Κακοκαιρία: Δύο εξάρσεις στην Αττική σήμερα – Ισχυρές καταιγίδες και βοριάδες έως 8 μποφόρ

Κοινωνία 0

Πανσέληνος Οκτωβρίου: Σήμερα το «Φεγγάρι του Κυνηγού» – Τι ώρα θα το δούμε στον ουρανό

Πανσέληνος
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η πανσέληνος κορυφώνεται σήμερα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, στις 06:11 το πρωί – Πότε ανατέλλει η Σελήνη στην Αθήνα και ποιες είναι οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση

Η πανσέληνος του Οκτωβρίου, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Κυνηγού», φωτίζει σήμερα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026, τον φθινοπωρινό ουρανό, προσφέροντας την ευκαιρία για παρατήρηση της Σελήνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Σελήνη φτάνει στην πλήρη φάση της στις 06:11 το πρωί, ώρα Ελλάδας, ενώ θα είναι ορατή εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και η νέφωση.

Όσοι ξυπνούν νωρίς μπορούν να παρατηρήσουν την πανσέληνο κοντά στη στιγμή της κορύφωσής της, ενώ υπάρχει δυνατότητα παρατήρησης και κατά την απογευματινή ανατολή της Σελήνης.

Πανσέληνος Οκτωβρίου: Τι ώρα κορυφώνεται σήμερα

Η ακριβής ώρα της πλήρους φάσης της Σελήνης είναι 06:11 το πρωί της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου.

Στην Αθήνα, η Σελήνη δύει στις 06:58 το πρωί και ανατέλλει ξανά στις 17:24 το απόγευμα.

Οι συγκεκριμένες ώρες λαμβάνουν υπόψη την επιστροφή στη χειμερινή ώρα, ενώ η ανατολή και η δύση της Σελήνης διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή παρατήρησης.

Πότε θα είναι ορατό το «Φεγγάρι του Κυνηγού»

Για όσους επιθυμούν να παρατηρήσουν την πανσέληνο από την Αθήνα, η απογευματινή ανατολή της Σελήνης στις 17:24 αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία.

Η Σελήνη θα εμφανιστεί προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά, με την ορατότητά της να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και την ύπαρξη εμποδίων στον ορίζοντα.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, οι ώρες ανατολής και δύσης ενδέχεται να διαφέρουν.

Πώς να παρατηρήσετε και να φωτογραφίσετε την πανσέληνο

Για την καλύτερη δυνατή παρατήρηση της πανσελήνου, συνιστάται η επιλογή σημείου με ανεμπόδιστη θέα στον ορίζοντα, μακριά από ψηλά κτίρια που ενδέχεται να περιορίζουν την ορατότητα.

Παράλληλα, χρήσιμος είναι ο έλεγχος των τοπικών καιρικών συνθηκών, καθώς η αυξημένη νέφωση μπορεί να δυσκολέψει την παρατήρηση.

Όσοι επιθυμούν να φωτογραφίσουν το «Φεγγάρι του Κυνηγού» μπορούν να χρησιμοποιήσουν σταθερή στήριξη για το κινητό τηλέφωνο ή τη φωτογραφική μηχανή τους.

Για την Αθήνα, οι δύο βασικές ώρες της σημερινής ημέρας είναι 06:11 για την κορύφωση της πανσελήνου και 17:24 για την απογευματινή ανατολή της Σελήνης.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Γνωρίζετε τι σημαίνει η σπάνια λέξη «φλήναφος»;

Δεκάδες καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα – Η λίστα με τα κλειστά σχολεία

Τα ιδανικά χωριά για φθινοπωρινές εξορμήσεις και περιπέτεια

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία