεξόδων στα οποία  οδηγήθηκαν από τους κυβερνώντες!

Με τη στέρηση δε της μόρφωσης και τον περιορισμό της σκέψης, που φρόντισαν και φροντίζουν να μας… εξασφαλίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, με την στρεβλή «ενημέρωση», που επιμελώς την  έχουν αναλάβει  τα κανάλια των μεγαλοεργολάβων και μεγαλοεπιχειρηματιών, με τους… «έγκριτους δημοσιογράφους» τους , τον    ωχαδερφισμό,  που δυστυχώς κυριαρχεί σε ευρεία έκταση, την ψήφο που πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι έχει ανταλλακτική αξία, ευελπιστούν οι κυβερνώντες  στην παραγωγή ραγιάδων με τα γνωστά οδυνηρά επακόλουθα. 

Ένας δρόμος προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η ώθηση που ασκούν στους αγρότες να καταστρέψουν τα χωράφια τους και να… απαλλαγούν από αυτά, να θέσουν σε αχρηστία όλη την υπάρχουσα υποδομή για την καλλιέργεια της γης και να υποθηκεύσουν τις περιουσίες τους.

Μήπως λοιπόν  χρειάζεται από τους επίδοξους ηλεκτροπαραγωγούς και  μια δεύτερη σκέψη; Μήπως ήρθε η ώρα, τώρα, όλοι μαζί να πούμε: «Όχι δεν πάει άλλο! Ως εδώ και μη παρέκει!»  (20/9/10)

  

* Ο Δημήτρης Τσιμούρας είναι φυσικός

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

οπλο αστυνομικού
Απίστευτο! Έπεσε όπλο αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης – Το άφησε και συνέχισε την καταδίωξη
Δείτε βίντεο με το στιγμιότυπο με το όπλο που πέφτει από τον αστυνομικό μετά το 00:40
Απίστευτο! Έπεσε όπλο αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης – Το άφησε και συνέχισε την καταδίωξη