Το μεγάλο δίλημμα: Πρότυπο ή συμβατικό σχολείο για την κόρη μου;

Κοινωνία 0

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Η βασική εκπαίδευση, οι νέες ειδικότητες και η αποζημίωση

στρατός
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οι σαρωτικές αλλαγές που φέρνει από σήμερα με την Α’ ΕΣΣΟ 2026 το νέο μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάνει λόγο για «μετάβαση από τη θητεία-αγγαρεία στη θητεία με ουσία», εντάσσοντας τη μεταρρύθμιση στον πυρήνα της «Ατζέντας 2030».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έχει επισημάνει ότι η αναμόρφωση κρίνεται επιβεβλημένη λόγω των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, των τεχνολογικών εξελίξεων και της αλλαγής φύσης των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Λιγότερες ΕΣΣΟ, ενιαία κατάταξη στον Στρατό Ξηράς

Το νέο σύστημα μειώνει τις ΕΣΣΟ από έξι σε τέσσερις (Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο, Νοέμβριο), ενώ όλοι οι στρατεύσιμοι κατατάσσονται αρχικά στον Στρατό Ξηράς. Μετατάξεις σε Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό θα γίνονται μόνο για όσους διαθέτουν εξειδικευμένα επαγγελματικά προσόντα.

Οι στρατεύσιμοι θα παρουσιάζονται σε 13 Κέντρα Εκπαίδευσης, ενώ η βασική διάρκεια θητείας παραμένει 12 μήνες. Εννεάμηνη θητεία προβλέπεται για όσους υπηρετήσουν σε Θράκη, νησιά Ανατολικού Αιγαίου, ΕΛΔΥΚ και Προεδρική Φρουρά.

στρατός

10 εβδομάδες βασικής εκπαίδευσης – Έμφαση στη μάχη και στα drones

Κεντρικός πυλώνας της μεταρρύθμισης είναι η βασική εκπαίδευση διάρκειας 10 εβδομάδων.

  • Αύξηση πρακτικής εκπαίδευσης
  • Πολλαπλασιασμός βολών, με προσθήκη νυχτερινής βολής, βολής πιστολίου και ρίψης εκπαιδευτικής χειροβομβίδας
  • Περισσότερες πορείες και νυχτερινές ασκήσεις
  • Συνδυαστικές ασκήσεις αυξανόμενης δυσκολίας (πορεία-βολή, διανυκτέρευση υπαίθρου)
  • Εισάγεται εκπαίδευση σε οριζόντιες δεξιότητες, όπως Α’ βοήθειες, πυροπροστασία και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ). Οι οπλίτες θα εκπαιδεύονται θεωρητικά και πρακτικά σε εξομοιωτή και, εφόσον επιτύχουν, θα αποκτούν πιστοποιημένη δεξιότητα χειριστή drone με ειδικό διακριτικό σήμα.

Ο ελληνικός στρατός με ελληνική σημαία στο βάθος επάνω σε άρμα μάχης

Ειδικότητες με πιστοποίηση – Από κυβερνοασφάλεια έως οπλουργούς

Η ειδική εκπαίδευση διαρκεί τέσσερις εβδομάδες και πραγματοποιείται σε επιχειρησιακές μονάδες ή Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.

Οι 46 κύριες ειδικότητες μειώνονται και ομαδοποιούνται σε 19, με κατάργηση όσων δεν ανταποκρίνονται στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Για την Α’ ΕΣΣΟ προβλέπονται πιλοτικά προγράμματα πιστοποιημένων δεξιοτήτων:

  • Χειριστής μηχανημάτων
  • Ναυαγοσώστης – Αυτοδύτης
  • Οπλουργός
  • Χειριστής drone
  • Κυβερνοασφάλεια στη Σχολή Προγραμματιστών

Το υπουργείο κάνει λόγο για δεξιότητες που θα λειτουργούν ως επαγγελματικό εφόδιο μετά τη θητεία.

Τοποθετήσεις σε επιχειρησιακές μονάδες

Μετά την εκπαίδευση, το 70% των οπλιτών θα τοποθετείται κατά προτεραιότητα σε μονάδες Θράκης και Ανατολικού Αιγαίου.

Προβλέπεται δυνατότητα τακτικής μετάθεσης μετά τη συμπλήρωση έξι μηνών, με σύστημα μοριοδότησης βάσει γνώσεων, δεξιοτήτων και εντοπιότητας.

Αύξηση αποζημίωσης και αναβάθμιση συσσιτίου

Η μηνιαία αποζημίωση αυξάνεται σε:

  • 100 ευρώ για υπηρεσία στην παραμεθόριο
  • 50 ευρώ για ενδοχώρα (από 8,80 ευρώ σήμερα)
  • 150 ευρώ για τέκνα πολύτεκνων οικογενειών
  • Έως 200 ευρώ για γονείς οπλίτες ή άγαμους ορφανούς

Παράλληλα, το αντίτιμο της τροφοδοτικής μερίδας αυξάνεται από 4,50 σε 6,40 ευρώ, με νέο κανονισμό διατροφής και δυνατότητα εξατομικευμένων μερίδων.

Από «υποχρέωση» σε επένδυση

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο στόχος είναι διττός: να διαμορφωθεί ένας ικανός έφεδρος μαχητής και ταυτόχρονα ένας καταρτισμένος πολίτης με πιστοποιημένες δεξιότητες.

Το στοίχημα για το νέο μοντέλο δεν είναι μόνο επιχειρησιακό. Είναι και κοινωνικό: να μετατρέψει τη στρατιωτική θητεία από τυπική υποχρέωση σε ουσιαστική επένδυση χρόνου.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Η μεγάλη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στο alfavita.gr: Αναπληρωτές, μισθοί, Πανελλαδικές και νέο Λύκειο (Vidcast)

Μπράβο Αθερίδη σε Χρυσοχοΐδη για Marfin: «Κατουρήθηκα στα γέλια με το ελληνικό FBI – Σήμερα τα παίρνω όλα πίσω»

Τα σχολεία που προσφέρουν επιπλέον μόρια στους εκπαιδευτικούς – Τι ισχύει

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία