Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας, καθώς ένα κύμα επικίνδυνης κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πιθανές τοπικές χαλαζοπτώσεις επηρεάζει αρκετές περιοχές έως και την Τρίτη 27 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων βρίσκεται η ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Οι αρχές απευθύνουν αυστηρές συστάσεις προς τους πολίτες να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και να παρακολουθούν συνεχώς τις επίσημες οδηγίες πριν από κάθε προγραμματισμένη μετακίνηση.
Για τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, τα έντονα φαινόμενα εκδηλώνονται με διαφορετικό χρονισμό ανά περιοχή, επηρεάζοντας αρχικά την Ανατολική Στερεά (κυρίως Φθιώτιδα και Βοιωτία) έως τις πρωινές ώρες, ενώ στην Αττική τα φαινόμενα παρουσιάζουν πρόσκαιρη ύφεση το μεσημέρι και επιστρέφουν εντονότερα τις βραδινές ώρες. Στη Θεσσαλία (Μαγνησία και Λάρισα), καθώς και στις Σποράδες και την Εύβοια, οι βροχές διατηρούνται έντονες έως το βράδυ, την ώρα που στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα κλιμακώνονται από το μεσημέρι έως αργά τη νύχτα.
Η κακοκαιρία θα συνεχίσει να δοκιμάζει τη χώρα και την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, με τις Σποράδες και την Εύβοια να πλήττονται έως το μεσημέρι και εκ νέου τις βραδινές ώρες. Στην Αττική, τα φαινόμενα αναμένεται να σταματήσουν σταδιακά έως τις πρωινές ώρες, ενώ αντίθετα στη Θεσσαλία η υποτροπιασμένη κακοκαιρία θα εκδηλωθεί από τις βραδινές ώρες. Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα επηρεάζονται έως αργά το απόγευμα, ενώ στα Δωδεκάνησα το νέο κύμα καταιγίδων θα κάνει την εμφάνισή του από το μεσημέρι της Τρίτης.
| Περιοχή | Δευτέρα 26 Οκτωβρίου | Τρίτη 27 Οκτωβρίου |
|---|---|---|
| Αττική | Έως το μεσημέρι & επιστροφή το βράδυ | Έως τις πρωινές ώρες |
| Εύβοια & Σποράδες | Κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα | Έως το μεσημέρι & ξανά το βράδυ |
| Θεσσαλία (Μαγνησία/Λάρισα) | Έως το βράδυ | Από τις βραδινές ώρες |
| Ανατολικό Αιγαίο | Από το μεσημέρι | Έως αργά το απόγευμα |
| Δωδεκάνησα | Προμεσημβρινές ώρες έως αργά το βράδυ | Από το μεσημέρι |
Ενόψει της εκδήλωσης των φαινομένων, η Πολιτική Προστασία υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της προληπτικής προετοιμασίας στα νοικοκυριά. Συνιστάται στους πολίτες να ασφαλίσουν αντικείμενα σε μπαλκόνια και αυλές που ενδέχεται να παρασυρθούν από τους ισχυρούς ανέμους, καθώς και να καθαρίσουν λούκια και υδρορροές ώστε να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη απορροή των υδάτων. Παράλληλα, οι μετακινήσεις πρέπει να προγραμματίζονται με βάση τα έκτακτα δελτία και τις υποδείξεις της Αστυνομίας.
Κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, οι αρχές απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση να μην επιχειρείται η διέλευση από ρέματα, χειμάρρους ή πλημμυρισμένους δρόμους, είτε πεζή είτε με όχημα, καθώς ο κίνδυνος παράσυρσης παραμένει υψηλός ακόμη και ώρες μετά την παύση της βροχόπτωσης. Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητη η αποφυγή υπαίθριων εργασιών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων, ενώ οι πεζοί καλούνται να μην διέρχονται κάτω από μεγάλα δέντρα, διαφημιστικές πινακίδες ή ετοιμόρροπα κτίσματα.
Για την προστασία από την έντονη κεραυνική δραστηριότητα, εντός των οικιών συνιστάται η αποφυγή χρήσης ενσύρματων τηλεφώνων, η αποσύνδεση ευαίσθητων ηλεκτρικών συσκευών και η αποχή από την επαφή με βρύσες και μεταλλικές σωληνώσεις. Όσοι οδηγούν οφείλουν να ακινητοποιούν τα οχήματά τους σε ασφαλή σημεία μακριά από δέντρα και σημεία συγκέντρωσης υδάτων, ενώ σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να αναζητείται καταφύγιο σε κλειστούς στεγασμένους χώρους, μακριά από πυλώνες ρεύματος, μεταλλικές κατασκευές ή μεμονωμένα ψηλά δέντρα.
Τέλος, σε περιπτώσεις εκδήλωσης τοπικών χαλαζοπτώσεων, η άμεση καταφυγή σε ασφαλές κτίριο ή όχημα κρίνεται απαραίτητη μέχρι την πλήρη εκτόνωση των φαινομένων. Οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται αποκλειστικά από τα επίσημα κανάλια της ΕΜΥ, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας για τη βατότητα των δρόμων και την εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων.