Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Είδα πρόσφατα την πολυβραβευμένη ταινία του Χάνεκε. Άργησα να τη δω. Όχι επειδή δεν ήθελα, αλλά επειδή το θέμα της, η ανίατη αρρώστια σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, θέλει ιδιαίτερη διάθεση για να αντέξεις.

 

Είδα πρόσφατα την πολυβραβευμένη ταινία του Χάνεκε. Άργησα να τη δω. Όχι επειδή δεν ήθελα, αλλά επειδή το θέμα της, η ανίατη αρρώστια σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, θέλει ιδιαίτερη διάθεση για να αντέξεις.
 
Δεν το μετάνιωσα. Επειδή πιστεύω ότι οι μέρες της κρίσης σηκώνουν ψυχαγωγία, αλλά μονάχα με σκέψη μπορείς να βρεις παρηγοριά.
 
Διαφωνώ ότι η ταινία του Χάνεκε είναι ένας ύμνος στην Αγάπη. Είναι πολλά πράγματα μαζί, ανάλογα με τη γωνία που διαλέγει κανείς για να τη δει.
 
Ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν, σε έναν έξοχο ρόλο που σφραγίζει μια εξαιρετική διαδρομή, τα βγάζει πέρα ίσως με τον πιο διφορούμενο ρόλο της καριέρας του. Είναι ο στοργικός σύζυγος που αναλαμβάνει να φροντίσει την παραπληγική γυναίκα του, που υπεραγαπά; Μπορεί. Ίσως, όμως, αυτή η σωματική αναπηρία να είναι η εξωτερική έκφραση μιας ήδη «ανάπηρης» ψυχικά σχέσης.
Κι αυτός, ένας γέρος που σε όλη του τη ζωή – και στην ταινία – κλείνει τις πόρτες προς τον έξω κόσμο, μέχρι να τις σφραγίσει οριστικά. Ένας άνθρωπος κτητικός, περίκλειστος, αυταρχικός μες στην αστική του ευγένεια, «ξένος» προς τη γυναίκα και την κόρη του, η οποία εμφανίζεται σαν κομήτης, λες και δεν τη «χωράει» ούτε το σπίτι ούτε η σχέση των γονιών της.
Μου έκανε εντύπωση πόσο λίγο – μόνο απαραίτητα – ο άνδρας άγγιζε τη γυναίκα του, πόσες ιστορίες από τη ζωή του εκείνη δεν είχε ακούσει ποτέ, πόσο βουβή ήταν η αντίδραση όταν εκείνη δήλωσε ότι δεν είχε λόγο να ζει πια.
 
Είδα μια απόμακρη ευγένεια στο ζευγάρι, σώματα που αγγίζονταν λες και ήταν ξύλα, και νερά που συμβολίζουν τη ζωή να τρυπώνουν στο όνειρο προκαλώντας τον τρόμο. Γι’ αυτό που θα χαθεί, ή μήπως γι’ αυτό που ήταν ήδη χαμένο;
 
Δεν ξέρω γιατί το μυαλό μου σκάλωσε στον τίτλο της ταινίας: «Αγάπη». Χωρίς άρθρο. Τι είναι η Αγάπη; Μπορεί να ενέχει εγωισμό, απόλυτο έλεγχο του άλλου, άρνηση κάθε εξωτερικής βοήθειας; Μπορεί κανείς να την αντέξει; Και πώς;
 
Η ταινία είναι ένα βασανιστικό αριστούργημα, που ανοίγει ένα τεράστιο θέμα στρέφοντας το μαχαίρι στον ουρανό. Γιατί εγώ δεν είδα την Αγάπη στην ταινία του Χάνεκε. Είδα δυο ανθρώπους να χάνουν εκείνο που άμα χαθεί δεν υπάρχει τίποτα πια. Το σπίτι – που θα μπορούσε να είναι το δικό μας – να καταρρέει, να βρομίζει, να σκοτεινιάζει. Είδα τα ρούχα να παλιώνουν, τα πρόσωπα να γίνονται άλλα.
Και σκέφτηκα πόσες φορές η βία δεν φαίνεται, αλλά είναι εκεί. Και την ασκούμε κυρίως σ’ αυτούς που αγαπάμε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους.
 
 
Το Ποντίκι

Amour (Love) - Official Trailer (2012) by... από myfilm-gr

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πάρκινσον: Γιατί η Θεσσαλία καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα
Η σκοτεινή πλευρά της αγροτικής παραγωγής; Τα ανησυχητικά στοιχεία, τα φυτοφάρμακα και τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα
Πάρκινσον: Γιατί η Θεσσαλία καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα
Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πώς υπολογίζονται τα μόρια στις Πανελλαδικές 2026: Αναλυτικά παραδείγματα ανά επιστημονικό πεδίο
Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης του υπολογισμού των μορίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ
Πώς υπολογίζονται τα μόρια στις Πανελλαδικές 2026: Αναλυτικά παραδείγματα ανά επιστημονικό πεδίο
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
ΑΣΕΠ 1ΓΕ/2026 – 2ΓΕ/2026: Μόλις 5+1 μέρες για τις αιτήσεις των υποψηφίων εκπαιδευτικών - Σχεδόν 75.000 μέχρι χθες βράδυ
Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις των εκπαιδευτικών – Άγγιξαν τις 60.000 οι υποβολές
ΑΣΕΠ 1ΓΕ/2026 – 2ΓΕ/2026: Μόλις 5+1 μέρες για τις αιτήσεις των υποψηφίων εκπαιδευτικών - Σχεδόν 75.000 μέχρι χθες βράδυ
plistiriasmoi__0.jpg
Στο «σφυρί» η πρώτη κατοικία εκπαιδευτικού στην Πρέβεζα – Αντιδράσεις για υπόθεση που προκαλεί κοινωνική οργή
Μπορεί μια κοινωνία που ζητά από τους εκπαιδευτικούς να κρατούν όρθιο το δημόσιο σχολείο να τους βλέπει ταυτόχρονα να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι...
Στο «σφυρί» η πρώτη κατοικία εκπαιδευτικού στην Πρέβεζα – Αντιδράσεις για υπόθεση που προκαλεί κοινωνική οργή