Πορτοκάλι και μήλο
Μήλο ή πορτοκάλι; Τι πραγματικά κάνει το σάκχαρό σας

Τα μήλα και τα πορτοκάλια θεωρούνται φρούτα «καθημερινής κατανάλωσης» και συχνά μπαίνουν στο πιάτο μας χωρίς δεύτερη σκέψη. Ωστόσο, η επίδρασή τους στο σάκχαρο δεν είναι πάντα ίδια – και ο τρόπος που τα τρώμε μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Μήλο: γλυκό αλλά με σταθερή αύξηση γλυκόζης

Ένα μέτριο μήλο περιέχει περίπου 25 γραμμάρια υδατανθράκων, εκ των οποίων τα 4,5 γραμμάρια είναι φυτικές ίνες και τα 19 γραμμάρια φυσικά σάκχαρα. Παρά την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη, οι φυτικές ίνες, ιδιαίτερα στη φλούδα, επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης, με αποτέλεσμα μια πιο σταθερή αύξηση στο αίμα.

«Οι φυτικές ίνες είναι το κλειδί», εξηγεί η διαιτολόγος Τάλια Φολαντόρ. «Το μήλο δεν είναι μόνο ενέργεια, αλλά και τρόπος να αποφύγουμε τις απότομες διακυμάνσεις σακχάρου». Ο συνδυασμός του με πρωτεΐνη ή καλά λιπαρά, όπως ξηρούς καρπούς ή φυστικοβούτυρο, ενισχύει ακόμα περισσότερο τη σταθερότητα.

Πορτοκάλι: βιταμίνη C και ήπια επίδραση στο σάκχαρο

Ένα μεγάλο πορτοκάλι περιέχει 21 γραμμάρια υδατανθράκων, 4,5 γραμμάρια φυτικών ινών και 17 γραμμάρια φυσικών σακχάρων. Πλούσιο σε βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, προσφέρει θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τον μεταβολισμό, χωρίς να προκαλεί απότομη αύξηση γλυκόζης όταν καταναλώνεται ολόκληρο.

«Το πορτοκάλι είναι ιδανικό για σταθερό σάκχαρο, ειδικά αν το συνδυάσετε με λίγη πρωτεΐνη ή λιπαρά», προσθέτει η Φολαντόρ. Αντίθετα, ο χυμός του, παρά τα θρεπτικά του στοιχεία, περιέχει περισσότερα σάκχαρα και λιγότερες ίνες, προκαλώντας ταχύτερη αύξηση της γλυκόζης.

Ποιο φρούτο να επιλέξετε;

Η απάντηση είναι απλή: δεν χρειάζεται να διαλέξετε. Και τα δύο φρούτα μπορούν να ενταχθούν σε μια διατροφή φιλική προς το σάκχαρο, όταν καταναλώνονται ολόκληρα και σε σωστούς συνδυασμούς. Οι φυτικές τους ίνες, οι βιταμίνες και οι φυτοχημικές ενώσεις συμβάλλουν στη σταθερότητα και τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του μεταβολισμού.

Μικρές κινήσεις, μεγάλα οφέλη

Εκτός από την επιλογή φρούτου, η καθημερινή συνήθεια παίζει κρίσιμο ρόλο:

  • Ήπια κίνηση μετά το γεύμα: Ένας σύντομος περίπατος 10 λεπτών μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης.
  • Διαχείριση στρες: Ο καλός ύπνος, ο διαλογισμός και οι βαθιές αναπνοές περιορίζουν τις ορμόνες του στρες που αυξάνουν το σάκχαρο.
  • Σωστές ποσότητες και συνδυασμοί: Καμία τροφή δεν απαγορεύεται, αλλά η μέτρια κατανάλωση και οι έξυπνοι συνδυασμοί κάνουν τη διαφορά.

Με λίγα λόγια, μήλο ή πορτοκάλι; Και τα δύο είναι «σύμμαχοι» για σταθερή γλυκόζη – αν τα φάτε με τρόπο που σέβεται τις ανάγκες του οργανισμού σας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΑΜΑΚ
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Πρωταγωνιστής στην κάλυψη των κενών δεξιοτήτων της τουριστικής αγοράς
GreenHost: Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας «πρασινίζει» τον ευρωπαϊκό τουρισμό
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Πρωταγωνιστής στην κάλυψη των κενών δεξιοτήτων της τουριστικής αγοράς
Σοφία Ζαχαράκη
Νέο Μητρώο επιμορφωτών: Πρόσκληση σε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς
Η πρόσκληση απευθύνεται σε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που υπηρετούν σε ΚΕΔΑΣΥ, ΕΔΥ ή ΣΜΕΑΕ
Νέο Μητρώο επιμορφωτών: Πρόσκληση σε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς
Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής
Φιλοσοφική ΕΚΠΑ: Ανακατάληψη του αναρχικού στεκιού μετά την εκκένωση
Φοιτητικές ομάδες επανήλθαν στο αναρχικό στέκι στη Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ – Είχε προηγηθεί αστυνομική επιχείρηση
Φιλοσοφική ΕΚΠΑ: Ανακατάληψη του αναρχικού στεκιού μετά την εκκένωση
Εκπαιδευτικός γυναίκα γράφει σε ψηφιακό πίνακα και φαίνεται μόνο το περίγραμμα της σκιάς της
Εκπαιδευτικοί εξωτερικού: «Εδώ και 10 χρόνια στη "Σπιναλόγκα" των άνευ αποδοχών»
Εκτός νομοτεχνικών βελτιώσεων οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών με συζύγους ομογενείς - Σκληρή επιστολή προς τη Σοφία Ζαχαράκη
Εκπαιδευτικοί εξωτερικού: «Εδώ και 10 χρόνια στη "Σπιναλόγκα" των άνευ αποδοχών»